Τσιάκι Μουκάι
Τσιάκι Μουκάι | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Όνομα στη μητρική γλώσσα | 向井千秋 (Ιαπωνικά) |
Γέννηση | 6 Μαΐου 1952 Τατεμπαγιάσι |
Χώρα πολιτογράφησης | Ιαπωνία |
Εκπαίδευση και γλώσσες | |
Σπουδές | Πανεπιστήμιο Κέιο |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | αστροναύτρια ιατρός χειρουργός[1] |
Εργοδότης | Tokyo University of Science |
Αξιώματα και βραβεύσεις | |
Βραβεύσεις | Βραβείο Πριγκίπισσα της Αστούριας για τη διεθνή συνεργασία (1999)[2] Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (3 Φεβρουαρίου 2015)[3] |
Σχετικά πολυμέσα | |
Η Τσιάκι Μουκάι (ιαπωνικά:向井 千秋, Mukai Chiaki, γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1952) είναι Γιαπωνέζα γιατρός και αστροναύτης της JAXA[4]. Ήταν η πρώτη Γιαπωνέζα στο διάστημα, η πρώτη γιαπωνέζα που πραγματοποίησε δύο διαστημικές πτήσεις και η πρώτη γυναίκα από την Ασία στο διάστημα[4]. Και οι δύο αποστολές πραγματοποιήθηκαν με το διαστημικό λεωφορείο- η πρώτη της ήταν η STS-65 με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια τον Ιούλιο του 1994, η οποία ήταν μια αποστολή Spacelab. Η δεύτερη διαστημική της πτήση ήταν η STS-95 επί του διαστημικού λεωφορείου Discovery το 1998. Συνολικά έχει περάσει 23 ημέρες στο διάστημα.
Η Μουκάι επιλέχθηκε ως αστροναύτης από την ιαπωνική εθνική διαστημική υπηρεσία NASDA (που σήμερα ονομάζεται JAXA) το 1985. Πριν από αυτό, ήταν επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κεϊό, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας. Το 2015, έγινε αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο[5] , ενώ παράλληλα έγινε τεχνική σύμβουλος της JAXA[4].
Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Τσιάκι Μουκάι γεννήθηκε στο Τατεμπαγιάσι του νομού Γκούνμα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Θηλέων Κεϊό στο Τόκιο το 1971. Έλαβε το διδακτορικό της στην ιατρική, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Κεϊό, 1977- διδακτορικό στη φυσιολογία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κεϊό, 1988- πιστοποιήθηκε ως καρδιαγγειακος χειρουργός, από την Ιαπωνική Χειρουργική Εταιρεία, 1989[6]].
Ο Μουκάι είναι μέλος της Αμερικανικής Αεροδιαστημικής Ιατρικής Εταιρείας, της Ιαπωνικής Εταιρείας Εφαρμογών Μικροβαρύτητας, της Ιαπωνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής, της Ιαπωνικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής και Θωρακικής Χειρουργικής και της Ιαπωνικής Χειρουργικής Εταιρείας[6].
Ιατρική σταδιοδρομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μουκάι κατείχε θέσεις σε διάφορα νοσοκομεία και ιδρύματα[6].
- Πτυχιούχος της ιατρικής το 1977
- Ειδικευόμενη στη γενική χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κεϊό, Τόκιο (1977-1978)
- Ιατρικό προσωπικό στη Γενική Χειρουργική, Γενικό Νοσοκομείο Σιμίζου, Νομός Σιζουόκα (1978)
- Ιατρικό προσωπικό στην επείγουσα χειρουργική, Νοσοκομείο Σαϊσέικι Καναγκάουα, νομός Καναγκάουα (1979)
- Ειδικευόμενη στην καρδιαγγειακή χειρουργική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κεϊό (1980)
- Ιατρικό προσωπικό στην καρδιαγγειακή χειρουργική, Νοσοκομείο Σαϊσέικαι Ουτσουνόμιγια, Νομός Τοτσίγκι (1982)
- Επικεφαλής ειδικευόμενη στην Καρδιαγγειακή Χειρουργική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κεϊό (1983)
- Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κεϊό.
Από το 1979, η Μουκάι έχει συγγράψει περίπου 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις με κριτές.
Σταδιοδρομία αστροναύτη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1985, η Μουκάι επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις ιαπωνικές υποψήφιες για τη θέση του ειδικού ωφέλιμου φορτίου για την πρώτη δοκιμή επεξεργασίας υλικού (Spacelab-J), η οποία πραγματοποιήθηκε με την αποστολή STS-47. Υπηρέτησε επίσης ως αναπληρωματική ειδικός ωφέλιμου φορτίου για την αποστολή Νευρολάμπ (STS-90). Η Μουκάι συμπλήρωσε πάνω από 566 ώρες στο διάστημα. Συμμετείχε στις αποστολές STS-65 το 1994 και STS-95 το 1998. Είναι η πρώτη Γιαπωνέζα που πέταξε στο διάστημα και η πρώτη Ιάπωνας πολίτης που πέταξε δύο φορές[6].
Ως αστροναύτης της NASDA, ήταν επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Φυσιολογίας, Ινστιτούτο Διαστημικής Βιοϊατρικής Έρευνας, Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, από το 1987 έως το 1988. Η Μουκάι παρέμεινε εκπαιδεύτρια έρευνας του Τμήματος Χειρουργικής, Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, Χιούστον, Τέξας, από το 1992. Από το 1992 έως το 1998 ήταν επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κεϊό, στο Τόκιο, και το 1999 προήχθη σε επισκέπτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου[6].
Την 1η Οκτωβρίου 2003, η NASDA συγχωνεύθηκε με το ISAS (Ινστιτούτο Διαστημικής και Αστροναυτικής Επιστήμης) και το NAL (Εθνικό Αεροδιαστημικό Εργαστήριο της Ιαπωνίας) και μετονομάστηκε σε Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).
Η Μουκάι ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή επιστήμονα αποστολής για την αποστολή STS-107. Με αυτή την ιδιότητα συντόνισε τις επιστημονικές επιχειρήσεις για την επιστημονική αυτή αποστολή[6][7][8]. Το 2009 η Μουκάι ήταν επισκέπτρια λέκτορας στο Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο[9].
STS-65
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η αποστολή STS-65 Κολούμπια (8-23 Ιουλίου 1994) ήταν η δεύτερη πτήση του Διεθνούς Εργαστηρίου Μικροβαρύτητας (IML-2). Η αποστολή περιελάμβανε 82 έρευνες για την Επιστήμη της Διαστημικής Ζωής (Ανθρώπινη Φυσιολογία, Διαστημική Βιολογία, Βιολογία της Ακτινοβολίας και Βιοεπεξεργασία) και την Επιστήμη της Μικροβαρύτητας (Επιστήμη των Υλικών, Επιστήμη των Ρευστών και Έρευνα για το Περιβάλλον της Μικροβαρύτητας και τα Αντίμετρα). Το IML-2 ορίστηκε επίσης ως αποστολή παρατεταμένης διάρκειας σε τροχιά με επίκεντρο ιατρικά πειράματα που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό των οστών και των μυών. Η αποστολή ολοκληρώθηκε σε 236 περιφορές γύρω από τη Γη, διανύοντας πάνω από 6,1 εκατομμύρια μίλια σε 353 ώρες και 55 λεπτά[6].
STS-95
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η αποστολή STS-95 Discovery (29 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 1998) ήταν μια αποστολή εννέα ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας το πλήρωμα μετέφερε διάφορα ερευνητικά φορτία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του ανιχνευτή Spartan για την παρατήρηση της ηλιακής ακτινοβολίας, της πλατφόρμας δοκιμής των τροχιακών συστημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ και ερευνών σχετικά με τη διαστημική πτήση και τη διαδικασία γήρανσης. Η αποστολή ολοκληρώθηκε σε 134 γήινες τροχιές, διανύοντας 3,6 εκατομμύρια μίλια σε 213 ώρες και 44 λεπτά[6]
Μετά την επιστροφή της από το διάστημα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μουκάι ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο (ISU) από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2007. Από το 2007 έως το 2012 εργάστηκε για την JAXA, όπου διετέλεσε διευθύντρια του Γραφείου Διαστημικής Βιοϊατρικής Έρευνας, του Τμήματος Διαστημικής Τεχνολογίας Ανθρώπων και Αστροναυτών, της Διεύθυνσης Αποστολών Ανθρωπίνων Διαστημικών Συστημάτων και της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Διαστήματος.
Από τον Απρίλιο του 2011 έως το 2015, η Μουκάι ήταν ανώτερη σύμβουλος του εκτελεστικού διευθυντή της JAXA. Επιπλέον, έγινε διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Διαστημικής Ιατρικής και Ανθρώπινης Έρευνας της JAXA (J-CASMHR) τον Ιούλιο του 2012[7].
Τον Μάρτιο του 2015, η κ. Μουκάι έγινε αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο[3] και είναι τεχνική σύμβουλος της JAXA. Από τον Ιούνιο του 2015, είναι διευθύντρια της Fujitsu Limited και, από τον Ιανουάριο του 2016, μέλος της διοίκησης της Kao Corporation[4].
Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Μουκάι έχει λάβει τα ακόλουθα βραβεία:[6]
- Λεγεώνα της Τιμής: Γαλλική κυβέρνηση (2015)
- Βραβείο του Ονείρου - Ίδρυμα Σοροπτιμιστ της Ιαπωνίας (2013)[10].
- Βραβείο Τζο Κέρβιν - Ιατρική Ένωση Αεροδιαστημικής (2013)[11].
- Βραβείο Εξαιρετικής Υπηρεσίας - Εταιρεία Γιαπωνέζων Γυναικών Επιστημόνων (1996)
- Ειδική αναγνώριση από το Κογκρέσο - Κογκρέσο των ΗΠΑ (1995)
- Βραβείο Ευτυχισμένων Χεριών - Εμπορικό Επιμελητήριο Satte Junior (1995)
- Αεροϊατρική Ένωση της Κορέας: Επίτιμο μέλος (1995)
- Τατεμπαγιάσι, επίτιμος πρόεδρος του Παιδικού Επιστημονικού Εξερευνητικού Κέντρου (1995)
- Ειδική τιμητική διάκριση του Πρωθυπουργού για τη συμβολή του στην ισότητα των φύλων (1995)
- Το μετάλλιο De La Vaux - Διεθνής Αεροναυτική Ομοσπονδία (1995)
- Το βραβείο για διακεκριμένες υπηρεσίες στην προώθηση της διαστημικής βιολογίας - Ιαπωνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών στο Διάστημα (1995)
- Ειδική τιμητική διάκριση του Πρωθυπουργού (1994)
- Επαινος του Υφυπουργού Επιστήμης και Τεχνολογίας (1994 & 1992)
- Πιστοποιητικό εκτίμησης του νομού Γκούνμα (1994)
- Επίτιμος πολίτης της πόλης Τατεμπαγιάσι (1994)
- Βραβείο Εξαιρετικής Υπηρεσίας - Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης της Ιαπωνίας (1994 & 1992)
- Βραβείο για διακεκριμένα επιτεύγματα - Ίδρυμα Γυναικών του Τόκιο (1994)
- Σύσταση για την τεχνολογία - Ιαπωνική Εταιρεία Αεροναυτικής και Διαστημικής Επιστήμης (1993).
- Βραβείο Πρίγκιπα της Αστούριας για τη Διεθνή Συνεργασία (1999).
Προσωπική ζωή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Είναι παντρεμένη με τον Μάκιο Μουκάι, M.D., Ph.D. Τα ψυχαγωγικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν χειμερινό σκι, αλπικό ανταγωνιστικό σκι, ψάρεμα λαβρακιού, καταδύσεις, αντισφαίριση, γκολφ, φωτογραφία, αμερικανική λογοτεχνία και ταξίδια[6].
Λαϊκή κουλτούρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 2007, o τηλεοπτικός σταθμός "Fuji Television" πρόβαλε ένα ειδικό επεισόδιο της σειράς "A Woman's Biography" (Βιογραφία μιας γυναίκας). Το επεισόδιο βασίζεται στη βιογραφία της Τσιάκι Μουκάι και πρωταγωνιστεί η Μίχο Κάννο.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πανεπιστήμιο του Κιούσου
- Διαστημικό Λεωφορείο
- Αεροδιαστημική μηχανική
- Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
- Πρόγραμμα Σογιούζ
- Εφαρμοσμένη μηχανική
- Αστροναύτης
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Gueldenpfennig, Sonia (15 Δεκεμβρίου 2011). Women in Space Who Changed the World. The Rosen Publishing Group, Inc. ISBN 978-1-4488-5998-6.
- Reser, Anna· McNeill, Leila (11 Μαΐου 2021). Forces of Nature: The Women who Changed Science. Frances Lincoln. ISBN 978-0-7112-4898-4.
- Harvey, Brian· Smid, Henk H. F. (30 Ιανουαρίου 2011). Emerging Space Powers: The New Space Programs of Asia, the Middle East and South-America. Springer Science & Business Media. ISBN 978-1-4419-0874-2.
- Croft, Melvin· Youskauskas, John. Come Fly with Us: NASA's Payload Specialist Program. U of Nebraska Press. ISBN 978-1-4962-1224-5.
- O'Sullivan, John (23 Μαρτίου 2019). Japanese Missions to the International Space Station: Hope from the East. Springer. ISBN 978-3-030-04534-0.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2019.
- ↑ www
.fpa .es /es /premios-princesa-de-asturias /premiados /1999-pedro-duque-john-glenn-chiaki-mukai-y-valery-polyakov .html?especifica=0&especifica=0&idCategoria=0&anio=1999. - ↑ jp
.ambafrance .org /Remise-de-la-Legion-d-honneur-a-Mme-Chiaki-Mukai-premiere-femme-astronaute-du. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022. - ↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 «Chiaki Mukai (M.D., Ph.D.)». JAXA. 2 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018.
- ↑ «Project Professor Chiaki Mukai's inauguration as Vice President of the Tokyo University of Science». Tokyo University of Science (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2024.
- ↑ 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 «CHIAKI MUKAI (M.D., PH.D.), JAXA ASTRONAUT (PAYLOAD SPECIALIST)» (PDF). NASA. Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2021.
- ↑ 7,0 7,1 Spacefacts biography of Chiaki Mukai
- ↑ Fuji Television's TV drama: 女の一代記『向井千秋~夢を宇宙に追いかけた人~』 Αρχειοθετήθηκε January 20, 2007, στο Wayback Machine.(in ιαπωνική)
- ↑ «Visiting Lecturers – ISU». International Space University. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010.
- ↑ «The first-ever Dream's Award for Chiaki Mukai».
- ↑ «Joe Kerwin Award : Chiaki Mukai, M.D., Ph.D.» (PDF).
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- JAXA biography
- Chiaki Mukai – the First Japanese Woman to go to Space interview from March 20, 2018, Tohoku University
- «CHIAKI MUKAI (M.D., PH.D.), JAXA ASTRONAUT (PAYLOAD SPECIALIST)» (PDF). NASA. Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2021.