Υπολογιστής με τρανζίστορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντίγραφο του πρώτου τρανζίστορ.

Στην επιστήμη των υπολογιστών, ο υπολογιστής με τρανζίστορ (transistorized computer), είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος χρησιμοποιεί τρανζίστορ. Η μετάβαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην τεχνολογία τρανζίστορ (transistorization), επέτρεψε στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν πολύ πιο ισχυρές υπολογιστικές μηχανές από την εποχή της λυχνίας (pretransistorization). Η μετάβαση στα τρανζίστορ, ήταν ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία του σύγχρονου ψηφιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η εποχή της επίτευξης του ολοκληρωμένου κυκλώματος ήταν μια περαιτέρω πρόοδος.

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούσαν σωλήνες κενού (λυχνίες) αντί τρανζίστορ. Από το 2014, όλες οι ψηφιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι με τρανζίστορ με τη μορφή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Από το 2014, η έρευνα στα ψηφιακά ηλεκτρονικά συνεχίζεται και οι πιθανές μελλοντικές εφαρμογές των αντιστάσεων μνήμης (memristor)[Σημ. 1][1] συνεχίζεται και εικάζεται ότι η χρήση των αντιστάσεων μνήμης (memristorization) θα οδηγήσει σε ακόμα μικρότερο μέγεθος της ψηφιακής τεχνολογίας και ως εκ τούτου στους υπολογιστές αντιστάσεων μνήμης (memristorized).

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το memristor είναι μια λέξη portmanteau (σαν portmanteau = δηλ. η συγχώνευση δυο ή περισσοτέρων λέξεων ή ήχων και οι σημασίες των σε μια νέα λέξη, των λέξεων memory resistor δηλ. αντίσταση μνήμης), είναι όρος που επινοήθηκε το 1971 από τον θεωρητικό κυκλωμάτων Leon Chua, ως ένα απωλεσθέν (χαμένο) μη-γραμμικό παθητικό δύο ακροδεκτών (two-terminal) ηλεκτρονικό εξάρτημα (electronic component), που συνδυάζουν το ηλεκτρικό φορτίο (electric charge) και τη μαγνητική σύνδεση ροής (flux linkage).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chua, L. O. (1971), «Memristor—The Missing Circuit Element», IEEE Transactions on Circuit Theory CT-18 (5): 507–519, doi:10.1109/TCT.1971.1083337 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ιουνίου 2015 / 665133910 Transistorized computer (έκδοση 2 Ιουνίου 2015 / 665133910) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).