Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ίδρυση1956
ΈδραΠαρίσι
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (αγγλικά: Council of Europe Development Bank, γαλλικά: Banque de Développement du Conseil de l'Europe) χρονολογείται από το 1956, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης ίδρυσε το Ταμείο Επανεγκατάστασης για τους Εθνικούς Πρόσφυγες και τον Υπερπληθυσμό στην Ευρώπη ως μερική συμφωνία. Το 1994, άλλαξε το όνομά του σε Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πριν γίνει η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.[1]

Η Τράπεζα βρίσκεται στο Παρίσι, είναι ξεχωριστή νομική οντότητα και είναι αυτόνομη στη λήψη αποφάσεών της. Έχει εξαιρετική βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας από τους Moody's,[2] Standard and Poor's [3] και Fitch Ratings.[4]

Ο αρχικός στόχος ήταν να βοηθήσει τους πρόσφυγες και άλλα εκτοπισμένα άτομα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα, επέκτεινε το πεδίο δραστηριοτήτων της για να συμπεριλάβει βοήθεια στα θύματα καταστροφών, βοήθεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση της κοινωνικής υποδομής. Στόχος της σήμερα είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής στα κράτη μέλη της.

Η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης ενεργεί ως αναπτυξιακή τράπεζα, χορηγώντας δάνεια σε κράτη μέλη. Το 2020, το ενεργητικό της ανήλθε σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ,[5] το οποίο χρησιμοποιεί για τη συγχρηματοδότηση έργων μέσω δανείων έως και 40% του κόστους του έργου..

Ιδιότητα μέλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος υπάρχουν 41 κράτη μέλη, ως εξής:

Χάρτης των κρατών μελών.
  ιδρυτικές χώρες
  μέλη

Τα μόνα κράτη μέλη της αναπτυξιακής τράπεζας που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η Αγία Έδρα και το Κοσσυφοπέδιο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Social Development Fund: Decision concerning the change of the name of the Institution
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2021. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2021. 
  4. fr:Fitch Ratings
  5. «Key figures | CEB». www.coebank.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]