Τυχερά παιχνίδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα τυχερά παιχνίδια συναρπάζουν τους οπαδούς τους όσο ενοχλούν τους κριτικούς τους. Στηρίζονται στην βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να διακινδυνεύσει και στην ελπίδα του να κερδίσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα τυχερά παιχνίδια βασίζονται σε ανεπτυγμένα μαθηματικά και υπάγονται στους νόμους των πιθανοτήτων. Είναι ουσιαστικά η ανάληψη κινδύνου (ρίσκου) για να κερδίσεις μεγάλα ως και τεράστιας αξίας έπαθλα (χρήματα - αντικείμενα).

Είδη τυχερών παιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια του κλάδου είναι τα παιχνίδια με χαρτιά τράπουλας. Κατά βάση θεωρούνται τυχερά, αλλά στην πραγματικότητα για τους γνώστες τους είναι πολύ περισσότερο θέμα οξείας αντίληψης και συνδυασμού ψυχολογίας, παρατήρησης και μνήμης παρά θέμα τύχης.

Πιθανότατα το πιο δημοφιλές παιχνίδι με χρηματικά έπαθλα είναι το πόκερ και κυρίως η υποκατηγορία της πόκας.

Εκτός από αυτά που παίζονται με τη χρήση τράπουλας, άλλα τυχερά παιχνίδια είναι ο κουλοχέρης (τα αποκαλούμενα και φρουτάκια), η ρουλέτα, τα ζάρια κ.ο.κ.

Αποδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος απόδοση αντιπροσωπεύει την μαθηματικά ή με άλλους τρόπους ορισμένη πιθανότητα επιβεβαίωσης κάποιου γεγονότος.

Παράδειγμα: Μπαρτσελόνα-Ρεαλ / αποδόσεις: Νίκη Γηπεδούχου 1.90 - Ισοπαλία 3.20 - Νίκη Φιλοξενούμενης 3.5.

Σε περίπτωση νίκης της Μπαρτσελόνα η απόδοση έχει ορισθεί στο 1.90 που σημαίνει ότι για 10 ευρώ στοιχήματος ο παίκτης κερδίζει 9 ευρώ. Σε περίπτωσης μη επαλήθευσης του αποτελέσματος ο παίκτης χάνει το στοίχημα και ταυτοχρόνως το ποσό που ποντάρισε. Για τον στοιχηματισμό σε ασιατικό χάντικαπ για έναν αγώνα οι περιπτώσεις επαλήθευσης ή όχι λίγο διαφοροποιούνται με τη δυνατότητα μισής νίκης ή μισής ήττας ή επιστροφής χρημάτων εκτός από τις πιο πάνω αναφερόμενες.[1]

Ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο δημοφιλές παιχνίδι στην Ελλάδα βάσει επίσημων στοιχείων της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι το ΚΙΝΟ και ακολουθεί το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ που αφορά τον στοιχηματισμό σε αθλητικά γεγονότα. Αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τα παίγνια, είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Τα τυχερά παιχνίδια είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στους Έλληνες, αρκεί να σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι αποτελεί ουσιαστικά έθιμο η χαρτοπαιξία την Πρωτοχρονιά. Αν συμπεριλάβουμε και το στοίχημα σε αυτήν την κατηγορία τότε το ποσό που αντιστοιχεί στη νόμιμη και μόνο αγορά τυχερών παιχνιδιών είναι περί τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη χώρα παγκοσμίως στην κατά κεφαλή δαπάνη για τον τζόγο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Νομικό καθεστώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα επιτρέπεται να παίξεις τυχερά παιχνίδια με κάποιους από τους παρακάτω τρεις τρόπους.

  • Στα πραγματικά επίγεια Καζίνο
  • Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ αλλά και στην διαδικτυακή ιστοσελίδα της εταιρείας
  • Μέσω της ανώνυμης εταιρείας "Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ Α.Ε.)
  • Στις 24 εταιρείες που έχουν υπαχθεί στη μεταβατική διάταξη του νόμου για τα τυχερά παιχνίδια και μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]