Υποστηρικτής (εραλδική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σφραγίδα της πόλης του Βερολίνου (1280), που δείχνει το εθνόσημο του Βραδενβούργου, πλαισιωμένο από δύο αρκούδες
Standesscheibe του Σόλοθουρν (π. 1520), με δύο λιοντάρια ως υποστηρικτές

Στην εραλδική, υποστηρικτές, μερικές φορές αναφερόμενοι ως «υποστηρίγματα», είναι πρόσωπα ή αντικείμενα που συνήθως τοποθετούνται σε κάθε πλευρά μιας ασπίδας στην εραλδική, και απεικονίζεται ωσάν να την «κρατούν» ή να την «υποστηρίζουν».

Πρώιμες μορφές των υποστηρικτών που βρίσκονται σε μεσαιωνικές σφραγίδες. Ωστόσο, οι υποστηρικτές δεν ήταν μέρος της πρώιμης μεσαιωνικής εραλδικής. Ως μέρος του εραλδικού επιτεύγματος, αρχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως προς το τέλος του 15ου αιώνα, αλλά ακόμη και στα μέσα του 17ου αιώνα δεν ήταν απαραίτητα μέρος του πλήρους εραλδικού επιτεύγματος.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως υποστηρικτές μπορεί να βασίζονται σε πραγματικά ή φανταστικά ζώα, ανθρώπινες μορφές, και σπανίως, φυτά ή άλλα αντικείμενα, όπως είναι οι Ηράκλειες Στήλες στο εθνόσημο της Ισπανίας. Συχνά, όπως και σε άλλα στοιχεία της εραλδικής, αυτά μπορούν να έχουν τοπική σημασία, όπως ο ψαράς και το ορυχείο κασσίτερου που χρησιμοποιούνται στο Cornwall County council, ή ιστορική σύνδεση, όπως το λιοντάρι της Αγγλίας και μονόκερως της Σκωτίας στις δύο παραλλαγές του εθνόσημου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περιφερειακή ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα οι συγγραφείς εντοπίζουν την προέλευση των υποστηρικτών σε χρήσεις στο τουρνουά, όπου οι ασπίδες των μαχητών επιθεωρούνταν. Έχουν βρεθεί σφραγίδες της μεσαιωνικής Σκωτία (13ος-14ος αιώνας μ.Χ.), στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στην ασπίδα δύο πλάσματα που μοιάζουν με σαύρες ή δράκους.