Τόμυ Μοτόλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμυ Μοτόλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Ιουλίου 1948[1]
Μπρονξ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςIona Preparatory School[2]
στρατιωτική ακαδημία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταDJ producer
τηλεοπτικός παραγωγός
ΕργοδότηςSony Music Entertainment
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαράια Κάρεϊ (1993–1998)
Ταλία (από 2000)
ΤέκναSabrina Sakaë Mottola Sodi
Matthew Alejandro Mottola Sodi
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςαστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[3]

Ο Thomas Daniel "Tommy" Mottola (γεννημένος στις 14 Ιουλίου 1948) είναι Αμερικανός μουσικός παραγωγός και επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης της Casablanca Records, θυγατρικής εταιρίας του ομίλου Universal Music Group. Είναι πατρεμένος από το 2000 με τη Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιό Ταλία και παλαιότερα υπήρξε παντρεμένος με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ. Διηύθυνε τη Sony Music Entertainment, τη μητρική εταιρία της Columbia Records, για πάνω από 15 χρόνια. Έχει αποκαλεστεί πολλές φορές ως "ο μεγιστάνας της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας" επειδή υπήρξε ο άνθρωπος που προώθησε τις καριέρες μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 40 χρόνων.[4]

Ο Τόμυ Μοτόλα εισήχθη στη μουσική σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αρχικά ως τραγουδιστής. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια στο χώρο της δισκογραφίας κάτω από το ψευδώνυμο "T.D. Valentine" άρχισε να εργάζεται για τον υπερόμιλο διαφημιστικών επειχηρήσεων Chappell Publishing και ίδρυσε την δικιά του εταιρία management, τη Champion Entertainment Organization. Η δουλειά του στη Chappell τον έφερε σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες και σύντομα ανέλαβε ένα πολύ δημοφιλές συγκρότημα της εποχής, τους Hall and Oates, τους οποίους βοήθησε να υπογράψουν συμβόλαιο με μεγάλο δισκογραφικό label.

Ο Μοτόλα υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του management των μουσικών καλλιτεχνών, επενδύοντας σε καινούργια μέσα προώθησης όπως η παραγωγή μουσικών βίντεο κλιπ και οι εταιρικές χορηγίες στις περιοδείες των καλλιτέχνων. Ήταν επίσης μέντορας πολλών καλλιτεχνών και "κυνηγός ταλέντων". Οι πιο διάσημοι προστατευόμενοί του ήταν οι Carly Simon, John Mellencamp,[5] Diana Ross, Taylor Dayne, Mariah Carey, Gloria Estefan, Shakira, Anastacia, Celine Dion, Ricky Martin και Jennifer Lopez. Επίσης ήταν υπεύθυνος για τις μουσικές καριέρες της Lindsay Lohan και του Mika, καθώς και για την προώθηση μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Michael Jackson, ο Bruce Springsteen, οι Destiny's child και η Barbra Streisand.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εκτεταμένα με την επένδυση και παραγωγή μουσικών παραστάσεων στο Broadway μαζί με τη σύζυγό του.

Η περίοδος στη Sony Music Entertainment[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Mottola προσλήφθηκε από τη Sony Music (που τότε ήταν γνωστή ως CBS Records) από τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο Walter Yetnikoff. Το 1990, αντικατέστησε τον Yentlkoff ως πρόεδρος της νεάς τότε Sony Music. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μετέτρεψε τη Sony σε μία από τις πιο επιτυχημένες παγκόσμιες δισκογραφικές εταιρίες, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε περισσότερες από 60 χώρες και δημιουργώντας μία από τις πιο δυνατές ομάδες management καλλιτεχνών στη μουσική βιομηχανία. Αναζωογόνησε την έκδοση μουσικών δίσκων της Sony Music εξαγοράζοντας τον δισκογραφικό κατάλογο των Beatles, το πιο επιτυχημένο εμπορικά μουσικό συγκρότημα στην ιστορία, και κάνοντας την εταιρία την πρώτη μεγάλη δισκογραφική εταιρία που έβγαλε σε εμπορική διαθεσιμότητα τραγούδια σε ψηφιακή μορφή (digital downloads). Επιπλέον λάνσαρε τη καριέρα της Mariah Carey και της Celine Dion που αποδείχτηκαν δύο από τις πιο εμπορικές τραγουδίστριες τη δεκαετία του 1990. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας τους στον όμιλο της Sony Music, ο Μοτόλα μετέτρεψε τη Sony από μια εταιρία με μέσα ετήσια έσοδα που άγγιζαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρία που είχε ετήσια έσοδα που άγγιζαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen το 2000.

"Έθρεψε" επίσης τις καριέρες καλλιτεχνών όπως Destiny's Child, Beyonce, Shakira, Gloria Estefan, Dixie Chicks, Barbra Streisand, Bruce Springsteen και Billy Joel μεταξύ άλλων. Επίσης έχει θεωρηθεί ως ο υπεύθυνος για την έκρηξη της δημοτικότητας της latin μουσικής, προωθόντας καλλιτέχνες όπως η Jennifer Lopez, ο Marc Anthony, ο Ricky Martin και η σύζυγός του Thalia. Δούλεψε επίσης για πολλά χρόνια μαζί με τον Michael Jackson από όταν άρχισε τις ηχογραφήσεις του δίσκου του "Dangerous" (1991). Ο Jackson το 2001 ανακοίνωσε πως η σχέση του με τον Τόμυ Μοτόλα διαλύθηκε εξαιτίας διαφθοράς στις πρακτικές του Μοτόλα. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την εμπορική αποτυχία του δίσκου "Invincible" που κυκλοφόρησε το 2001. "Είναι πραγματικότητα ότι οι δισκογραφικές εταιρίες συνωμοτούν εναντίον των καλλιτεχνών", είχε δηλώσει ο Jackson. Μάλιστα, δεν έμεινε σε αυτό, αλλά δήλωσε επιπλέον ότι "ο Τόμυ Μοτόλα είναι ο ίδιος ο σατανάς", ενώ τον χαρακτήρισε ρατσιστή.[6]

Ο γάμος με την Ταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το χωρισμό του με την τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ, ο Μοτόλα σύναψε δεσμό με τη Μεξικανή τραγουδίστρια Ταλία. Το ζεύγος παντρεύτηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρίκιου στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου του 2000 σε μία εντυπωσιακή τελέτη που κόστισε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. Στην τελετή του γάμου παρεβρέθηκαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του μουσικής, μεταξύ των οποίων ο Michael Jackson, ο Julio Iglesias, η Gloria Estefan, ο Robert DeNiro και πολλοί άλλοι τραγουδιστές και ηθοποιοί του Χόλιγουντ. Το 2007 το ζεύγος απέκτησε την πρώτη του κόρη, την οποία ονόμασαν Sabrina Sakae και το 2011 γεννήθηκε ο γιος τους, Matthew Alexander.[7] Η οικογένεια ζει μόνιμα στο Κονέκτικατ. Τον Ιούνιο του 2010, ο Μοτόλα αποφάσισε να πουλήσει το ράντσο του στο Κολοράντο, το οποίο πουλήθηκε για 27,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πηγαίνει πια εκεί και ήθελε να είναι κοντά στην οικογένεια του. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι γάμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαράια Κάρεϊ (5 Ιουνίου 1993 - 5 Μαρτίου 1998) (διαζευγμένοι)
  • Λίζα Κλαρκ (1971 - 1993) (διαζευγμένοι) 2 παιδιά

Η περίοδος μετά τη Sony[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Tommy Mottola ήταν ο πρόεδρος της Sony Music Entertainment μέχρι τον Ιανουάριο του 2003. Αφού παραιτήθηκε, έφτιαξε μία δική του εταιρία στον χώρο της ψυχαγωγίας η οποία πέρα από τον χώρο της μουσικής παραγωγής, δραστηριοποιείται και σε τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές και μόδα, ενώ είναι και εταιρία management ταλέντων και διαχείρισης καλλιτεχνικής εικόνας. Ασχολήθηκε με τη διαχείριση της μουσικής καριέρας του Marc Anthony και της Lindsay Lohan.[8] Στη συνέχεια, υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρία του οι Cassie Ventura και Mika. Ο δεύτερος εξελίχτηκε σε μεγάλο μουσικό αστέρι ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και διεθνώς.

Συνεργάζεται επίσης με τον πρώην πρόεδρο της Miramax, Ηarvey Weinstein σε δύο θεατρικές παραγωγές. Ο Μοτόλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παραγωγή και ανάπτυξη διάφορων show για την καλωδιακή και διαδικτυακή τηλεόραση.

Φιλανθρωπική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Moτόλα έχει υπηρετήσει στο "Board of Directors of the National Center for Missing and Exploited Children" που δραστηριοποιείται για παιδιά που έχουν χαθεί και έχει στηρίζει τακτικά το "Police Athletic League of New York City", το "T.J. Martell Foundation for Cancer, Leukemia and AIDS Research", το "Rock and Roll Hall of Fame Foundation and Museum" και το "Federal Law Enforcement Foundation".

Πολιτιστικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του Τόμυ Μοτόλα αναφέρεται σε στίχους πολλών τραγουδιών από καλλιτέχνες όπως Regurgirator, Lil Wayne, Ghostface Killah, Wyclef Jean, Fugees, 50 Cent, Will Smith και Lana del rey. Επίσης, γίνεται αναφορά στο όνομά του στις σειρές The Sopranos, Smash και Yacht Rock.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  4. «Sony picks NBC president to replace Tommy Mottola». USA Today. January 10, 2003. http://www.usatoday.com/life/music/news/2003-01-10-sony-lack_x.htm. Ανακτήθηκε στις May 25, 2010. 
  5. "Sony Chairman Tommy Mottola Steps Down."mtv.com
  6. Jennifer Vineyard (8 Ιουλίου 2002). «Michael Jackson Shocks Al Sharpton By Calling Tommy Mottola A Racist». VH1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2011. 
  7. «''It's a Girl for Singer Thalía and Tommy Mottola''». People. 8 Οκτωβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2011. 
  8. "Lohan to testify in mother's case." contactmusic

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mottola, Tommy with Cal Fussman, Hitmaker: The Man and His Music (New York: Grand Central Publishing, 2013).
  • Tosches, Nick., Dangerous Dances: The Authorized Biography (New York: St. Martin's Press, 1984).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]