Τρομοκρατική επίθεση στη Ντάκα (2016)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το βράδυ της 1ης Ιουλίου 2016 έξι ένοπλοι εισέβαλαν στο εστιατόριο –καφέ Holey Artisan Bakery, στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, και κράτησαν ομήρους πελάτες και μέλη του προσωπικού.[1] Ακολούθησε ανεπιτυχής επιχείρηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ντάκα για την απελευθέρωση των ομήρων στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους δύο αξιωματικοί της αστυνομίας. Το πρωί της επόμενης ημέρας έγινε νέα επιχείρηση (Operation Thunderbolt), αυτή τη φορά από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων του Μπαγκλαντές κατά την οποία σκοτώθηκαν οι πέντε από τους δράστες ενώ ο ένας συνελήφθη.

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας στο Holey Artisan Bakery, εκτός από τους δύο αστυνομικούς, έχασαν τη ζωή τους 20 πελάτες και 2 μέλη του προσωπικού του εστιατορίου. Από τους πελάτες 18 ήταν ξένοι (9 Ιταλοί, 7 Ιάπωνες και μια Ινδή). Η αυτοψία στις σωρούς των 9 Ιταλών έδειξε ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και ότι ο θάνατός τους ήταν αργός και βασανιστικός. [2], [3],[4] [5]

Όλοι οι δράστες ήταν υπήκοοι Μπαγκλαντές, ηλικίας 20 έως 30 ετών, είχαν σπουδάσει σε κορυφαία πανεπιστήμια στο Μπαγκλαντές και στο εξωτερικό και ανήκαν στην ελίτ της χώρας. [6] Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και δημοσίευσε φωτογραφίες των δραστών αλλά ο υπουργός εσωτερικών του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι οι δράστες ανήκαν στην οργάνωση Jamaat-ul-Mujahideen και δεν είχαν σχέση με το ISIL.

Στις 27 Νοεμβρίου δικαστήριο του Μπαγκλαντές καταδίκασε σε θάνατο επτά άτομα που σχετίζονταν με την επίθεση. [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]