Φαίδρα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φαίδρα (ταινία 1962))
Φαίδρα (ταινία)
ΣκηνοθεσίαΖυλ Ντασέν[1][2]
ΠαραγωγήΖυλ Ντασέν
ΣενάριοΖυλ Ντασέν και Μαργαρίτα Λυμπεράκη
ΠρωταγωνιστέςΜελίνα Μερκούρη[2], Άντονι Πέρκινς, Ραφ Βαλόνε, Élisabeth Ercy, Ζυλ Ντασέν, Marc Bohan, Τασσώ Καββαδία, Ανδρέας Φιλιππίδης, Ζωρζ Σαρή, Γιώργος Πάντζας και Στέλιος Βόκοβιτς
ΜουσικήΜίκης Θεοδωράκης
ΦωτογραφίαΖακ Νατό
ΜοντάζΡότζερ Ντουάιρ
ΣκηνογραφίαΜαξ Ντουί
Εταιρεία παραγωγήςJoele
Jorilie
Melinafilm
ΔιανομήLopert Pictures Corporation (ΗΠΑ)
Πρώτη προβολή1962
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Ακαθάριστα έσοδα$900,000[3]

Η Φαίδρα (αγγλικά: Phaedra) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1962 σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη και Άντονι Πέρκινς. Η ταινία βασίζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φαίδρα (Μελίνα Μερκούρη), δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη (Ραφ Βαλόνε), ερωτεύεται τον γιο που έχει ο συζυγός της από τον πρώτο του γάμο, Αλέξη (Άντονι Πέρκινς). Η σχέση των δυο είναι καταδικασμένη από την αρχή αλλά οι δυο τους δεν καταφέρνουν να πνίξουν τα συναισθήματά τους...

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας Ποτέ την Κυριακή που έκανε σταρ τη Μελίνα Μερκούρη, της χάρισε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και μια υποψηφιότητα για όσκαρ (που έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία), η ηθοποιός και ο Ντασέν, μόνιμο καλλιτεχνικό ζευγάρι, στράφηκαν στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Η ταινία αποτέλεσε την τέταρτη συνεργασία του ζευγαριού. Επέλεξαν την τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος που αφηγείται το παράνομο ερωτικό πάθος της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα, για τον γιο του, τον Ιππόλυτο. Το σενάριο γράφτηκε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60, που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της μετά τον πόλεμο.

Στα τέλη Ιουλίου του 1961 απαγορεύτηκε το γύρισμα της Φαίδρας στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στο προσωπικό και τους ηθοποιούς, η δεξαμενή πάνω στην οποία βρίσκονταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν βυθίστηκε και το ζεύγος βρέθηκε στα νερά μέχρι τα γόνατα. Παρά τις αντιξοότητες, η ταινία (αμερικανο-γαλλο-ελληνική παραγωγή) ολοκληρώθηκε ακολουθώντας επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Η Μελίνα Μερκούρη και ο Άντονι Πέρκινς, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασέν, απέδωσαν το τραγικό, αδιέξοδο πάθος που ενώνει τη Φαίδρα με τον Ιππόλυτο (γιο του άντρα της) οδηγώντας στην καταστροφή. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές οδήγησε σε μια βαθιά φιλία[4].

Η ερμηνεία της Μελίνας απέσπασε καλές κριτικές και έλαβε υποψηφιότητά για Χρυσή Σφαίρα. Αντίθετα με την Ευρώπη, η ταινία στις Η.Π.Α. δεν είχε εμπορική επιτυχία. Οι κριτικοί κινηματογράφου εκφράστηκαν αρνητικά για την ερμηνεία του Άντονι Πέρκινς, λόγω της εύθραυστης υπόστασης που δίνει στον Αλέξη. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Νίκος Γκάτσος.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψηφιότητα:

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα - Μελίνα Μερκούρη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0056346/. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film948268.html. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2016.
  3. Scheuer, Philip K. " 'Phaedra' Filmed in Greece for $900,000: But It's No Quickie, Says Dassin, Here to Promote It", Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif.] 05 Nov 1962: D11.
  4. Οι περιπέτειες της "Φαίδρας", Ιστορικό Λεύκωμα 1961, σελ. 150, Καθημερινή (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]