Τρίαινα του Παράκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 13°47′40.5″S 76°18′31.31″W / 13.794583°S 76.3086972°W / -13.794583; -76.3086972

Τρίαινα του Παράκας
Χάρτης
ΕίδοςΓεωγλυφικό
Γεωγραφικές συντεταγμένες13°47′40″S 76°18′31″W
Διοικητική υπαγωγήΊκα και Pisco Province[1]
ΤοποθεσίαParacas Peninsula
ΧώραΠερού[1]
Προστασίαcultural heritage of Peru[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Τρίαινα του Παράκας ή Τρίαινα των Άνδεων ή Κηροπήγιο του Παράκας, είναι ένας προϊστορικός γεωγλυφικός σχηματισμός πάνω σε αμμώδες έδαφος στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου Παράκας στο Περού. Κεραμικά σκεύη που βρέθηκαν στην γύρω περιοχή χρονολογούνται στο 200 π.Χ., την περίοδο που άκμασε ο πολιτισμός των Παράκας[2].Ο ακριβής προσδιορισμός του σχηματισμού είναι αδύνατος καθώς δημιουργήθηκε με αφαίρεση της άμμου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχηματισμός μοιάζει με τρίαινα ή τρίφωτο κηροπήγιο, έχει ύψος 183 μέτρα, πλάτος 3,2 μέτρα, βάθος αυλακώσεων από 1 μέχρι 1,2 μέτρα και στη βάση του παρατηρείται ένα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 20 x 14 μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακριβής χρονολόγηση του γεωγλυφικού είναι άγνωστη. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά στη γύρω περιοχή από τον πολιτισμό των Παράκας, που χρονολογούνται στο 200 π.Χ., αλλά δεν είναι σαφές αν ήταν αυτοί που κατασκεύασαν το γεωγλυφικό.

Σκοπός κατασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκοπός της κατασκευής του είναι άγνωστος, αν και υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Για να γίνει αντιληπτός ο σχηματισμός, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, πρέπει να απομακρυνθούμε αρκετά από αυτόν, μέσα στη θάλασσα, όπου είναι εμφανής ακόμα και από απόσταση 20 χιλιομέτρων. Οπότε μια υπόθεση είναι να χρησίμευε ως βοήθεια για την πλεύση των ναυτικών. Άλλη θεωρία έχει να κάνει με το χρυσό ραβδί, σαν αστραπή, του θεού Βιρακότσα, που φαίνεται στη μυθολογία των λαών της Νότιας Αμερικής. Μια τρίτη ότι πρόκειται για την αναπαράσταση κάποιου φυτού, πιθανά κάποιου παραισθησιογόνου όπως το Στραμώνιο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]