Το χειρόγραφο της Σαραγόσα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Rękopis znaleziony w Saragossie
ΣκηνοθεσίαΒότσιεχ Χας
ΠαραγωγήKamera Film Unit
ΣενάριοΤαντέους Κβιατκοβσκι
Ιστορίατου Γιαν Ποτότσκι
Βασισμένο σεΤο χειρόγραφο της Σαραγόσα
ΠρωταγωνιστέςΖμπίγκνιου Σιμπούλσκι
Ίγκα Σμπρζίνσκα
Στάνισλαβ Ίγκαρ
ΜουσικήΚριστόφ Πεντερέκι
ΦωτογραφίαΜισιζλάβ Γιάχοντα
ΜοντάζΚριστίνα Κομοσίνσκα
Εταιρεία παραγωγήςZespół Filmowy Kamera
ΔιανομήFilm Polski
Πρώτη προβολή9 Φεβρουαρίου 1965
Διάρκεια182΄
ΠροέλευσηΠολωνία
ΓλώσσαΠολωνικά

Το χειρόγραφο της Σαραγόσα (πολωνικά: Rękopis znaleziony w Saragossie, αγγλικά: The Saragossa Manuscript) είναι Πολωνική πολεμική ταινία του 1965, σε σκηνοθεσία Βόιτσεχ Χας και σε σενάριο Ταντέους Κβιατκοβσκι, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα, του 1815, Γιαν Ποτότσκι. Πρωταγωνιστούν οι Ζμπίγκνιου Σιμπούλσκι, Ίγκα Σεμπρζίνσκα και Στάνισλαβ Ίγκαρ.

Η ταινία τοποθετείται αρχικά στην Ισπανία: κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, σε ένα ερημωμένο σπίτι, δύο αντίπαλοι στρατιώτες, βρίσκουν ένα χειρόγραφο, το οποίο εξιστορεί την ιστορία του παππού του, Ισπανού αξιωματικού, Αλφόνσο βαν Γουόρντεν. Τότε αυτός θα αρχίσει ένα ταξίδι περιπετειών και ιστοριών ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.[1] Τα γυρίσματα της ταινίας έλαβαν μέρος στο Βρότσλαβ και στην Τσεστοχόβα της Πολωνίας.

Η ταινία στην αρχική της κυκλοφορία έλαβε σχετικώς αναγνώριση, τόσο στην Πολωνία, όσο και σε άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ. Αργότερα, απέκτησε φήμη και στις ΗΠΑ, όταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, το ξαναφέραν στο προσκήνιο και ενθάρρυναν τη διάδοσή του. Μάλιστα, ο πρώτος, το συμπεριέλαβε και στο Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια μάχης στη Σαραγόσα, την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων, ένας αξιωματικός, έχει οπισθοχωρήσει στον δεύτερο όροφο ενός πανδοχείου. Εκεί βρίσκει ένα μεγάλο βιβλίο, με σχέδια δύο ανδρών σε αγχόνη και δύο γυναικών σε κρεβάτι. Τότε, ένας εχθρός εισβάλει, και προσπαθεί να τον πιάσει, όμως αντί αυτού, καταλήγει να του μεταφράζει το βιβλίο, τότε ο αξιωματικός αναγνωρίζει τον συγγραφέα, ο οποίος ήταν ο παππούς του.

Ο απόγονος λοιπόν, του Αλφόνσο βαν Γουόρντεν, εμφανίζεται με δύο υπηρέτες, ψάχνοντας τον συντομότερο δρόμο για τα βουνά Σιέρα Μορένα. Οι δύο άντρες τον προειδοποιούν, ότι το μονοπάτι που έχει πάρει τον οδηγεί σε κακή περιοχή. Σε ένα πανδοχείο, στο Βέντα Κουεμάδα, προσκαλείται να δειπνίσει με δύο πριγκίπισσες, την Εμίνα και τη Ζιμπέλντα, σε ένα κρυφό δωμάτιο. Τον πληροφορούν ότι είναι ξαδέρφες του, και ότι για να διατηρήσουν το γένος των Γκομάλες, θα πρέπει να της παντρευτεί και τις δύο, ώστε να γεννήσουν τους διαδόχους. Ωστόσο, αυτός πρέπει να ενστερνιστεί τον ισλαμισμό. Αυτός τις περιγελά, και τότε αυτές αρχίζουν να τον σαγηνεύουν και του δίνουν να πιει από ένα κύπελλο σε σχήμα νεκροκεφαλής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Χειρόγραφο της Σαραγόσα». Αθηνόαρα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2016. 
  2. Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]