Τσεντουρίπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσεντουρίπε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσεντουρίπε
37°37′24″N 14°44′22″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήFree Municipal Consortium of Enna
ΠροστάτηςSaint Rosalia
Έκταση174,2 km²[1]
Υψόμετρο730 μέτρα
Πληθυσμός5.033 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.94010
Τηλ. κωδ.0935
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τσεντουρίπε (Σιτσιλιάνικα : Centorbi) είναι Δήμος της Ιταλικής επαρχίας Έννας στην αυτόνομη Ιταλική Περιφέρεια Σικελία στην νότια Ιταλία.[3][4] Η Τσεντουρίπε βρίσκεται σε έναν λόφο που απέχει περίπου 61 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Έννα. Η οικονομία της πόλης είναι βασικά αγροτική, υπάρχουν πολλά σπήλαια με ορυχεία αλάτων και πηγές. Την δεκαετία του 1820 βρέθηκε ένας πεπλατυσμένος ασκός του 5ου αιώνα π.Χ. με την μεγαλύτερη Σικελική επιγραφή που υπάρχει.[5]

Ρωμαική αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θουκυδίδης καταγράφει την αρχαία πόλη με το όνομα "Κεντόριπα", κατοικούσαν Σικελοί που εξελληνίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ., έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων όταν έκαναν την Εκστρατεία στη Σικελία. Διατήρησε την ανεξαρτησία της μέχρι την εποχή που ξέσπασε ο Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος όπου υποτάχθηκε στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Παραχωρήθηκαν στην Κεντόριπα Λατινικά δικαιώματα και φοροαπαλλαγές πριν από τις υπόλοιπες πόλεις της Σικελίας. Τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. η Κεντόριπα έγινε πασίγνωστη για την πολύχρωμη διακόσμηση των αγγείων.

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων περιγράφει την Κεντόριπα σαν από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες Σικελικές πόλεις της εποχής του με πληθυσμό που έφτανε τους 10.000 κατοίκους. Όταν ο Σέξτος Πομπήιος και ο Οκταβιανός Αύγουστος βρέθηκαν σε εμφύλιο πέρασε περίοδο κρίσης, υποστήριξε τον Αύγουστο που όταν νίκησε έδωσε στους κατοίκους τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη. Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία πέρασε μεγάλη περίοδο ακμής με τεράστια μνημεία, γλυπτά και αμέτρητες επιγραφές, δέχτηκε έναν Σύμβουλο που ήταν πιθανότατα γιος ή μέλος της συνοδείας του αυτοκράτορα Αδριανού. Τα μνημεία παραμελήθηκαν σταδιακά και λεηλατήθηκαν από συλλέκτες, τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας η πόλη έπεσε σε παρακμή.

Νεώτερα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν κατέστρεψε την πόλη για να την τιμωρήσει για μια επανάσταση (1233), οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Αγκούστα. Ο Κάρολος ο Ανδεγαυός την ισοπέδωσε από τα θεμέλια, ο Φραντσέσκο Μονκάντα την έκτισε ξανά (1548). Η νέα πόλη έμεινε γνωστή μέχρι το 1863 ως "Τσεντορμπί". Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την εποχή που η Σικελία προσπαθούσε να ελευθερωθεί (1943) κατελήφθη προσωρινά από το την 38η Ταξιαρχία Πεζικού των αμυνόμενων Γερμανών και υπέστη καταστροφές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας. Ανακτήθηκε στις 16  Μαρτίου 2019.
  2. demo.istat.it?l=it.
  3. http://www.sicilybella.com/about_enna.html
  4. Richard Talbert, Barrington Atlas of the Greek and Roman World, Χάρτης 47
  5. de Ligt, Luuk (2007). "The inscription from Centuripe: language, meaning and historical background". σσ. 30–31

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Richard Talbert, Barrington Atlas of the Greek and Roman World
  • de Ligt, Luuk (2007). "The inscription from Centuripe: language, meaning and historical background".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]