Φίλιππος της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φίλιππος της Αντιόχειας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φίλιππος
Περίοδος 12221226
Προκάτοχος Λέων Β΄
Διάδοχος Ισαβέλλα της Αρμενίας και Χετούμ Α΄
Θάνατος 1226
Σύζυγος Ισαβέλλα της Αρμενίας
Οίκος Οίκος του Πουατιέ
Πατέρας Βοημούνδος Δ΄ της Αντιόχειας
Μητέρα Πλαιζάνς ντυ Ζιμπελέ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος, (δολοφονήθηκε το 1226) από τον Οίκο του Πουατιέ ήταν βασιλιάς της Αρμενίας από το 1222 έως το 1226. Ήταν γιος του Βοημούνδου Δ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας και της Πλαιζάνς του Ζιμπλέ/Βίβλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1222 την Ισαβέλλα των Ρουπενιδών, κόρη του Λέοντα Β΄ της Αρμενίας και της Σιβύλλας των Λουζινιάν.

Ο Φίλιππος έδωσε όρκο «πως θα ζούσε με τον Αρμενικό τρόπο ζωής, θα ασπαζόταν την πίστη και τα έθιμα των Αρμενίων, ενώ θα σεβόταν τα προνόμια του συνόλου αυτών»[1]. Ωστόσο ο νεαρός βασιλέας δεν τήρησε τον όρκο του και επιχείρησε να αντικαταστήσει τους πλέον ισχυρούς ευγενείς της Αυλής με συμπατριώτες του. Επιχείρησε επίσης την επιβολή του λατινικού τελετουργικού και εθιμοτυπικού στον Αρμενικό κλήρο και λαό, με αποτέλεσμα να εξεγερθεί η χώρα υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου κυρίου του Μπαμπερόν. Αρπάχτηκε από τα χέρια της γυναίκας του, η οποία τον αγαπούσε με στοργή, φυλακίστηκε, ενώ στην συνέχεια δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1226 και ο Χετούμ Α΄, γιος του Κωνσταντίνου, νυμφεύτηκε την χήρα του ως δεύτερος σύζυγός της.

Έτσι το βασίλειο της Μικρής Αρμενίας (Κιλικίας) πέρασε από τον Οίκο των Ρουπενιδών στον Οίκο των Χετουμιδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Grousset, René (1979) [1949] (στα γαλλικά). L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient. Bibliothèque Historique. Paris: Payot, σελ. 396. ISBN 2-228-12530-X. .
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philippe d'Arménie της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).