Τρίπολις (Φρυγία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°03′N 28°57′E / 38.050°N 28.950°E / 38.050; 28.950

Ερείπεια της φρυγικής Τριπόλεως κοντά στο Yenicekent στην σημερινή Τουρκία.
Άλλη άποψη του αρχαιολογικού χώρου.

Η Τρίπολις ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας της Μικράς Ασίας.

Βρισκόταν στα σύνορα με την Λυδία και την Καρία. Ήταν κτισμένη στην βόρεια όχθη του άνω ρου του ποταμού Μαιάνδρου, πάνω στην εμπορική οδό που ένωνε τις Σάρδεις με την Φιλαδέλφεια έως την Λαοδίκεια. Βρισκόταν περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιεραπόλεως και ο Πλίνιος την ανέφερε ως λυδική πόλη, με το όνομα Απολλωνία, περιβρεχόμενη από τον Μαίανδρο ποταμό. Αντίθετα ο Στέφανος ο Βυζάντιος και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος την έθεταν στην Καρία με την ονομασία Νεάπολις. Η φρυγική Τρίπολις έκοψε στην αρχαιότητα νομίσματα με την κεφαλή της Λητούς.

Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλεως βρίσκονται κοντά στο σημερινό Yenicekent, της περιοχής Μπουλντάν, στην επαρχία της Λαοδικείας. Τα ερείπια χρονολογούνται κυρίως στην ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, περιλαμβάνοντας ένα ιππόδρομο, ένα θέατρο, μια νεκρόπολη, τείχη και λουτρά. Ήταν επίσης και έδρα επισκόπου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τον τίτλο Tripolitanus in Lydia, η οποία σήμερα είναι κενή.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αυτό το άρθρο ενσωματώνει κείμενο που αποτελεί κοινό κτήμα: Smith, William, ed. (1854–57). Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • (Αγγλικά) Υπουργείο Πολιτισμού (Τουρκία), Tripolis
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tripolis (Phrygia) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).