Υπερδουναβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιφέρειες στην Ουγγαρία. Οι τρεις περιοχές της Υπερδουναβίας στα δυτικά εμφανίζονται με κόκκινο, πορτοκαλί και μωβ.

H Υπερδουναβία (ουγγρικά: Dunántúl‎‎, γερμανικά: Transdanubien‎‎, πολωνικά: Transdanubia‎‎, κροατικά: Prekodunavlje‎‎[1] ή Zadunavlje, σλοβακικά: Zadunajsko‎‎, τσεχικά: Zadunají‎‎) είναι μια ιστορική περιοχή της Ουγγαρίας. Αναφέρεται επίσης ως Ουγγρική Παννονία[2].

Διοικητικά τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακή ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σύνορα της Υπερδουναβίας είναι ο ποταμός Δούναβης (βόρεια και ανατολικά), οι ποταμοί Δράβος και Μουρ (νότια) και οι πρόποδες των Άλπεων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας (δυτικά).

Η Υπερδουναβία περιλαμβάνει τις κομητείες Γκιερ-Μόσον-Σόπρον, Κομάρομ-Έστεργκομ, Φέγιερ, Βέσπρεμ, Βας, Ζάλα, Σόμογκι, Τόλνα, Μπαράνια και το τμήμα του Πεστ που βρίσκεται δυτικά του Δούναβη (Κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα, το τελευταίο ήταν γνωστό ως Πίλις).

Εδαφικές αλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ τα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορα της περιοχής χαρακτηρίζονται σαφώς από τους ποταμούς Δούναβη και Δράβο, τα δυτικά σύνορα ήταν πάντα ίδια με το πολιτικό όριο της Ουγγαρίας, επομένως επηρεάστηκαν από τις εδαφικές αλλαγές του 20ού αιώνα. Πριν από τη Συνθήκη του Τριανόν το 1920, οι σημερινές περιοχές του Μπούργκενλαντ, Πρεκμούριε και Μετζιμούριε ήταν αναπόσπαστα μέρη της Υπερδουναβίας. Τα τρία χωριά Ρούσοφτσε, Γιάροφτσε και Τσούνοβο ανήκα επίσης στην Υπερδουναβία πριν από τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού το 1947. Η Υπερδουναβία είναι ουσιαστικά μια ουγγρική γεωγραφική έννοια, οπότε αυτές οι περιοχές έπαψαν να αποτελούν μέρος αυτής όταν προσαρτήθηκαν σε γειτονικές χώρες.

Περιφέρειες της ΕΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Υπερδουναβία είναι μια εδαφική μονάδα NUTS στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελείται από την Κεντρική Υπερδουναβία, τη Δυτική Υπερδουναβία και τη Νότια Υπερδουναβία. Η κομητεία της Πέστης και η Βουδαπέστη ανήκουν στην περιοχή της Κεντρικής Ουγγαρίας. Έχει έκταση 37.000 km2 και πληθυσμό περίπου 3,1 εκατομμύρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Filozofski fakultet u Zagrebu Mira Kolar-Dimitrijević - Hrvoje Petrić: Triplex Confinium Sub-Project: What is Podravina multiple-bordered region?
  2. Molnár 2001, σελ. 2.