Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (Καζακστάν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (Καζακστάν)
Ұлттық экономика министрлігі
Γενικές πληροφορίες
ΣύστασηΙανουάριος 1993
Κατάργηση2014
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (καζαχικά: Ұлттық экономика министрлігі) είναι το κεντρικό εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης του Καζακστάν. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι αρμόδιο τις τους τομείς του στρατηγικού σχεδιασμού, της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και για την τελωνειακή πολιτική, τον δημόσιο δανεισμό και το δημόσιο χρέος, τις συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα σχέδια κρατικών επενδύσεων, την προστασία του ανταγωνισμού και του περιορισμού των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων στην αγορά, των φυσικών μονοπωλίων και των ρυθμιζόμενων αγορών καθώς και των διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι επίσης αρμόδιο για τη ρύθμιση της διεθνούς οικονομικής ολοκλήρωσης, για τη ρύθμιση και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων οι οποίες σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο, για τη ρύθμιση των εμπορικών δραστηριοτήτων, για τη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση της ποιότητας της εταιρικής διοίκησης, η ανάπτυξη του συστήματος της δημόσιας διοίκησης, η ανάπτυξη δημοσίων πολιτικών με σκοπό την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με όλα τα παραπάνω θέματα, η μετανάστευση του πληθυσμού καθώς και το αποθεματικό του κράτους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας του Καζακστάν ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1993 με την επωνυμία Υπουργείο Οικονομίας.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Προγραμματισμού του Προϋπολογισμού συγκροτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2002 σύμφωνα με το διάταγμα υπ' αρ. 931 του προέδρου του Καζακστάν "σε σχέση με τα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της δημόσιας διοίκησης της Δημοκρατίας του Καζακστάν". Ο νέος αυτός φορέας προέκυψε από τη συγχώνευση των λειτουργιών του οικονομικού σχεδιασμού που αποτελούσαν αρμοδιότητα του Υπουργείος Οικονομίας και των λειτουργιών που αφορούσαν το εμπόριο και τον σχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού που αποτελούσαν αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Στις 16 Ιανουαρίου 2013, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου σύμφωνα με ειδικό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν σε σχέση με την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος δημόσιας διοίκησης της Δημοκρατίας του Καζακστάν, αναδιοργανώθηκε με συγχώνευση στο Υπουργείο Οικονομίας και Προϋπολογισμού.[1]

Στις 6 Αυγούστου 2014, κατά τη διαδκασία αυτής της αναδιοργάνωσης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αντικατέστησε το Υπουργείο Οικονομίας και Προγραμματισμού του Προϋπολογισμού του Καζακστάν. Επίσης, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Καζακστάν είναι αρμόδιο για τις λειτουργίες των αναδιοργανωμένων υπηρεσιών: τις στατιστικές μελέτες, τη ρύθμιση των φυσικών μονοπωλίων, την προστασία του ανταγωνισμού, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Қазақстан Республикасының мемлекеттік басқару жүйесін одан әрі жетілдіру туралы» (PDF). Akorda.kz (στα Καζακικά). 16 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2020. 
  2. tengrinews.kz (6 Αυγούστου 2014). «Структура нового Министерства национальной экономики Казахстана». Главные новости Казахстана - Tengrinews.kz (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2020.