Τσίλι Νάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσίλι Νάγκα (Naga Chili)
Naga jolokia chili.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Είδος: Καψικόν το σινικόν (Capsicum chinense),
Καψικόν το θαμνώδες (Capsicum frutescens)

Η Τσίλι Νάγκα (Naga Chili), που σχετίζεται στενά με την Bhut jolokia, είναι μια πιπεριά τσίλι που καλλιεργείται στο Μπαγκλαντές και τη βορειοανατολική Ινδία. Ως επί το πλείστον είναι πολύ παρόμοια με τη Bhut Jolokia ή την Τσίλι Φάντασμα (Ghost Chilli). Στο Ηνωμένο Βασίλειο ονομάζεται «Dorset Naga» με αρχική καταγωγή το Μπαγκλαντές. Είναι μια από τις πιο καυτερές πιπεριές τσίλι που είναι γνωστές.

Φυτικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως πολλές ποικιλίες του είδους Καψικόν το σινικόν (Capsicum chinense), το Τσίλι Νάγκα (Naga Chili) είναι ένας μικρός έως μεσαίος θάμνος με μεγάλα φύλλα, έχων μικρά άνθη πέντε πετάλων και εξαιρετικά καυτερούς καρπούς. Διαφέρει από τους Bhut Jolokia και Bih Jolokia στο ότι οι λοβοί είναι ελαφρώς μικρότεροι με ραβδωτή υφή, σε αντίθεση με την πιο λεία σάρκα των άλλων δύο ποικιλιών.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φυτά καλλιεργούνται στη Βόρεια Ανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές. Επίσης, καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο (με την ονομασία Dorset Naga), την Αυστραλία για την παραγωγή καυτερών σαλτσών και στη Φινλανδία, όπου και πωλούνται κυρίως φρέσκες στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, είναι διαθέσιμες στη δυτική Αφρική.

Μαγειρική χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσίλι Νάγκα (Naga Chili) είναι εξαιρετικά καυτερό, αλλά έχει μια γεύση που είναι αρκετά μοναδική.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι το Τσίλι Νάγκα (Naga Chili) είναι τόσο πικάντικο όσο το Ράφι (Rafi) και όπως το Bhut Jolokia (Πιπέρι Φάντασμα), έχει μια γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση, που ακολουθείται από ελαφρές αποχρώσεις ξυλώδους, καπνιστής γεύσης. Το τσίλι, παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους Μπαγκλαντεσιανούς πράσινο, συχνά τρώγονται ωμές, ως συνοδευτικό πιάτο. Είναι κατάλληλο για μπάρμπεκιου και για ψήσιμο στη σχάρα, λόγω του προφίλ της μοναδικής γεύσης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Naga Morich (έκδοση 747090289) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).