Υπεριδρωσία
![]() |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
![]() |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν ιδρώτα σε υπερβολικές ποσότητες, πέρα από τις φυσιολογικές ανάγκες του σώματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο.
Επιδημιολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η υπεριδρωσία εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα και τείνει να εκδηλωθεί πιο συχνά μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Υπολογίζεται ότι περίπου το 3% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν την κατάσταση. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία των ασθενών, δυσχεραίνοντας τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Κατηγορίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η υπεριδρωσία ταξινομείται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Πρωτοπαθής υπεριδρωσία: Εμφανίζεται χωρίς υποκείμενη παθολογική αιτία και συνήθως επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (π.χ. μασχάλες, παλάμες, πέλματα, πρόσωπο). Συχνά έχει κληρονομικό χαρακτήρα.
- Δευτεροπαθής υπεριδρωσία: Συνδέεται με άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως θυρεοειδοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ορμονικές διαταραχές, λήψη αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων και εμμηνόπαυση.
Διάγνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η διάγνωση της υπεριδρωσίας βασίζεται στη λήψη ιατρικού ιστορικού και σε εργαστηριακές εξετάσεις για τον εντοπισμό πιθανών υποκείμενων αιτιών. Συχνά εφαρμόζεται το τεστ ιωδίου/αμύλου, το οποίο χρωματίζει τις περιοχές με υπερβολική εφίδρωση, διευκολύνοντας τη χαρτογράφηση των σημείων εφαρμογής θεραπείας.
Θεραπευτικές προσεγγίσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης:
- Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης: Αποτελούν μια μη επεμβατική και αποτελεσματική θεραπεία που μειώνει την υπερβολική εφίδρωση για 6-9 μήνες. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και επιτρέπει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Αντιιδρωτικά προϊόντα: Περιλαμβάνουν ειδικές κρέμες και σπρέι που περιέχουν αλουμίνιο, το οποίο μειώνει την παραγωγή ιδρώτα.
- Ιοντοφόρηση: Χρησιμοποιείται κυρίως για τα χέρια και τα πόδια, εφαρμόζοντας ήπια ηλεκτρικά ρεύματα για την αναστολή της λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων.
- Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη αντιχολινεργικών φαρμάκων μπορεί να μειώσει την υπερβολική εφίδρωση, αλλά συχνά συνοδεύεται από ανεπιθύμητες παρενέργειες.
- Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί συμπαθεκτομή, μια επέμβαση που διακόπτει τα νευρικά σήματα προς τους ιδρωτοποιούς αδένες.[1]
Πρόληψη και οδηγίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά από θεραπείες, συστήνεται:
- Αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών (π.χ. σάουνα, ζεστά μπάνια).
- Μείωση έντονης σωματικής άσκησης τις πρώτες 24 ώρες.
- Αποχή από αλκοόλ και ασπιρίνη μετά την εφαρμογή Botox.
- Χρήση ελαφρών, βαμβακερών ρούχων για την αποφυγή ερεθισμού.
Η υπεριδρωσία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα, αλλά η σωστή διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση επιτρέπουν στους ασθενείς να ανακτήσουν την άνεση και την αυτοπεποίθησή τους.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Total Derma. «Υπεριδρωσία: Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία». Total Derma. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2025.