Τσιανγκ (εθνότητα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Τσιανγκ (Αγγλικά: Qiang people) είναι εθνότητα της Κίνας. Αποτελούν μία από τις 56 εθνότητες που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το κράτος της Κίνας, και το 1990 είχαν πληθυσμό περίπου 200.000 ατόμων. Ζουν κυρίως στην ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα του Σιτσουάν, στις ανατολικές άκρες του Οροπεδίου του Θιβέτ.

Μια ομάδα πληθυσμού με την ονομασία Τσιανγκ αναφερόταν στα αρχαία κινεζικά κείμενα καθώς και σε επιγραφές σε κόκκαλα θυσιών 3.000 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά, η ονομασία αυτή αναφερόταν σε μια ποικιλία εθνοτήτων, που ίσως να μην έχει σχέση με τους σημερινούς Τσιανγκ. Ίσως πάλι, οι σημερινοί Τσιανγκ να είναι απόγονοι μιας από εκείνες τις εθνότητες που συλλογικά αναφέρονταν ως Τσιανγκ στα αρχαία χρόνια της Κίνας.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αναφέρονταν ως Τσιανγκ παλαιότερα, σταδιακά στα κινεζικά κείμενα έπαυσαν να αναφέρονται ως τέτοιοι, καθώς αφομοιώθηκαν στα ήθη και έθιμα των Κινέζων Χαν ή αναταξινομήθηκαν στα αυτοκρατορικά αρχεία, με αποτέλεσμα στα χρόνια των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ, ο όρος Τσιανγκ ν΄ αναφέρεται πλέον μόνο στους μη Κινέζους Χαν που ζούσαν στην άνω κοιλάδα του ποταμού Μιν και την περιοχή Μπεϊτσουάν, εκεί όπου διαβιούν οι σημερινοί Τσιανγκ.

Η περιοχή των Τσιανγκ βρίσκεται ανάμεσα στην κατοικημένη από Θιβετιανούς περιοχή του Θιβέτ και την κατοικημένη από Κινέζους Χαν περιοχή της Κίνας αντίστοιχα, με αποτέλεσμα ιστορικά οι Τσιανγκ να υπάρξουν υποτελείς τόσο των Θιβετιανών όσο και των Κινέζων. Παράλληλα όμως, υπήρχαν εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικά χωριά των Τσιανγκ, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να κατασκευάζουν πύργους παρατήρησης και οικίες με παχείς πέτρινους τοίχους και μικρά παράθυρα και πόρτες, εξαιτίας της συνεχούς υφιστάμενης απειλής επιθέσεων. Κάθε χωριό ίσως διέθετε έναν ή περισσότερους λίθινους πύργους στο παρελθόν, και οι κατασκευές αυτές, οι λεγόμενοι Πύργοι των Ιμαλαΐων, παραμένουν ένα ξεχωριστό αξιοθέατο σε μερικά σημερινά χωριά των Τσιανγκ.

Οι σημερινοί Τσιανγκ μιλούν μια συγκολλητική γλώσσα του Θιβετοβιρμανικού κλάδου της Σινοθιβετιανής γλωσσικής οικογένειας, υπάρχουν όμως πολλές διαφορετικές διάλεκτοι της γλώσσας τους με αποτέλεσμα πολλές φορές άτομα διαφορετικής διαλέκτου να συνεννοούνται στα μανδαρινικά Κινεζικά για να γίνονται κατανοητοί.