Τρίτη Εποχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τρίτη Εποχή είναι μια χρονική περίοδος στα έργα φαντασίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν για τον κόσμο της Μέσης Γης. Χαρακτηριστικά της στοιχεία υπήρξαν η κυριαρχία του Σάουρον σε σχεδόν όλην την Μέση Γη, ο Πόλεμος του Δαχτυλιδιού και η καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού, που έφερε το τέλος του Σάουρον.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τρίτη Εποχή διήρκεσε 3021 χρόνια, ξεκινώντας με την πρώτη πτώση του Σάουρον, όταν ηττήθηκε από την Τελευταία Συμμαχία Ξωτικών και Ανδρών μετά την πτώση του Númenor και τελείωσε με τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και την τελική ήττα του Sauron.Το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων της εποχής αυτής εξιστορείται στο Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Ουσιαστικά ολόκληρη η ιστορία της Τρίτης Εποχής λαμβάνει χώρα στη Μέση Γη .

Η Τρίτη Εποχή είδε την άνοδο της ισχύος των βασιλείων της Άρνορ και της Γκόντορ και την πτώση των βασιλείων αυτών. Η Άρνορ χωρίστηκε σε τρια ασήμαντα βασίλεια, τα οποία έπεσαν ένα-ένα σε πολέμους μεταξύ του υποτελές στον Sauron βασίλειο της Άνγκμαρ, ενώ η Γκόντορ έπεσε θύμα Kin-διαμάχες, πανούκλα, Wainriders και Κουρσάροι . Σε αυτό το διάστημα, η βασιλική δυναστεία της Γκόντορ διασπάται, με αποτέλεσμα ο Οίκος των Επιτρόπων να κυβερνά στη θέση των βασιλιάδων. Εν τω μεταξύ, οι απόγονοι του Isildur από το κατεστραμμένο βασίλειο της Arnor περιπλανιούνται στη Μέση Γη, βοηθούμενοι μόνο από τον Elrond στο Rivendell, αλλά η σειρά των νόμιμων κληρονόμων παραμένει αδιάσπαστη σε όλη την ηλικία.

Στην εποχή αυτήν χαρακτηριστικό στοιχείο υπήρξε η μείωση των Ξωτικών. Στην αρχή της Τρίτης Εποχής, πολλά Ξωτικά έφυγαν για το Βαλινόρ επειδή ενοχλήθηκαν από τον πρόσφατο πόλεμο. Ωστόσο, τα βασίλεια των Ξωτικών επέζησαν ακόμα στο Λίντον, το Λόθλοριεν και το Μίρκγουντ . Το Rivendell έγινε επίσης ένας εξέχων παράδεισος για τα Ξωτικά καθώς και για άλλες φυλές. Κατά τη διάρκεια της Εποχής, επέλεξαν να μην αναμειχθούν σε θέματα άλλων χωρών και ήρθαν μόνο σε βοήθεια άλλων φυλών σε καιρό πολέμου. Τα Ξωτικά αφοσιώθηκαν στις καλλιτεχνικές απολαύσεις και έτειναν στα εδάφη που κατέλαβαν. Η σταδιακή μείωση των πληθυσμών των Ξωτικών συνέβη σε όλη την Εποχή καθώς η άνοδος του Σάουρον κυριάρχησε στη Μέση Γη. Μέχρι το τέλος της Τρίτης Εποχής, μόνο τμήματα του κάποτε μεγάλου πολιτισμού των Ξωτικών επέζησαν στη Μέση Γη.

Κατά την εποχή εκείνη, οι Μάγοι ήρθαν περίπου χίλια χρόνια μετά την έναρξη αυτής της περιόδου για να βοηθήσουν τους Ελεύθερους Λαούς, με σημαντικότερο τον Γκάνταλφ και τον Σάρουμαν. Το Ένα Δαχτυλίδι βρέθηκε από τον Sméagol αλλά, επηρεασμένος απο την δύναμη του Δαχτυλιδιού και αγνοώντας την πραγματική του φύση, τον διέφθειρε με συνέπεια ο ίδιος να καταφύγει στα Ομιχλιασμένα Βουνά.

Η καταστροφική Μεγάλη Πανούκλα της Μέσης Γης προήλθε από την τεράστια ανατολική περιοχή της, το Ρούν, όπου προκάλεσε σημαντικό πόνο. Μέχρι το χειμώνα στα τέλη του TA 1635, η πανούκλα εξαπλώθηκε από το Rhûn στο Wilderland , στα ανατολικά των δυτικών εδαφών της Μέσης Γης. στην Wilderland σκότωσε περισσότερο από το μισό πληθυσμό. [T 24] Τον επόμενο χρόνο η Μεγάλη Πανούκλα εξαπλώθηκε στο Γκοντόρ και στη συνέχεια στον Εριαντόρ. Στην Γκοντόρ, η πανούκλα προκάλεσε πολλούς θανάτους, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Τελέμναρ, των παιδιών του και του Λευκού Δέντρου, με συνέπεια ο πληθυσμός της πρωτεύουσας Osgiliath να αποδεκατιστεί και η κυβέρνηση του βασιλείου να μεταφερθεί στην Μηνάς Τιρίθ. Στο Eriador, το νεογέννητο Χόμπιτ -το βασίλειο του Σάιρ υπέστη «μεγάλη απώλεια» σε αυτό που αποκαλούσαν Σκοτεινή πανούκλα.

Η λεγόμενη Άγρυπνη Ειρήνη ξεκίνησε στο έτος 2063, όταν ο Γκάνταλφ πήγε στο Ντολ Γκούλντουρ και η κακή κατοικία εκεί (αργότερα γνωστή ως Σάουρον) κατέφυγε στην άπω ανατολή. Διήρκεσε μέχρι το έτος 2460, όταν ο Sauron επέστρεψε με νέα δύναμη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Γκόντορ ενίσχυσε τα σύνορά του, προσέχοντας τα ανατολικά, καθώς η Μίνας Μοργκούλ εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή στο πλευρό τους και η Μόρντορ εξακολουθούσε να ευημερεί και να τρέφει τα Ορκ. Κατά το διάστημα εκείνο, υπήρξαν μικρές συμπλοκές με τους κουρσάρους της Ούμπαρ . Στα βόρεια, η Άρνορ είχε εξαφανιστεί εδώ και καιρό, αλλά οι Χόμπιτ του Σάιρ ευημερούσαν, αποκτώντας το πρώτο τους Τάιν και αποικίζοντας το Μπάκλαντ. Οι Νάνοι του λαού του Durin υπό τον Thorin I εγκατέλειψαν το Erebor και έφυγαν για τα Γκρίζα Όρη , όπου συγκεντρώθηκαν πλέον οι περισσότεροι συγγενείς τους. Εν τω μεταξύ, ο Sauron δημιούργησε μια ισχυρή συμμαχία με τους Ανατολίτες, έτσι ώστε όταν επέστρεψε, να έχει πολλούς Άνδρες στην υπηρεσία του.

Τα κύρια γεγονότα του Χόμπιτ διαδραματίζονται στο έτος 2941.

Μέχρι την εποχή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο Σάουρον είχε ανακάμψει και αναζητούσε το Ένα Δαχτυλίδι. Τα γεγονότα του Πολέμου του Δαχτυλιδιού που ακολούθησαν, οδήγησαν στο τέλος της Τρίτης Εποχής και είναι το θέμα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, αν και συνοψίζονται στα Από τα Δαχτυλίδια της Δύναμης και στην Τρίτη Εποχή. Μετά την ήττα του Σάουρον, ο Άραγκορν παίρνει τη θέση του ως Βασιλιάς του Επανενωμένου Βασιλείου της Άρνορ και της Γκόντορ , αποκαθιστώντας τη σειρά των Βασιλέων. Ο Aragorn παντρεύεται την κόρη του Elrond, Arwen , προσθέτοντας έτσι για τελευταία φορά Ξωτικό αίμα στην βασιλική γενεά. Καθώς η ηλικία τελειώνει, ο Γκάνταλφ, ο Φρόντο Μπάγκινς και πολλά από τα εναπομείναντα Ξωτικά της Μέσης Γης πλέουν από τα Γκρίζα Λιμάνια στο Αμάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]