Υπάτιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υπάτιος
Semissis-Anastasius I-sb0007.jpg
Σέμισσις του Αναστάσιου Α΄. Ο Υπάτιος ήταν ανιψιός του.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
ΘάνατοςΙανουάριος 532
Κωνσταντινούπολη
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός[1]
Οικογένεια
ΑδέλφιαΠομπήιος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΣτρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός

Ο Φλάβιος Υπάτιος (... - 19 Ιανουαρίου 532) ήταν Βυζαντινός ευγενής με αυτοκρατορική καταγωγή, ο οποίος κατείχε τη θέση του διοικητή στην Ανατολή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουστίνου Α', και επιλέχθηκε από τον όχλο ως αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια των ταραχών της Στάσης του Νίκα εναντίον του Ιουστινιανού Α'.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Υπάτιος ήταν ανηψιός του αυτοκράτορα Αναστάσιου Α' και δια μέσου του γάμου του είχε δεσμούς με την αριστοκρατική οικογένεια των Ανίκια. Τα δύο αυτά στοιχεία ήταν σημαντικά εφόδια για το Βυζαντινό θρόνο, αλλά ο ίδιος δεν έδειξε τέτοια φιλοδοξία. Τόσο ο Υπάτιος όσο και τα άλλα ανήψια του Αναστάσιου ανατράφηκαν υπό την προστασία του διαδόχου του Ιουστίνου, του Ιουστινιανού.
Στο αποκορύφωμα της Στάσης του Νίκα, ο Υπάτιος ήταν μαζί με τον αδερφό του Πομπηίο και τον Πρόμπο (επίσης ανηψιός του Αναστάσιου) οι κυρίαρχοι θεωρητικά υποψήφιοι για τον αυτοκρατορικό θρόνο. Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ο λαός επιθυμούσε καινούριο αυτοκράτορα, ο Πρόμπος εγκατέλειψε την πόλη, ενώ οι άλλοι δυο κρύφτηκαν στο παλάτι μαζί με τον Ιουστινιανό και τα μέλη της Γερουσίας. Δεν επιθυμούσαν να επαναστατήσουν κατά του Ιουστινιανού καθώς πίστευαν ότι δεν θα είχαν αρκετή λαϊκή υποστήριξη.
Παρ’όλα αυτά, ο αυτοκράτορας που φοβόταν την ανταρσία εκδίωξε τους γερουσιαστές και μαζί τα δύο αδέρφια, που βρέθηκαν, ξαφνικά, κοντά στον όχλο. Ο Υπάτιος τραβήχτηκε έξω από το σπίτι του, παρά την προσπάθεια της γυναίκας του για το αντίθετο, και ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας στον Ιππόδρομο εν μέσω των ταραχών. Ο Υπάτιος φαίνεται πως ξεπέρασε τον αρχικό του δισταγμό και άρχισε να συμπεριφέρεται σαν ηγέτης.
Όταν τελικά η Στάση καταπνίγηκε στο αίμα από την Αυτοκρατορική Φρουρά, ο Υπάτιος συνελήφθη από τους άντρες του Ιουστινιανού. Λέγεται πως ο ίδιος ο Ιουστινιανός θέλησε να δώσει χάρη στον Υπάτιο, αλλά η γυναίκα του η Θεοδώρα τον έπεισε να εκτελέσει τον σφετεριστή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bury, J. B. (1958). History of the later Roman Empire, Vol. 2. New York (reprint) (αγγλικά)
  • Browning, Robert (1971). Justinian and Theodora. Milano (αγγλικά)
  • Moorhead, John (1994). Justinian. New York (αγγλικά)