Υποηλιακό σημείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι σκιές των δένδρων είναι ελάχιστες όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του τόπου. Αυτό συμβαίνει όταν ο τόπος συμπίπτει με το υποηλιακό σημείο.

Το υποηλιακό σημείο είναι ο τόπος της επιφάνειας ενός πλανήτη στο οποίο ο Ήλιος εμφανίζεται να βρίσκεται ακριβώς στο ζενίθ.[1] Ισοδύναμα, είναι ο τόπος στον οποίο οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν στην επιφάνεια του πλανήτη ακριβώς κάθετα. Ο όρος μπορεί επίσης να εννοεί το σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στον Ήλιο πάνω σε οποιοδήποτε σώμα που βρίσκεται στο διάστημα, ακόμα και αν ο Ήλιος μπορεί να μη φαίνεται από το σημείο αυτό.

Πάνω σε πλανήτες με προσανατολισμό και περιστροφή περί τον άξονά τους παρόμοια με αυτά της Γης, το υποηλιακό σημείο θα κινείται προς τα δυτικά με την πάροδο του χρόνου, πραγματοποιώντας τον γύρο του πλανήτη μία φορά κάθε ημέρα του πλανήτη, κινούμενο προσεγγιστικά κατά μήκος ενός παραλλήλου. Ωστόσο, κινείται, με αργότερο ρυθμό, και προς βορρά και νότο στην τροπική ζώνη μεταξύ των τροπικών κύκλων κατά τη διάρκεια ενός έτους, ώστε η κίνησή του υποηλιακού σημείου πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη είναι ελικοειδής.

Στη Γη το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου συμβαίνει όταν το υποηλιακό σημείο βρίσκεται πάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω, ενώ το ηλιοστάσιο του Ιουνίου είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία το υποηλιακό σημείο βρίσκεται πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου. Από την άλλη, οι ισημερίες συμβαίνουν όταν το υποηλιακό σημείο βρίσκεται πάνω στον ισημερινό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ian Ridpath, επιμ. (1997). «subsolar point». A Dictionary of Astronomy. Oxford University Press. ISBN 0-19-211596-0. «The point on the Earth, or other body, at which the Sun is directly overhead at a particular time.». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]