Τρόπαιο των Άλπεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρόπαιο των Άλπεων
Χάρτης
Είδοςμνημείο[1], ερείπια και ancient Roman structure
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°44′41″N 7°24′6″E
Διοικητική υπαγωγήΛα Τυρμπί[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1865)[1]
Commons page Πολυμέσα
Το Τρόπαιο του Αυγούστου δεξιά, με την εκκλησία του Σαιν Μισέλ αριστερά
Λεπτομέρεια από το Τρόπαιο

Το Τρόπαιο των Άλπεων, λατιν. Tropaeum Alpium, γαλλικά Trophée des Alpes, είναι ένα ρωμαϊκό τρόπαιο σε ανάμνηση της αποφασιστικής νίκης του αυτοκράτορα Αυγούστου επί των φυλών που κατοικούσαν τις Άλπεις. Τα ερείπια του μνημείου βρίσκονται στο Λα Τυρμπί της Γαλλίας, λίγα χιλιόμετρα από το πριγκιπάτο του Μονακό.

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τρόπαιο κτίστηκε περί το 6 π.Χ. προς τιμήν του Αυγούστου, για να εορτάσει την οριστική νίκη του επί των 45 φυλών, που κατοικούσαν στις Άλπεις. Οι Αλπικοί πληθυσμοί ηττήθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας για την υποταγή των Άλπεων, που διεξήχθη από τους Ρωμαίους μεταξύ 16 και 7 π.Χ.

Το μνημείο κατασκευάστηκε από πέτρα από το ρωμαϊκό λατομείο, που βρίσκεται περίπου 800 μέτρα μακριά, όπου στον βράχο είναι ορατά ίχνη τμημάτων λαξευμένων κιόνων. 

Το μνημείο ως μερικώς αναστηλωμένο έχει ύψος 35 μέτρα. Όταν κτίστηκε, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, η βάση είχε μήκος 35 μέτρα, το πρώτο επίπεδο 12 μέτρα ύψος και η ροτόντα των 24 κιόνων με το άγαλμα του ενθρονισμένου Αυγούστου έχει ύψος 49 μέτρα. 

Επιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις πέτρες του πύργου περιείχε τα ονόματα των φυλών. Η επιγραφή διατηρήθηκε μόνο αποσπασματικά, αλλά μπορούσε να ανακατασκευαστεί χάρη στη μεταγραφή του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, [2] αν και με μικρές διορθώσεις. [3] Γράφει:

"Στον αυτοκράτορα Καίσαρα Αύγουστο, γιο του θεοποιημένου [Ιούλιου Καίσαρα], μέγιστο αρχιερέα, που χαιρετίστηκε ως Αυτοκράτορας[3] για 14ο έτος, στο 17ο έτος της τριβουνικής εξουσίας του,[4] η Σύγκλητος και ο λαός της Ρώμης [έκτισαν αυτό], σε ανάμνηση ότι υπό την ηγεσία και την αιγίδα του, όλοι οι λαοί των Άλπεων, από την Άνω Θάλασσα έως την Κάτω Θάλασσα, υποτάχθηκαν στην εξουσία [5] του Ρωμαϊκού Λαού. Κατακτημένοι αλπικοί λαοί:

Τα μετέπειτα έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακατασκευή του Tροπαίου των Άλπεων.

Το μνημείο αρχικά δεν εξυπηρετούσε κανένα στρατιωτικό σκοπό και δεν περιείχε φρούριο. Αντίθετα, σηματοδότησε το όριο μεταξύ της Ιταλίας και της Ναρβονικής Γαλατίας, που αργότερα προωθήθηκε στον ποταμό Βαρ. Ωστόσο, μεταξύ του 12ου και του 15ου αι. το Tρόπαιο έγινε φρούριο, με τους ντόπιους να κτίζουν σπίτια γύρω από τα τείχη του. Το 1705, όταν ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Σαβοΐας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ διέταξε την καταστροφή όλων των φρουρίων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου αυτού. Το μερικώς κατεστραμμένο Tρόπαιο έγινε σαν λατομείο και οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή της κοντινής εκκλησίας του Σαιν-Μισέλ. 

Το μνημείο αναστηλώθηκε μερικώς το 1929 με κονδύλια του Αμερικανού φιλάνθρωπου Έντουαρντ Τακ. [4]

Κοντινά ρωμαϊκά ερείπια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Tρόπαιο βρίσκεται στην Οδό Ιουλίου Αυγούστου, που πήρε το όνομά της από τον Αύγουστο, μια συνέχεια της Αυρηλίας Οδού που συνέδεε το Βεντιμίλια με το Σιμιέ (Cimiez) στη Νίκαια. Διάφορες κρήνες στην επικράτεια των κοινοτήτων Μπωσολέιγ και Ροκεμπρύν-Καπ-Μαρτέν λέγεται επίσης ότι είναι ρωμαϊκές. 

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Έντουαρντ Τακ στον χώρο του Tροπαίου περιλαμβάνει θραύσματα, γύψινα καλούπια και παλαιές φωτογραφίες, που τεκμηριώνουν το μνημείο και την ανακατασκευή του. Κτίστηκε το 1929 και ανακαινίστηκε το 2011. [4]

Περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο κλίμακας 1:20 ανακατασκευής του Tροπαίου. Ένα άλλο μοντέλο σε κλίμακα 1:20 βρίσκεται στην αίθουσα IX του Mουσείου του Ρωμαϊκού Πολιτισμού στη Ρώμη. [5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]