Το χωριό της Γέρας στη Μυτιλήνη (Σπύρος Παπαλουκάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το χωριό της Γέρας στη Μυτιλήνη είναι έργο ζωγραφικής του Σπύρου Παπαλουκά που χρονολογείται το 1925. Πρόκειται για ελαιογραφία σε μουσαμά διαστάσεων 34 x 28,5 εκ. και εκτίθεται στο Παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.[1][2]

Ο πίνακας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα του Παπαλουκά απεικονίζεται το χωριό της Γέρας της Λέσβου που ξεπροβάλλει ανάμεσα από μεγάλους όγκους βουνών σε μια πλαγιά του νησιού. Διακρίνονται ο ουρανός που συμπληρώνεται από τους ορεινούς όγκους που περιορίζουν τον ορίζοντα και στους πρόποδές τους οι γεωμετρικά απεικονισμένες κατοικίες. Τα κυπαρίσσια ορθώνονται κάθετα, ενώ τα σύννεφα ζωγραφίζονται οριζόντια και καμπυλόγραμμα. Η ζωγραφική του Παπαλουκά είναι απλή, καθώς το χρώμα μεταφράζει όγκους και ρυθμούς. Τα χαρακτηριστικά που επικρατούν στον πίνακα είναι η απλοποίηση και η σχηματοποίηση των μορφών, που πλησιάζει σε μερικά σημεία την αφαίρεση, η έμφαση σε καμπυλόμορφα σχήματα και η χρησιμοποίηση περισσότερο τονικών διαβαθμίσεων αντί των καθαρών χρωμάτων.[1]

Στυλ και επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπύρος Παπαλουκάς ανήκει μαζί με τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Κωνσταντίνο Μαλέα, στους δασκάλους και ανανεωτές της νεοελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα και αποκαλείται υπαιθριστής, όπως ο Νίκος Λύτρας και ο Μιχάλης Οικονόμου. Με το έργο του έδειξε πως η μοντέρνα τέχνη και η ελληνικότητα δεν είναι έννοιες ασύμβατες.

Ασχολήθηκε κυρίως με την τοπιογραφία αλλά και με την προσωπογραφία και τη νεκρή φύση. Στα τοπιογραφικά έργα του φαίνονται οι επιρροές από τα διδάγματα της βυζαντινής τέχνης αλλά και από τις μεταϊμπρεσιονιστικές τάσεις, ιδιαίτερα από τον Γκωγκέν, τους Ναμπί και τους Πουαντιγιστές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «To χωριό της Γέρας στη Μυτιλήνη». corfu.nationalgallery.gr. Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Παράρτημα Κέρκυρας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  2. Εθνική Πινακοθήκη – 100 Χρόνια. Τέσσερις Αιώνες Ελληνικής Ζωγραφικής. Από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη. ΕΠΜΑΣ, Αθήνα 1999, σελ. 458.
  3. «Παπαλουκάς Σπύρος (1892 Δεσφίνα Παρνασσίδας - 1957 Αθήνα)». nationalgallery.gr. Εθνική Πινακοθήκη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εθνική Πινακοθήκη 100 χρόνια (2η έκδοση). Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. 2001. ISBN 960 7791 02 9. 
  • Έργα Τέχνης από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων (2η αναθεωρημένη έκδοση). Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. 2010. ISBN 978 960 6757 29 7. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]