Τραύος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°01′18″N 25°10′28″E / 41.02167°N 25.17444°E / 41.02167; 25.17444

Τραύος
ΠηγέςΠαπίκιο, Ανατολική Ροδόπη
ΕκβολέςΒιστωνίδα
Ελλάδα ΕλλάδαΕλλάδα Ελλάδα
Μήκος30 km

Ο Τραύος ή Ασπροπόταμος είναι ποταμός της Θράκης[1] με συνολικό μήκος 30 χιλιομέτρων περίπου. Πηγάζει από το όρος Παπίκιο της οροσειράς της Ανατολικής Ροδόπης, ρέει με νότια κατεύθυνση και εκβάλλει τελικά στη λίμνη Βιστωνίδα (κοντά στη Νέα Καλλίστη), την οποία μαζί με τον Κόσυνθο και Κομψάτο τροφοδοτούν με γλυκά νερά[2][3]. Η λεκάνη απορροής του είναι 40 τ.χ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Τραύος είναι γνωστός από την αρχαιότητα και μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως ένας από τους κύριους τροφοδότες της λίμνης Βιστωνίδας. Μάλιστα, θεωρεί τον Τραύο, μαζί με τον Λίσσο ως ένα από τα πιο σημαντικά ποτάμια της Θράκης.[4]

Πηγές και πορεία του Τραύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές του Τραύου βρίσκονται στην οροσειρά της Ανατολικής Ροδόπης και συγκεκριμένα στο ορεινό συγκρότημα του Παπικίου. Μερικές από τις πιο μακρινές πηγές του, βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400 μέτρα βόρεια του ακατοίκητου οικισμού της Βροντής και βορειοανατολικά της Κερασέας Ιάσμου. Η αρχική πορεία του Τραύου είναι νότια και αφού διέλθει από τον ακατοίκητο οικισμό της Βροντής, περνά ανατολικά της Κερασέας, διασχίζει την πεδιάδα της Ροδόπης, περνά δυτικά από την Αίγειρο και μετά συνεχίζει παράλληλα με την εθνική οδό και χύνεται στα βόρεια της Βιστωνίδας.[5]

Από το Μίσχο αποκτά νοτιοδυτική κατεύθυνση και διέρχεται μέσα από τη Μελέτη. Στη συνέχεια περνά βόρεια του Αιγείρου, νότια της Αμβροσίας, περνά ακριβώς δίπλα από τη Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακα (Φατύρρυακα) και συνεχίζει την πορεία του έως βόρεια του Παλλαδίου. Κατόπιν, περνά βόρεια της Καλλίστης, της Νέας Καλλίστης και εκβάλλει στη λίμνη Βιστωνίδα βόρεια του Γλυκονερίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διαχειριστικά ΥΠΑΝ / Υδατικά διαμερίσματα». www.ekby.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021. 
  2. «Οδηγός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». www.xanthi.ilsp.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021. 
  3. «ΘΡΑΚΗ - Βιστονίδα». Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Ἱστορίαι». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021. 
  5. Maronnews (21 Φεβρουαρίου 2021). «Πότε καθαρίστηκαν τελευταία φορά τα ποτάμια στη Ροδόπη;». MaronNews. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021.