Υψικράτεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Υψικράτεια
Hypsicratea.jpg
Η Υψικράτεια από ξυλογραφία τού έργου Promptuarium Iconum Insigniorum τού εκδότη Γκιγιώμ Ρουιγιέ (16ος αι.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ

Η Υψικράτεια (άκμασε το 63 π.Χ.) ήταν από τον Καύκασο και έγινε βασίλισσα τού Πόντου, όταν παντρεύτηκε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ ως 5η σύζυγός του. Ήταν αρρενωπή, εξοικειωμένη με τα όπλα και τον πόλεμο και τον ακολουθούσε αφοσιωμένα στις μάχες και τις περιπλανήσεις του, όταν εκείνος έγινε φυγάς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πιο διάσημη σύζυγός του και τον αγάπησε τόσο, που φορούσε ανδρική αμφίεση και έμαθε πολεμικές δεξιότητες. Όταν ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ ηττήθηκε και άρχισε τη φυγή, τον ακολούθησε στην εξορία, όπου και αν εκείνος ζητούσε καταφύγιο, ακόμη και στην πιο ερημική απομόνωση. Θεωρούσε, ότι όπου ήταν ο άνδρας της, εκεί ήταν το βασίλειό της, ο πλούτος της, η χώρα της· έγινε η μεγαλύτερη ευχαρίστηση και παρηγοριά τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ στις κακοτυχίες του. Τον βοήθησε σε όλες τις κακουχίες, ακόμη και στους κινδύνους τού πολέμου. Ίππευε μαζί του στη μάχη, για να κατασταλούν εξεγέρσεις ή για να πολεμήσουν εναντίον των Ρωμαίων.

Κατά την ήττα τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ από τον Γ. Πομπήιο η Υψικράτεια έσπασε τον κλοιό τού Πομπήιου και ενώ οι περισσότεροι σκορπίστηκαν, έμεινε μαζί με άλλους δύο στην πλευρά τού βασιλιά. Ο Πλούταρχος γράφει, ότι "ήταν ανδροπρεπής και πολύ σκληρή, έτσι ο βασιλιάς αρεσκόταν να την καλεί Υψικράτη." Ο Βαλέριος Μάξιμος παρατηρεί: "η βασίλισσα Υψικράτεια αγαπούσε τόσο πολύ τον άνδρα της, που άφησε αυτά που είναι ελκυστικά σε μία γυναίκα και για χάρη του θεωρούσε ευχαρίστηση να αλλάξει την υπέροχη ομορφιά της για να μοιάζει με άνδρα. Έτσι έκοψε τα μαλλιά της και εξοικειώθηκε με τα άλογα και τα όπλα, για να μπορεί εύκολα να συμμετέχει στις επιχειρήσεις του και τους κινδύνους. Πράγματι όταν αυτός ηττήθηκε από τον Γ. Πομπήιο και ζούσε ως φυγάς ανάμεσα σε άγριους λαούς, αυτή τον ακολούθησε ακαταπόνητη. Η πίστη της ήταν για τον Μιθριδάτη η μεγαλύτερη παρηγοριά του και η πιο ευχάριστη αναψυχή του στις πικρές και δύσκολες συνθήκες· ο βασιλιάς θεωρούσε, ότι περιπλανιόταν με το "σπίτι του", καθώς η σύζυγός του ήταν μαζί του στην εξορία".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου· δεν αναφέρονται τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Orosius, Historiae adversus paganos vi.5.3-5
  • Valerius Maximus, Factorum et dictorum memorabilium libri vi.6