Φίλιππος του Σαιν-Πολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φίλιππος του Σεν Πολ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος Α΄
Filipodant.jpg
Δούκας της Βραβάντης
Περίοδος
εξουσίας
1427-1430
Προκάτοχος Ιωάννης Δ' της Βραβάντης
Διάδοχος Φίλιππος της Βουργουνδίας
Σύζυγος Ζακλίν ντε Αινώ
Οίκος Οίκος των Βαλουά
Πατέρας Αντώνιος της Βραβάντης
Μητέρα Ιωάννα του Σαιν-Πολ
Γέννηση 25 Ιουλίου 1404
Θάνατος 4 Αυγούστου 1430 (26 ετών)
Λέουβεν
Τόπος ταφής Τερβυρέν

Ο Φίλιππος της Βουργουνδίας (Philippe de Bourgogne, 25 Ιουλίου 1404 - 4 Αυγούστου 1430) ήταν κόμης του Σαιν-Πολ και κόμης του Λινύ (1415-1430) και μετά τις 17 Απριλίου 1427, δούκας της Βραβάντης, του Λοτιέ και του Λίμπουργκ. Ήταν γιος του Αντωνίου της Βραβάντης, ο οποίος σκοτώθηκε στην μάχη του Αζανκούρ, και της Ιωάννας του Λουξεμβούργου-Σαιν-Πολ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολέμησε το 1417 μαζί με τον Ιωάννη τον Ατρόμητο, τον θείο του, ενάντια στους Αρμανιάκ και, μετά την κατάληψη του Παρισιού από τους Βουργουνδούς, ορίστηκε λοχαγός του Παρισιού, δηλαδή στρατιωτικός διοικητής της πόλης για λογαριασμό του θείου του. Εισήλθε στις Βρυξέλλες το 1421 ως επίτροπος των Κρατών της Βραβάντης, μετά την φυγή του δούκα Ιωάννη Δ΄, του αδερφού του. Υποδαύλισε, τότε, την εξέγερση των métiers της πόλης αυτής σε βάρος των Οίκων Ευγενών των Βρυξελλών. Το 1425, συμμετείχε στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ του αδερφού του και της συζύγου του ιδίου, Ζακλίν, κόμισας του Αινώ και της Ολλανδίας.

Βρισκόταν εν μέσω προετοιμασιών για την αναχώρησή του για τους Αγίους Τόπους, όπου θα πολεμούσε τους Μουσουλμάνους, όταν ο αδερφός του πέθανε, αφήνοντάς του το Στέμμα των Δουκάτων της Βραβάντης και του Λίμπουργκ. Προέβλεπε να νυμφευθεί την Γιολάντα του Ανζού, κόρη του Λουδοβίκου Β΄, δούκα του Ανζού, και της Γιολάντας της Αραγωνίας, ωστόσο απεβίωσε το 1430, σε ηλικία είκοσι έξι ετών. Ο Φίλιππος του Σαιν-Πολ ενταφιάστηκε δίπλα στους τάφους του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδερφού του, στην εκκλησία του Τερβυρέν, κοντά στις Βρυξέλλες. Η Γιολάντα νυμφεύθηκε στη συνέχεια τον δούκα Φραγκίσκο Α΄ της Βρετάνης.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φίλιππος του Σαιν-Πολ
Γέννηση: 25 Ιουλίου 1404 Θάνατος: 14 Αυγούστου 1430
Προκάτοχος
Βαλεράνος Γ΄
Κόμης του Σαιν-Πολ και του Λινύ
1415–1430
Διάδοχος
Ιωάννα
Προκάτοχος
Ιωάννης Δ΄
Δούκας της Βραβάντης, του Λοτιέ, και του Λίμπουργκ
1427–1430
Διάδοχος
Φίλιππος ο Καλός
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philippe de Saint-Pol της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).