Το μυστήριο της κοιλάδας Μπόσκομπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μυστήριο της κοιλάδας Μπόσκομπ
Ο Σέρλοκ Χολμς και ο δρ Γουάτσον στο τρένο για την κοιλάδα Μπόσκομπ, εικονογράφηση του 1891 από τον Σίντνεϊ Πάτζετ
ΣυγγραφέαςΆρθουρ Κόναν Ντόιλ
ΕικονογράφοςΣίντνεϊ Πάτζετ
ΤίτλοςThe Boscombe Valley Mystery
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1899
Μορφήδιήγημα
ΣειράΟι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς
Εργογραφία του Σέρλοκ Χολμς
ΧαρακτήρεςΣέρλοκ Χολμς
ΠροηγούμενοΜια υπόθεση ταυτότητας
ΕπόμενοΤα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού
Δημοσιεύθηκε στοΟι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το μυστήριο της κοιλάδας Μπόσκομπ (αγγλικός τίτλος: The Boscombe Valley Mystery), είναι ένα από τα 56 διηγήματα του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Είναι η τέταρτη από τις δώδεκα ιστορίες της συλλογής Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Strand το 1891.

Το διήγημα έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στη σειρά ταινιών Σέρλοκ Χολμς και για το ραδιόφωνο.[1]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Τέρνερ, χήρος και μεγαλογαιοκτήμονας ζει με την κόρη του Άλις στο Χέρφορντσάιρ της Δυτικής Αγγλίας. Ένα από τα αγροκτήματά του το έχει νοικιάσει σε έναν γνωστό του από την Αυστραλία, τον Τσαρλς Μακάρθι, επίσης χήρο με έναν γιο, τον Τζαίιμς. Ο Τσαρλς Μακάρθι βρέθηκε νεκρός κοντά στη λίμνη Μπόσκομπ. Δύο μάρτυρες καταθέτουν ότι είδαν τον Τσαρλς να περπατά στο δάσος ακολουθούμενος από τον γιο του, ο οποίος κρατούσε τουφέκι. Επίσης η Πέισιονς Μόραν,14χρονη κόρη του επιστάτη, λέει ότι τους είδε να μαλώνουν και τρομαγμένη έτρεξε στο σπίτι της όπου σε λίγο ο Τζέιμς έφθασε ζητώντας βοήθεια. Οι Μόραν ακολούθησαν τον Τζέιμς πίσω στη λίμνη, όπου βρήκαν τον Μακάρθι νεκρό. Ο Τζέιμς συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο. Η Άλις πιστεύει ότι ο Τζέιμς είναι αθώος. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο επιθεωρητής Λεστράντ της Σκότλαντ Γιάρντ, που θεωρεί τον νεαρό ένοχο αλλά λόγω της επιμονής της Άλις ζήτησε τη βοήθεια του Σέρλοκ Χολμς.

Ο Τζέιμς βρίσκει το πτώμα του πατέρα του (1892)

Ο Τζέιμς επιβεβαιώνει τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά εξηγεί ότι πήγαινε στο δάσος για να κυνηγήσει. Αργότερα άκουσε τον πατέρα του να φωνάζει «κούιιιι» και τον βρήκε να στέκεται δίπλα στη λίμνη, έκπληκτος που τον είδε. Μάλωσαν για κάποιο θέμα και ο Τζέιμς έφυγε για να επιστρέψει στο σπίτι. Λίγο μετά άκουσε τον πατέρα του να φωνάζει, επέστρεψε και τον βρήκε πεσμένο στο έδαφος. Ο Τζέιμς επιμένει ότι προσπάθησε να τον βοηθήσει, αλλά ο πατέρας του πέθανε στην αγκαλιά του. Αρνείται να καταθέσει την αιτία της λογομαχίας τους, παρά την προειδοποίηση ότι αυτό είναι επιβαρυντικό στοιχείο. Ο Τζέιμς θυμάται επίσης ότι τα τελευταία λόγια του πατέρα του ήταν κάτι για «έναν αρουραίο», αλλά δεν κατάλαβε το νόημά τους. Νομίζει επίσης ότι είδε έναν χιτώνα στο έδαφος, που έπειτα εξαφανίστηκε.

Η Άλις συναντά τον Χολμς, τον Λεστράντ και τον Δρ Γουάτσον στο τοπικό ξενοδοχείο και ελπίζει ότι ο Χολμς θα αποδείξει την αθωότητα του Τζέιμς. Πιστεύει επίσης ότι αυτή ήταν το αντικείμενο της λογομαχίας τους: ο πατέρας πίεζε τον γιο του να την παντρευτεί, αλλά ο Τζέιμς αρνιόταν. Η Άλις τον δικαιολογεί και δείχνει να νοιάζεται πολύ γι' αυτόν. Ο Χολμς ρωτά την Άλις αν μπορούσε να συναντήσει τον πατέρα της, αλλά εκείνη λέει ότι η υγεία του επιδεινώθηκε μετά το θάνατο του Μακάρθι, τον οποίο γνώριζε από παλιά.

Ο Χολμς αποφασίζει να δει τον Τζέιμς. Μαθαίνει ότι η Άλις έχει δίκιο για την αιτία της διαμάχης μεταξύ των Μακάρθι. Αυτό που ο Χολμς δεν γνωρίζει είναι ότι ο Τζέιμς είναι ερωτευμένος με την κοπέλα, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει την απαίτηση του πατέρα του επειδή είχε παντρευτεί μια ανυπόληπτη γυναίκα, πριν η Άλις επιστρέψει από το σχολείο της. Δεν μπορούσε να το πει στον πατέρα του γιατί θα τον είχε διώξει από το σπίτι. Ωστόσο, όταν η σύζυγος του Τζέιμς έμαθε για το έγκλημα, ομολόγησε ότι ήταν ήδη παντρεμένη πριν και επομένως ο γάμος τους είναι άκυρος.

Ο Χολμς, ο Γουάτσον και ο Λεστράντ εξετάζουν τις μπότες των Μακάρθι (1891)

Ο Χολμς, ο Γουάτσον και ο Λεστράντ πηγαίνουν στο αγρόκτημα και εξετάζουν τις μπότες του Τσαρλς και του Τζέιμς. Στη συνέχεια κατευθύνονται προς τη λίμνη Μπόσκομπ, όπου ο Χολμς εξετάζει το έδαφος και βρίσκει στοιχεία για την παρουσία ενός τρίτου άνδρα, τον οποίο πιστεύει ότι είναι ο δολοφόνος. Ο Χολμς συμπεραίνει ότι ο δολοφόνος είναι αριστερόχειρας, ψηλός, κουτσαίνει και καπνίζει πούρα. Ο Λεστράντ αμφιβάλει.

Στο ξενοδοχείο, ο Χολμς εξηγεί στον Γουάτσον ότι το «κούιιιι» είναι μια αυστραλιανή κραυγή και ότι η αναφορά σε «έναν αρουραίο» (ρατ στα αγγλικά), που άκουσε ο Τζέιμς, ήταν οι τελευταίες συλλαβές της Μπαλαράτ, μιας πόλης στην Αυστραλία. Το άτομο που συνάντησε ο Τσαρλς ήταν, επομένως, κάποιος που γνώριζε από την Αυστραλία. Ο Τζον Τέρνερ, ο πατέρας της Άλις, εμφανίζεται κουτσαίνοντας (συμπτωματικά η άφιξή του ανακοινώνεται από έναν υπάλληλο ξενοδοχείου τη στιγμή που ο Γουάτσον ρωτάει ποιος είναι ο δολοφόνος) και, συνειδητοποιώντας ότι ο Χολμς έχει διαλευκάνει το έγκλημα, ομολογεί.

Ο Τέρνερ εξηγεί ότι νέος στην Αυστραλία είχε παρασυρθεί και ήταν μέλος μιας συμμορίας. Κατά τη διάρκεια αιματηρής ένοπλης ληστείας στην άμαξα που μετέφερε χρυσό, χάρισε τη ζωή του αμαξά που ήταν ο Μακάρθι. Με τα λάφυρα ο Τέρνερ έγινε πάμπλουτος, μετακόμισε στην Αγγλία και αποφάσισε να αλλάξει ζωή. Αγόρασε γη, παντρεύτηκε και απέκτησε την Άλις. Λίγο καιρό αργότερα, ο Μακάρθι τον εντόπισε και άρχισε να τον εκβιάζει. Έτσι του παραχώρησε ένα αγρόκτημα και χρήματα, ελπίζοντας ότι αυτό θα τον ικανοποιούσε. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό και ο Μακάρθι απαιτούσε τον γάμο του γιου του Τζέιμς και της Άλις. Αν και του άρεσε ο Τζέιμς, ο Τέρνερ δεν ήθελε αυτόν τον γάμο. Μετά από πολλή πίεση, συμφώνησε να συναντήσει τον Τσαρλς κρυφά στη λίμνη για να λύσουν το θέμα. Βλέποντας τους Μακάρθι εκεί να μαλώνουν, ο Τέρνερ κρύφτηκε, σκοπεύοντας να περιμένει μέχρι να φύγει ο Τζέιμς. Ωστόσο, θύμωσε όταν άκουσε τη φύση της λογομαχίας και σκότωσε τον Τσαρλς για να απαλλαγεί από τον εκβιαστή και να γλιτώσει την κόρη του. Ο Τζέιμς άκουσε την κραυγή του πατέρα του και επέστρεψε, αλλά ο Τέρνερ κρύφτηκε στο δάσος. Λίγο αργότερα επέστρεψε για να πάρει τον μανδύα που του είχε πέσει.

Ο Τέρνερ υπογράφει την ομολογία του και ο Χολμς ορκίζεται να την κρατήσει κρυφή εκτός κι αν χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει σε περίπτωση καταδίκης του Τζέιμς. Στο τέλος, οι αποδείξεις του Χολμς αρκούν για την αθώωση του Τζέιμς και ο Τέρνερ πεθαίνει επτά μήνες αργότερα. Εν τω μεταξύ, ο Γουάτσον υποθέτει ότι ο Τζέιμς και η Άλις θα παντρευτούν και θα ζήσουν ευτυχισμένοι, πιθανότατα χωρίς ποτέ να ανακαλύψουν την αληθινή ιστορία των πατεράδων τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταφράσεις στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τέταρτη ιστορία στο βιβλίο Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, μετάφραση: Ντίνα Σάπκα και Γιώργος Μπαρουξής, εκδόσεις Μίνωας, 2019.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]