ΦΑΓΕ Α.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φάγε)
ΦΑΓΕ Α.Ε.
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρεία
Ίδρυση1926 (Αθήνα, Ελλάδα)
ΈδραΣτράσσεν, Λουξεμβούργο, Ελλάδα
Προϊόνταγαλακτοκομικά, γιαούρτι, παγωτό
Υπάλληλοι1,400
Ιστότοποςgr.fage
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η ΦΑΓΕ Α.Ε. είναι διεθνής γαλακτοκομική εταιρία που ιδρύθηκε στην Αθήνα και από το 2012 με έδρα το Στράσσεν στο Λουξεμβούργο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στην Ελλάδα. Παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και παγωτό. Τα αρχικά Φ.Α.Γ.Ε. σημαίνουν "Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Σεπτεμβρίου 1926, ο Φιλίππου άνοιξε ένα μικρό γαλακτοκομείο στα Πατήσια και το γιαούρτι του έγινε γνωστό. Το 1954 δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο μαζικής παραγωγής γιαουρτιού στην Αττική. Το 1964 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού στο Γαλάτσι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη δημοτικότητά της, η ΦΑΓΕ ξεκίνησε την εμπορία των προϊόντων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2001, η τεράστια δημοτικότητά της, ακόμη και εκτός Ελλάδος, οδήγησε στην δραστηριοποίησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει την έδρα της στο Τζονστάουν της Νέας Υόρκης. Το γιαούρτι παρουσιάστηκε αργότερα στο περιοδικό Saveur.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζεται σε πολλά περιοδικά και βιβλία που προωθούν την υγιεινή διατροφή. Τον Οκτώβριο του 2012, η ​​εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Οι λόγοι για τη μετακίνηση περιλαμβάνουν ευνοϊκότερους φορολογικούς όρους, καλύτερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και μειωμένη έκθεση στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.

Γιαούρτι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1974 κατασκευάστηκε το σημερινό εργοστάσιο ΦΑΓΕ. Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Total, εισήχθη και έγινε τεράστια επιτυχία.

Τυροκομικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Παράγει, συσκευάζει και προμηθεύει στους καταναλωτές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μια ευρεία ποικιλία τυριών, όπως: Γραβιέρα, Τρικαλινό, Τρικαλινό Light, Γκούντα, Ένταμ, Πλάγια, Regato και Flair.

Γάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος, εισάγοντας το FAGE Fresh Milk σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία δημιούργησε νέα εργοστάσια αποκλειστικά για φρέσκο ​​παστεριωμένο γάλα, μια νέα γραμμή παστερίωσης, ομογενοποίησης, νέων μηχανημάτων και συσκευασίας. Επιπλέον, μετά από μια σημαντική επένδυση σε έρευνα και μηχανήματα, η ΦΑΓΕ παρουσίασε ένα νέο καινοτόμο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Υψηλό Παστεριωμένο Γάλα, το οποίο δημιούργησε μια νέα κατηγορία γάλακτος. Τα τελευταία χρόνια η ΦΑΓΕ έχει σταματήσει να διεξάγει γάλα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη ιστοσελίδα