Φίλιππος της Πάρμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φίλιππος της Πάρμας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος της Πάρμας
Felipe de Parma.jpg
Γέννηση
Μαδρίτη
Θάνατος
Αλεσσάντρια
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Σύζυγος Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας
Τέκνα Ισαβέλλα της Πάρμα, Φερδινάνδος της Πάρμας και Μαρία Λουίζα της Πάρμας
Γονείς Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και Ελισάβετ Φαρνέζε
Αδέλφια Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας, Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων, Μαρία Τερέζα της Ισπανίας, Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας, Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας, Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων, Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας και Φίλιππος Πέτρος Γαβριήλ της Ισπανίας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Υπογραφή
The signature of the Duke of Parma in 1764.jpg
Commons page Πολυμέσα

Ο Φίλιππος των Βουρβόνων (1720 - 1765) ήταν δούκας της Πάρμας (1748 - 1765). και τρίτος γιος του βασιλέως της Ισπανίας Φιλίππου Ε΄ από την δεύτερη σύζυγο του Ελισσάβετ Φαρνέζε.

Στην Μαδρίτη ήταν ένα παιδί γνωστό για το μεγάλο ενδιαφέρον του στις τέχνες και την μουσική. Η μητέρα του ανήκε στην οικογένεια Φαρνέζε, η οποία διοικούσε το δουκάτο της Πάρμα, την Πιατσέντζα και τις γύρω από αυτές περιοχές. Το δουκάτο του δόθηκε (1731 - 1736) από τον αδελφό του Κάρολο, βασιλιά της Ισπανίας, αλλά το αντάλλαξε με την Αυστρία με το Βασίλειο των Δύο Σικελιών στον πόλεμο της Πολωνικής διαδοχής.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, με την Συνθήκη του Εξ-λα-Σαπέλ (1748), η Αυστρία χάνει το δουκάτο και ο Κάρολος γίνεται ο νέος δούκας, ιδρύοντας την δυναστεία των Βουρβόνων της Πάρμας.

Πεφωτισμένος ηγεμόνας, προστάτης των γραμμάτων, των τεχνών και της φιλοσοφίας, έδιωξε τους Ιησουίτες, ακολουθώντας τον δρόμο του αδελφού του Καρόλου (1768). Πέθανε εντελώς ξαφνικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ συνόδευε την κόρη του, Μαρία Λουίζα, που ταξίδευε στην Ισπανία να παντρευτεί τον ινφάντη Κάρολο.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας (1739) παιδιά του ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip, Duke of Parma της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).