Τσόου Τσόου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσόου Τσόου
Χαρακτηριστικά
ΚαταγωγήΚίνα
Βάρος25-32 κιλά (αρσενικό)
20-27 κιλά (θηλυκό)
Ύψος43-51 εκ.
ΕίδοςΣκύλος
ΤρίχωμαΠαχύ και μακρύ
ΧρώμαΜαύρο, Μπλε, Κόκκινο, Καστανοκίτρινο, Κρεμ

Το τσόου-τσόου είναι μια ράτσα σκύλου με καταγωγή τη βόρεια Κίνα.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου, σκυλί κυνηγιού στον τόπο καταγωγής του, είναι δημοφιλές στην Κίνα για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Οι Χανς, οι Μογγόλοι και οι Τάταροι χρησιμοποιούσαν τη ράτσα αυτή στον πόλεμο, στο κυνήγι και σαν φύλακα. Αυτό το σκυλί με την πλούσια γούνα μερικές φορές φαγώθηκε (chow=φαγητό) και η γούνα του χρησιμοποιήθηκε σαν ρούχο. Η ράτσα πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα, όταν δόθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία ένα τέτοιο σκυλί. Η επιλεκτική αναπαραγωγή του άρχισε στην Αγγλία το 1887 σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα πιο κοινωνικό Τσόου Τσόου. Αυτή η ράτσα θεωρείται πλέον κατοικίδιο πολυτέλειας.Στα παλαιότερα χρόνια οι ευγενείς πίστευαν πως έδιωχνε τα κακά πνεύματα μακριά λόγο της εμφάνισης του, που έμοιαζε με λιοντάρι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου ανήκει στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά, το ύψος τους είναι από 46 μέχρι 56 εκ. και το βάρος τους κυμαίνεται από 18 μέχρι 25 κιλά. Το Τσόου Τσόου έχει άφθονο διπλό τρίχωμα, χωρίς ποτέ να είναι δίχρωμο και τα πιο συνηθισμένα χρώματά του είναι το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε και το γκρίζο. Η γούνα του είναι ιδιαίτερα παχιά γύρω από την περιοχή του λαιμού και θυμίζει το τρίχωμα του λιονταριού. Το εξωτερικό τρίχωμα αποτελείται από χοντρές τρίχες και υποστηρίζεται από ένα πυκνό εσωτερικό τρίχωμα. Έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό της μπλε-μαύρης γλώσσας.

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου είναι συνήθως ευγενικό και υπομονετικό. Είναι πολύ πιστό και φιλικό με την οικογένεια, αλλά συγκρατημένο με τους ξένους. Συνήθως δένεται συναισθηματικά και είναι ιδιαίτερα προστατευτικό με ένα μέλος της οικογένειας. Είναι αυταρχικό, σοβαρό, επίμονο και δεν συνυπάρχει εύκολα με άλλα κατοικίδια ζώα εκτός αν είναι μαζί από νεαρή ηλικία. Του αρέσει η παρέα με τα παιδιά. Ανήκει σε κυρίαρχη ράτσα και αυτό απαιτεί κυρίαρχο ιδιοκτήτη. Θέλει σταθερότητα και συνέπεια στην συμπεριφορά, θα γίνει επιθετικό εάν δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Το Τσόου Τσόου είναι ιδανικό για φύλακας.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα (hip dysplasia & elbow dysplasia), μια πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση στο ισχίο και τον αγκώνα αντίστοιχα. Συχνές είναι οι παθήσεις των ματιών, ιδιαίτερα στο «εντρόπιον», μια κατάσταση κατά την οποία η βλεφαρίδα γυρίζει προς τα μέσα. Η πάθηση αυτή θεραπεύεται με εγχείριση.

Περιποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου χρειάζεται πολύ περιποίηση και πρέπει να είστε έτοιμοι να δεχτείτε τη τρίχα που θα βρίσκεται παντού. Το πυκνό τρίχωμα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση και φουντωτό. Το Τσόου Τσόου μαδάει πολύ βαριά δύο φορές το χρόνο, όταν χάνει το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος. Περισσότερη φροντίδα και καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητα κατά την περίοδο αυτή, για τη μείωση της έντασης της τριχόπτωσης, την επιτάχυνση της ανανέωσης του τριχώματος και της καλής υγείας τόσο του τριχώματος όσο και του δέρματος. Είναι ευαίσθητο στη ζέστη και είναι απαραίτητο να έχει φρέσκο νερό και σκιερό μέρος για να ξεκουράζεται όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή.

Άσκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου δεν χρειάζεται εντατική άσκηση, μικροί περίπατοι καθημερινά είναι αρκετοί για την διασφάλιση της φυσικής του κατάστασης. Αν και υπάρχει η φήμη ότι είναι τεμπέλικα σκυλιά και προτιμούν να κάθονται στο σπίτι αραχτοί, κάποια Τσόου Τσόου αρέσκονται στο τρέξιμο και τα παιχνίδια έξω από το σπίτι.Παρ όλα αυτά πρέπει να το βγάζετε βόλτα.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση του Τσόου είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς για να θέσετε τις βάσεις, αλλά και να δώσετε στο σκυλί να καταλάβει ότι εσείς έχετε το πάνω χέρι. Πρέπει να είστε απόλυτοι και σταθεροί στις εντολές σας, σε καμία περίπτωση όμως σκληροί, γιατί τότε θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Case, Linda P. (2005). The Dog: Its Behavior, Nutrition, and Health (2nd ed.), p. 23. Blackwell Publishing. (ISBN 0-8138-1254-2).