Τσόου Τσόου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου ανήκει στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά, το ύψος τους είναι από 46 μέχρι 56 εκ. και το βάρος τους κυμαίνεται από 18 μέχρι 25 κιλά. Το Τσόου Τσόου έχει άφθονο διπλό τρίχωμα, χωρίς ποτέ να είναι δίχρωμο και τα πιο συνηθισμένα χρώματά του είναι το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε και το γκρίζο. Η γούνα του είναι ιδιαίτερα παχιά γύρω από την περιοχή του λαιμού και θυμίζει το τρίχωμα του λιονταριού. Το εξωτερικό τρίχωμα αποτελείται από χοντρές τρίχες και υποστηρίζεται από ένα πυκνό εσωτερικό τρίχωμα. Έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό της μπλε-μαύρης γλώσσας.

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου είναι συνήθως ευγενικό και υπομονετικό. Είναι πολύ πιστό και φιλικό με την οικογένεια, αλλά συγκρατημένο με τους ξένους. Συνήθως δένεται συναισθηματικά και είναι ιδιαίτερα προστατευτικό με ένα μέλος της οικογένειας. Είναι αυταρχικό, σοβαρό, επίμονο και δεν συνυπάρχει εύκολα με άλλα κατοικίδια ζώα εκτός αν είναι μαζί από νεαρή ηλικία. Του αρέσει η παρέα με τα παιδιά. Ανήκει σε κυρίαρχη ράτσα και αυτό απαιτεί κυρίαρχο ιδιοκτήτη. Θέλει σταθερότητα και συνέπεια στην συμπεριφορά και θα γίνει επιθετικό εάν δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Το Τσόου Τσόου είναι ιδανικό για φύλακας.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα (hip dysplasia & elbow dysplasia), μια πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση στο ισχίο και τον αγκώνα αντίστοιχα. Συχνές είναι οι παθήσεις των ματιών, ιδιαίτερα στο «εντρόπιον», μια κατάσταση κατά την οποία η βλεφαρίδα γυρίζει προς τα μέσα. Η πάθηση αυτή θεραπεύεται με εγχείριση.

Περιποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου Τσόου χρειάζεται πολύ περιποίηση και πρέπει να είστε έτοιμοι να δεχτείτε τη τρίχα που θα βρίσκεται παντού. Το πυκνό τρίχωμα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση και φουντωτό. Το Τσόου Τσόου μαδάει πολύ βαριά δύο φορές το χρόνο, όταν χάνει το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος. Περισσότερη φροντίδα και καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητα κατά την περίοδο αυτή, για τη μείωση της έντασης της τριχόπτωσης, την επιτάχυνση της ανανέωσης του τριχώματος και της καλής υγείας τόσο του τριχώματος όσο και του δέρματος. Είναι ευαίσθητο στη ζέστη και είναι απαραίτητο να έχει φρέσκο νερό και σκιερό μέρος για να ξεκουράζεται όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή.

Άσκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσόου δεν χρειάζεται εντατική άσκηση, μικροί περίπατοι καθημερινά είναι αρκετοί για την διασφάλιση της φυσικής του κατάστασης. Αν και υπάρχει η φήμη ότι είναι τεμπέλικα σκυλιά και προτιμούν να κάθονται στο σπίτι αραχτοί, κάποια Τσόου Τσόου αρέσκονται στο τρέξιμο και τα παιχνίδια έξω από το σπιτι. γεια σας με λενε κατερινα