Τυχοδιώκτες της κολάσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυχοδιώκτες της κολάσεως
Το εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΣι Έντφιλντ[1]
ΠαραγωγήEarl St. John
ΣενάριοJohn Kruse[2] και Σι Έντφιλντ[2]
ΠρωταγωνιστέςΣτάνλεϊ Μπέικερ, Χέρμπερτ Λομ, Πέγκι Κάμινς, Πάτρικ ΜακΓκούχαν, Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ, Σον Κόνερι, Γουίλιαμ Χάρτνελ, Τζιλ Άιρλαντ, Γουίλφριντ Λόουσον, Σίντνεϊ Τζέιμς, Alfie Bass, Γκόρντον Τζάκσον, Τζόρτζ Μαρσέλ και Ουένσλϊ Πίτεϊ
ΜουσικήΧούμπερτ Κλίφορντ
ΦωτογραφίαΤζέφρι Άνσγουορθ
ΜοντάζJohn D. Guthridge[2]
ΔιανομήRank Organisation
Πρώτη προβολή23  Ιουλίου 1957[2] και 26  Ιουλίου 1957 (Ηνωμένο Βασίλειο)[3]
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Οι Τυχοδιώκτες της κολάσεως (Πρωτότυπος τίτλος: Hell Drivers) είναι ένα δραματικό φιλμ νουάρ Αγγλικής παραγωγής του 1957 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σι Έντφιλντ. Πρωταγωνιστούν ο Στάνλεϊ Μπέικερ, Πάτρικ ΜακΓκούαν, Πέγκι Κάμινς και ο Χέρμπερτ Λομ.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόσφατα αποφυλακισμένος Τομ Γιέτλι, πιάνει δουλειά σαν οδηγός μεταφοράς χαλικιού σε μια εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται τους οδηγούς υποχρεώνοντάς τους σε υπερβολικές ταχύτητες. Σε αυτό πρωτοστατεί ο Ρεντ, ένας ασυνείδητος οδηγός. Ο Τομ γίνεται καλός φίλος με τον Τζίνο, έναν ευγενικό Ιταλό οδηγό, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Λούσι, τη γραμματέα της εταιρείας. Η Λούσι όμως ερωτεύεται τον Τομ, ο οποίος, παρόλο που του αρέσει η Λούσι, την αποθαρρύνει λόγω της φιλίας του με τον Τζίνο. Ο Τομ είναι αποφασισμένος να σπάσει το ρεκόρ του Ρεντ για να πάρει το έπαθλο που είναι μια χρυσή ταμπακέρα, και σε αυτό έχει σύμμαχο τον Τζίνο, ο οποίος μισεί τον Ρεντ. Αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσει μια παράκαμψη τόσο επικίνδυνη, που κανείς άλλος εκτός από τον Ρεντ δεν τολμάει…

Ένα βράδυ, οι οδηγοί πηγαίνουν σε έναν χορό σε μια κοντινή αίθουσα και ξεκινούν έναν καβγά. Όταν καλείται η αστυνομία, ο Τομ φεύγει από εκεί. Ο Ρεντ τον αποκαλεί δειλό και οι άλλοι οδηγοί (εκτός του Τζίνο), τον εκφοβίζουν ασταμάτητα, εμποδίζοντας τις διαδρομές του. Παρόλα αυτά ο Τομ δεν αντεπιτίθεται.

Ο Τομ επισκέπτεται τον αδελφό του Τζίμι και τη μητέρα του στο κατάστημα καπνοπωλείων που διατηρούν. Η μητέρα του αρνείται να δεχτεί χρήματα από αυτόν, κατηγορώντας τον ότι έμπλεξε τον Τζίμι στο (απροσδιόριστο) έγκλημά του και τον έκανε ανάπηρο που χρειάζεται πατερίτσες για να περπατήσει.

Η Λούσι και ο Τομ έλκονται μεταξύ τους, αλλά ο Τομ αρνείται να προδώσει τον Τζίνο. Η Λούσι λέει στον Τομ ότι ο Κάρτλεϊ και ο Ρεντ εξαπατούν την εταιρεία προσλαμβάνοντας πέντε οδηγούς λιγότερο από ό, τι πληρώνει η εταιρεία με τους ίδιους να κερδίζουν τη διαφορά. Ο Τομ αντιμετωπίζει τον Ρεντ και τον χτυπάει σε έναν καβγά.

Ο Τζίνο προτείνει να γίνει εναλλαγή αριθμών των φορτηγών με τον Τομ την επόμενη μέρα, έτσι ώστε οι άλλοι οδηγοί να τον παρενοχλούν αυτόν αντί του Τομ, βοηθώντας τον να κερδίσει τη χρυσή ταμπακιέρα. Εκείνο το βράδυ, η Λούσι χωρίζει με τον Τζίνο, αποκαλύπτοντας ότι αγαπά τον Τομ. Παρά την στεναχώρια του, ο Τζίνο αλλάζει αριθμούς σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίς να ξέρει ότι ο Τομ έχει εγκαταλείψει την δουλειά και περιμένει να πάρει ένα τρένο για το Λονδίνο για να επιστρέψει σε μια ζωή παρανομίας. Στη συνέχεια, η Λούσι εμφανίζεται στην αίθουσα αναμονής και λέει στον Τομ ότι ο Τζίνο τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα. Απογοητευμένος, τρέχει στο νοσοκομείο, όπου ο γιατρός του λέει ότι ο Τζίνο πεθαίνει. Ο Τζίνο λέει στον Τομ, "τους σταμάτησα όπως σχεδιάσαμε, για να κερδίσεις. Τρελό. Δεν ήρθες καν."Ο Τομ τον ρωτάει αν ήταν ο Ρεντ που προκάλεσε το ατύχημα του, αλλά ο Τζίνο πεθαίνει χωρίς να απαντήσει.

Ο Τομ επιστρέφει στην δουλειά και αντιμετωπίζει τον Κάρτλεϊ. Του λέει ότι ο Τζίνο πέθανε και ξέρει το γιατί, και ότι ξέρει επίσης για την απάτη. Ο Κάρτλεϊ του προσφέρει ένα μερίδιο από τα κλεμμένα χρήματα και τη θέση του Ρεντ στο φορτηγό αρ. 1. Ο Τομ δεν έχει κανένα, αλλά παίρνει το φορτηγό αρ. 1 για να πάρει ένα φορτίο. Όταν ο Ρεντ εμφανίζεται, αναγκάζει τον Κάρτλεϊ να τον πάει μαζί του σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι το φορτηγό αρ. 3 και ξεκινά να βρει τον Τομ. Ο Ρεντ μαντεύει ότι ο Τομ θα πάρει την επικίνδυνη παράκαμψη μέσω του λατομείου και τον περιμένουν εκεί. Όταν ο Τομ εμφανίζεται με το φορτηγό του γεμάτο χαλίκι, ο Ρεντ τον πλευρίζει και τον χτυπά αρκετές φορές, αναγκαζοντάς τον να βγει από το δρόμο και να σταματήσει στην άκρη του λατομείου, όπου το φορτηγό κρέμεται επισφαλώς, με τον Τομ να χτυπάει και να μένει αναίθητος. Αλλά τα φρένα στο φορτηγό του Ρεντ, το οποίο τελικά συνειδητοποιεί ο Ρεντ ότι είναι το αρ. 13, δεν πιάνουν και αυτός και ο Κάρτλεϊ πέφτουν στην άκρη του δρόμου και σκοτώνονται. Ο Τομ ξυπνά και βγαίνει λίγο πριν το δικό του φορτηγό πέσει στο γκρεμό. Η Λούσι (που τους ακολούθησε με το τζιπ) τρέχει προς αυτόν.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 4 Νοεμβρίου 1963 στις κινηματογραφικές αίθουσες Πάνθεον και Τρίανον στην Αθήνα.[5]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
BAFTA Καλύτερο Βρετανικό σενάριο Σι Έντφιλντ Υποψηφιότητα[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0051713/. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Freebase Data Dumps. Google.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0051713/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 10  Μαρτίου 2024.
  4. Josephine Botting & Kieron Webb (3 Οκτωβρίου 2017). «Hell Drivers: remembering Stanley Baker and Patrick McGoohan in a British action classic». BFI. BFI. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2019. 
  5. «Τυχοδιώκτες της κολάσεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 3 Νοεμβρίου 1963. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023. 
  6. «Τα 11α βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία BAFTA». awards.bafta.org. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2020.  (Αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]