Τσιφλικόπουλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Τσιφλικόπουλο αποτελεί σήμερα συνοικία στη ΝΔ. πλευρά της πόλης των Ιωαννίνων δίπλα στη συνοικία των Ζευγαριών.

Βρίσκεται απέναντι από το λόφο και την εκκλησία της Περιβλέπτου (Περίληφτης), στη ρίζα και στους πρόποδες του λόφου Ψηλογορίτσα με υψόμετρο 618μ, περίπου 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Πριν μερικά χρόνια ήταν συνοικισμός της κοινότητας Σταυρακίου της πρώην επαρχίας Δωδώνης του Νομού Ιωαννίνων. Το 1971 αριθμούσε 588 κατοίκους και το 1981 τους 846 κατοίκους. Σήμερα το Τσιφλικόπουλο είναι ενσωματωμένο στην πόλη των Ιωαννίνων και έχει αλλάξει όψη.

Την ονομασία του την οφείλει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα από τα χρόνια του Αλή Πασά, ο οποίος στο χώρο του σημερινού σχολείου είχε θερινή κατοικία γνωστή ως "Σαράι". Στον Αλή πασά ανήκαν όλα τα κτήματα που υπήρχαν γύρω του, κυρίως αμπέλια και λιβάδια. Τα κτήματα αυτά λέγονταν "Τσιφλίκι" και σ' αυτό οφείλει και το όνομά της η περιοχή. Λεγόταν και Τσιφλικόπουλο ίσως γιατί δεν ήταν αρκετά μεγάλο. Το 1909, όπως φάινεται σε χάρτη της περιοχής υπήρχαν μόνο 4-5 σπιτάκια.
Μετά την απελευθέρωση το 1913 τα κτήματα μοιράστηκαν σε νέες οικογένειες και από το 1960 η περιοχή οικοδομήθηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica τομ.58ος, σελ.254.
  • "ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - Οι Μαχαλάδες τα σοκάκια και τα τοπωνύμιά τους με τις ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις και ανέκδοτα" Κώστα Ι. Φωτόπουλου (Βιβλιοθήκη Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών αριθμ. 57 ΑΘΗΝΑ 1986)