Τρίπολις Φρυγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τρίπολις (Φρυγία))

Συντεταγμένες: 38°2′20″N 28°57′4″E / 38.03889°N 28.95111°E / 38.03889; 28.95111

Τρίπολις
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση, heritage και αρχαία πόλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°2′20″N 28°57′4″E
Διοικητική υπαγωγήΜπουλντάν και Επαρχία Ντενιζλί
ΧώραΤουρκία
Commons page Πολυμέσα

Η Τρίπολις ήταν αρχαία πόλη της Φρυγίας της Μικράς Ασίας.

Βρισκόταν στα σύνορα με τη Λυδία και την Καρία. Ήταν κτισμένη στη βόρεια όχθη του άνω ρου του ποταμού Μαιάνδρου, πάνω στην εμπορική οδό που ένωνε τις Σάρδεις με τη Φιλαδέλφεια έως τη Λαοδίκεια. Βρισκόταν περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιεραπόλεως και ο Πλίνιος την ανέφερε ως λυδική πόλη, με το όνομα Απολλωνία, περιβρεχόμενη από τον Μαίανδρο ποταμό. Αντίθετα ο Στέφανος ο Βυζάντιος και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος την τοποθετούν στην Καρία, με την ονομασία Νεάπολις. Η φρυγική Τρίπολις έκοψε στην αρχαιότητα νομίσματα με την κεφαλή της Λητούς.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλεως βρίσκονται κοντά στο σημερινό Yenicekent, της περιοχής Μπουλντάν, στην επαρχία Ντενιζλί. Τα ερείπια χρονολογούνται κυρίως στην ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, περιλαμβάνοντας ιππόδρομο, θέατρο, νεκρόπολη, τείχη και λουτρά. Ήταν επίσης και έδρα επισκόπου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τον τίτλο Tripolitanus in Lydia, η οποία σήμερα είναι κενή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αυτό το άρθρο ενσωματώνει κείμενο που αποτελεί κοινό κτήμα: Smith, William, ed. (1854–57). Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Υπουργείο Πολιτισμού (Τουρκία), Tripolis