Τσι Τσι (γιγάντιο πάντα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσι Τσι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Chi Chi (Αγγλικά)
Γέννηση1957
Σιτσουάν
Θάνατος22  Ιουλίου 1972
Ζωολογικός κήπος Λονδίνου
ΚατοικίαΖωολογικός κήπος Λονδίνου
Πληροφορίες ασχολίας

Η Τσι Τσι (κινέζικα: 姬姬, πινγίν: Jī Jī, 1954 (στη φύση) - 1972 (στον ζωολογικό κήπο) ήταν γνωστό θηλυκό γιγάντιο πάντα που έζησε στον Ζ. Κήπο στο Λονδίνο.

Η Τσι Τσι δεν ήταν το πρώτο πάντα του Ζωολογικού Κήπου, ήταν ένα από τα τέσσερα που έφτασαν στο 1938 αλλά ήταν η Τσι Τσι που έγινε το αστέρι και πόλος έλξης των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου.

Η Τσι Τσι εκτίθεται στο Μουσείο φυσικής ιστορίας στο λονδίνο.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αιχμαλωτίστηκε τον Μάιο του 1955 στο Μπαγκίνγκ, της Σετσουάν, και μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο του Πεκίνου τον Ιούνιο.

Τον Μάιο του 1957, ο Κλιμέντ Βοροσίλοφ ζήτησε ένα πάντα για τον ζωολογικό κήπο της Μόσχας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα. Ο Τσι Τσι εστάλη μαζί με ένα άλλο πάντα στην Κίνα τον ίδιο μήνα. Ωστόσο, οι απόπειρες να τους ζευγαρώσουν απέτυχαν και ως αποτέλεσμα της εκτροφής από ανθρώπινους κατόχους[1][2].

Οι Ρώσοι υποψιάζονταν ότι και τα δύο πάντα ήταν αρσενικά, και ως αποτέλεσμα, οι Σοβιετικοί επέστρεψαν τον Τσι Τσι στην Κίνα σε αντάλλαγμα για ένα άλλο πάντα τον Ιανουάριο του 1958[3]. Τον Μάιο του ιδίου έτους, ο Αυστριακός Χάινι Ντέμερ απέκτησε την Τσι Τσι από τον ζωολογικό κήπο του Πεκίνου και έφερε το ζώο πίσω στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας. Μετά την ανάπαυση για μια εβδομάδα, το πάντα ταξίδεψε στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, συγκεκριμένα α τον ζωολογικό κήπο στο Ανατολικό Βερολίνο. Μέχρι τότε,η Τσι Τσι είχε ήδη πουληθεί στον ζωολογικό κήπο του Μπρούτσφιλντ, στο Ιλινόις των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών παρενέβη και ανακοίνωσε ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ για αγαθά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επεκτάθηκε ακόμη και στα πάντα[4]. Ως εκ τούτου, η Τσι Τσι δεν μπορούσε να εισέλθει στις ΗΠΑ. Ο ζωολογικός κήπος της Φρανκφούρτης παρείχε προσωρινή κατοικία για το πάντα μέχρι που ο Ντέμερ αποφάσισε να προσλάβει προσωρινά το ζώο σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης πριν φτάσει στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου στις 5 Σεπτεμβρίου 1958.

Η ζωολογική εταιρεία του Λονδίνου είχε δηλώσει ότι δεν θα ενθάρρυνε τη συλλογή άγριων πάντα, αλλά αποδέχθηκε την Τσι Τσι. Αν και η επίσκεψη της Τσι Τσι είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει μόνο για τρεις εβδομάδες, αποφασίστηκε να την αγοράσει για £12.000. Η Τσι Τσι έγινε ιδιοκτησία του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου στις 26 Σεπτεμβρίου 1958[5]. Ένας ηλικιωμένος κύριος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για νέες πηγές μπαμπού. Ο ηλικιωμένος σε ένα εξοχικό στην άκρη του δάσους Μεναμπίλι, στο κτήμα Μεναμπίλι στην Κορνουάλη. Ο καπετάνιος, όπως ο άντρας ήταν γνωστός από τους ντόπιους, έκοψε ένα δείγμα από το μπαμπού από τα δέντρα που μεγάλωνε γύρω από το εξοχικό του και το έστειλε στο Λονδίνο. Η Τσι Τσι έφαγε λίγο από αυτό και ο κήπος προσέλαβε τον καπετάνιο για να παρέχει μια τακτική προμήθεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nicholls, Henry (2011). The Way of the Panda: The Curious History of China's Political Animal. Open Road Media, (ISBN 978-1-4532-1773-3)
  2. Dobbin, Muriel (April 24, 1975). D.C. zoo encourages giant pandas to observe nation's birth with own. Baltimore Sun
  3. «姬姬». Baidu Baike. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016. 
  4. Chinoy, Michael (1975). «Pandamonium, or Everything You Always Wanted to Know About Pandas». New China 1 (1): 16. http://www.bannedthought.net/China/MaoEra/ContemporaryCommentary/US-China-PFA/NewChina/NewChina-V1N1-1975-Spring.pdf. Ανακτήθηκε στις 18 November 2015. 
  5. Ramona Morris & Desmond Morris: The Giant Panda. Revised edition by Jonathan Barzdo. Papermac, London 1981, pp. 93-111, (ISBN 0-333-32473-0)