Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τράπεζα Πάγου Λάρσεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα τέσσερα τμήματα της Τράπεζας Πάγου Λάρσεν: A, B, C και D
Η Ανταρκτική Χερσόνησος

Η Τράπεζα Πάγου Λάρσεν (Larsen Ice Shelf) εκτείνεται κατά μήκος της Ανταρκτικής χερσονήσου, από το Ακρωτήριο Λόνγκινγκ (Cape Longing) μέχρι τη Χερσόνησο Σμιθ (Smith Peninsula), στο βορειοδυτικό τμήμα της Θάλασσας Βεντέλ.

Πήρε το όνομά της από τον πλοίαρχο του νορβηγικού φαλαινοθηρικού Jason, Κάρλ Άντον Λάρσεν (Carl Anton Larsen), το οποίο τον Δεκέμβριο του 1893 έπλευσε κατά μήκος της εν λόγω τράπεζας πάγου και έφτασε νότια μέχρι το 68°10'.

Οι ερευνητές χωρίζουν την Τράπεζα Πάγου Λάρσεν σε επτά τμήματα: Larsen A, Larsen B, Larsen C (που είναι το μεγαλύτερο), Larsen D, Larsen E, Larsen F και Larsen G. Το 2005 η Τράπεζα Πάγου Λάρσεν κάλυπτε συνολικά επιφάνεια της θάλασσας σε έκταση 78.500 τ.χιλ. με εξαιρετικά παχύ στρώμα πάγου. Από τα μέσα του 1990 υπάρχουν συνεχής αναφορές για κατάρρευσή της σε διάφορα σημεία με τελευταία τον Ιούλιο του 2017 κατά την οποία ένα μεγάλο κομμάτι αποσπάστηκε από το τμήμα Larsen C.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Larsen Ice Shelf της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).