Τσαούση (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Τσαούση[1] καλείται περιοχή και συνοικία η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Πάτρας, εκτεινόμενη εντός των περιφερειών του Μιντιλογλίου, της Παραλίας και των Ροϊτίκων. Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Παραλίας του Δήμου Πατρέων[2].

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται μοιρασμένη εντός των άλλοτε ανεξάρτητων κοινοτήτων Μιντιλογλίου, Παραλίας και Ροϊτίκων και απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας[3]. Στο δυτικό τμήμα της βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο και εκεί βρίσκεται η ομώνυμη παραλία, που παλιότερα ήταν αρκετά φημισμένη. Την περιοχή διατρέχει η Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου ενώ ανατολικά διέρχεται η Περιμετρική Οδός Πατρών η οποία συνδέει τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών, στην περιοχή επίσης βρίσκεται και η συνδετήρια οδός (οδός Θερμοπυλών) της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου με τη Ν.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του παλιού Σ.Σ. Μιντιλογλίου στην περιοχή Τσαούση.

Από την περιοχή Τσαούση διέρχεται και κάνει στάσεις το δρομολόγιο της Γραμμής «Νο 5» του Αστικού ΚΤΕΛ Πατρών. H περιοχή εξυπηρετείται από τις 29 Φεβρουαρίου 2020 από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Πάτρας μέσω της στάσης «Τσαούση - Μιντιλόγλι / Tsaousi - Mintilogli[4] της Γραμμής 2.

Στον παρακείμενο Σ.Σ. Μιντιλογλίου που βρίσκεται στην περιοχή, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως μελλοντική στάση της Γραμμής 2 του Προαστιακού Πάτρας, έκαναν παλαιότερα στάση οι συρμοί του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου προς Πύργο και Κυπαρισσία.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]