Το κοστούμι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Κοστούμι
(The Outfit)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΓκράχαμ Μουρ[1]
ΣενάριοΤζόναθαν Μακκλέιν[1] και Γκράχαμ Μουρ
ΠρωταγωνιστέςΜαρκ Ράιλανς[1], Ζόι Ντόιτς[1], Ντίλαν Ο'Μπράιαν[1], Τζόνι Φλιν[1], Σάιμον Ράσελ Μπιλ[1], Νίκι Αμούκα-Μπερντ[1] και Άλαν Μεχντιζάντε[1]
ΜουσικήΑλεξάντρ Ντεσπλά[2]
ΦωτογραφίαΝτικ Πόουπ[1]
ΜοντάζΓουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ[1]
Εταιρεία παραγωγήςFilmNation Entertainment[1]
ΔιανομήFocus Features[1]
Πρώτη προβολή14 Φεβρουαρίου 2022 (2022-02-14) (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου)
Κυκλοφορία 18 Μαρτίου 2022 (2022-03-18)
19 Μαΐου 2022 (2022-05-19)
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Ακαθάριστα έσοδα3,6 εκατομ. δολάρια

Το Κοστούμι (Πρωτότυπος τίτλος: The Outfit) είναι δραματική γκανγκστερική ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 2022 σε σκηνοθεσία Γκράχαμ Μουρ και σενάριο του ίδιου το οποίο συνέγραψε με τον Τζόναθαν Μακλέιν. Πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Ράιλανς, Ζόι Ντόιτς, Τζόνι Φλιν, Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Νίκι Αμούκα-Μπερντ και Σάιμον Ράσελ Μπιλ.

Η υπόθεση επικεντρώνεται γύρω από έναν Άγγλο ράφτη, ή, όπως προτιμά να τον αποκαλούν, έναν «κόφτη», (Ράιλανς) στο Σικάγο, του οποίου οι κύριοι πελάτες είναι μια οικογένεια μοχθηρών γκάνγκστερ.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στις 14 Φεβρουαρίου 2022,[3] και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Μαρτίου 2022, από την Focus Features. Στην Ελλάδα η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Μαΐου 2022.[4] Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς και ιδιαίτερα η ερμηνεία του Ράιλανς στον ρόλο του «κόφτη».

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1956 στο Σικάγο, ο Λέοναρντ Μπέρλινγκ ένας Άγγλος κόφτης, διατηρεί ένα κατάστημα σε μια γειτονιά που ελέγχεται από το αφεντικό της Ιρλανδικής Μαφίας, Ρόι Μπόιλ. Ο υπαρχηγός του Μπόιλ, Φράνσις, και ο γιος του και ο δεύτερος στην ιεραρχία Ρίτσι χρησιμοποιούν το κατάστημα του Μπέρλινγκ ως κρυμμένο σπίτι για βρώμικα χρήματα. Ο Μπέρλινγκ ανέχεται αυτή τη συμφωνία καθώς οι Μπόιλς και οι άντρες τους είναι οι καλύτεροι πελάτες του. Ο Μπέρλινγκ μοιράζεται επίσης μια περίπλοκη σχέση με τη ρεσεψιονίστ του καταστήματος Μαμπλ, η οποία είναι επίσης η κοπέλα του Ρίτσι. Η Μαμπλ δεν ενδιαφέρεται για το εμπόριο του Μπέρλινγκ και την ιδιοκτησία του καταστήματος, θέλοντας να φύγει από το Σικάγο και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ένα βράδυ, ο Φράνσις εμφανίζεται στο μαγαζί με τον Ρίτσι, ο οποίος έχει πυροβοληθεί μετά από μια αντιπαράθεση με την αντίπαλη οικογένεια Λα Φοντέιν, μια εγκληματική οργάνωση από μαύρους. Ο Μπέρλινγκ αναγκάζεται υπό την απειλή όπλου να περιποιηθεί τις πληγές του Ρίτσι και να κρύψει έναν χαρτοφύλακα που περιέχει ένα αντίγραφο μιας ηχογραφημένης συνομιλίας του FBI με λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του Μπόιλ, τις οποίες παρείχε η μαφία του Σικάγου, που ιδρύθηκε από τον Αλ Καπόνε και προστατεύει εγκληματικές ομάδες από τον νόμο. Ο Φράνσις έρχεται σε επαφή με τον Ρόι και φεύγει, αφήνοντας μόνους τον Μπέρλινγκ και τον Ρίτσι. Οι δύο άντρες συνομιλούν και αρχίζουν να δένονται και ο Μπέρλινγκ εκμεταλλεύεται την αφέλεια του Ρίτσι προκειμένου να τον πείσει ότι ο Φράνσις είναι πληροφοριοδότης και σχεδιάζει να παραδώσει την κασέτα στο FBI.

Όταν ο Φράνσις επιστρέφει, ο Μπέρλινγκ τον αντιμετωπίζει, ισχυριζόμενος ότι ο Ρίτσι είναι λιπόθυμος και παραληρεί από την απώλεια αίματος. Ωστόσο ο Ρίτσι απειλεί τον Φράνσις, ο οποίος αναγκάζεται να τον σκοτώσει σε αυτοάμυνα. Στη συνέχεια, αυτός και ο Μπέρλινγκ κρύβουν το πτώμα του Ρίτσι τη στιγμή που ο Ρόι φτάνει με τον σωματοφύλακά του Μονκ. Οι δύο άντρες του λένε ψέματα ότι ο Ρίτσι έφυγε μόνος του από το μαγαζί. Ο Φράνσις προσφέρεται εθελοντικά να πάει να τον βρει. Ο Ρόι παρατηρεί το παλτό του γιου του στο πίσω δωμάτιο του καταστήματος και απειλεί τον Μπέρλινγκ, ζητώντας την αλήθεια. Στη συνέχεια, ο Φράνσις επιστρέφει με την Μαμπλ, ισχυριζόμενος ότι βρήκε το αίμα του Ρίτσι στο διαμέρισμά της. Όταν ο Ρόι διατάζει τους άντρες του να τη βασανίσουν για πληροφορίες, ο Μπέρλινγκ του αποσπά την προσοχή αποκαλύπτοντας τον λόγο για τον οποίο ήρθε στο Σικάγο: η γυναίκα και η κόρη του σκοτώθηκαν και οι δύο σε μια πυρκαγιά στο πρώην κατάστημά του στο Σάβιλ Ρόου.

Όταν χτυπάει το τηλέφωνο του καταστήματος, ο Μπέρλινγκ απαντά, αναφέροντας στον Ρόι ότι ο Ρίτσι είναι ακόμα ζωντανός και τον περιμένει. Ο Ρόι και ο Μονκ αναχωρούν αλλά αφήνουν πίσω τον Φράνσις. Στη συνέχεια ο Μπέρλινγκ εξηγεί στον Φράνσις γιατί είπε ψέματα: Η Μαμπλ είναι πληροφοριοδότης του FBI, η οποία όντως παραδέχεται ότι ξεκίνησε να βγαίνει με τον Ρίτσι μόνο και μόνο για να κατασκοπεύσει την οικογένειά του, κατηγορώντας την για τη δολοφονία του πατέρα της. Ο Μπέρλινγκ καθοδηγεί την Μαμπλ να τηλεφωνήσει στη Βάιολετ λα Φοντέιν, να της δώσει μια ψεύτικη τοποθεσία ώστε να μπορεί να στήσει ενέδρα και να σκοτώσει τον Ρόι και τους άνδρες του. Ο Φράνσις πείθεται να ακολουθήσει το σχέδιο όταν ο Μπέρλινγκ του λέει ότι μπορεί να σκοτώσει τη Βάιολετ όταν φτάσει στο κατάστημά του και με τον Ρόι νεκρό, τότε θα είναι σε τέλεια θέση για να αναλάβει την αρχηγία.

Η Βάιολετ παρουσιάζει στην Μαμπλ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την ηχογράφηση. Ο Φράνσις πυροβολείται δύο φορές από τους σωματοφύλακες της Βάιολετ και φεύγουν με την κασέτα. Ωστόσο, ο Μπέρλινγκ στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι η «ηχογράφηση» είναι ψεύτικη. Η Μαμπλ συνειδητοποιεί ότι εξαπατούσε τους Μπόιλς από την αρχή βάζοντας μηνύματα από την μαφία του Σικάγου, ώστε να αυτοενοχοποιηθούν και καθοδηγώντας την να ξεγελάσει και αυτούς και τη λα Φοντέιν.

Ο Μπέρλινγκ της δίνει την πραγματική κασέτα και τα χρήματα και την προτρέπει να πάει να ζήσει τα όνειρά της. Καθώς ο Μπέρλινγκ πλημμυρίζει το μαγαζί με εύφλεκτο υγρό, ο Φράνσις, ο οποίος είναι ακόμα ζωντανός τον πυροβολεί στον ώμο πριν μπλοκάρει το όπλο του και στη συνέχεια βγάζει ένα μαχαίρι. Ο Μπέρλινγκ λύνει τα κουμπιά στα μανίκια του, αποκαλύπτοντας ότι τα χέρια του έχουν τατουάζ. Λέει στον Φράνσις ότι στα νιάτα του, ήταν υπεύθυνος επιβολής συμμοριών μέχρι που διατάχθηκε να διαπράξει ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Φεύγοντας από τη συμμορία του, εφηύρε μια ψεύτικη ταυτότητα και δημιούργησε οικογένεια, μέχρι που τον βρήκε η παλιά του συμμορία και έκαψε το μαγαζί του. Ο Φράνσις πέφτει πάνω στον Μπέρλινγκ και ακολουθεί πάλη. Ο Μπέρλινγκ μαχαιρώνει θανάσιμα τον Φράνσις στο λαιμό με το πολύτιμο ψαλίδι υφασμάτων του. Φορώντας ένα σκούρο σακάκι για να κρύψει τις πληγές του, ο Μπέρλινγκ φεύγει ήσυχα καθώς το κατάστημα καίγεται ολοσχερώς.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαρκ Ράιλανς ως Λέοναρντ Μπέρλινγκ
  • Τζόνι Φλυν ως Φρανσίς
  • Ζόι Ντόιτς ως Μάμπλ Σον
  • Ντύλαν Ο' Μπράιεν ως Ρίτσι Μπόιλ
  • Σάιμον Ράσελ Μπιλ ως Ρόι Μπόιλ
  • Νίκι Αμούκα-Μπερντ ως Βαΐολετ λα Φοντέιν
  • Άλαν Μεντιζαντέ ως Μοναχός

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2021, ανακοινώθηκε ότι ο Γκράχαμ Μουρ επρόκειτο να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην ταινία από ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον Τζόναθαν Μακλέιν, με την FilmNation Entertainment να είναι η εταιρία παραγωγής. [5] Τον Φεβρουάριο του 2021, η Focus Features προαγόρασε τα δικαιώματα διανομής της ταινίας με τους Μαρκ Ράιλανς, Ζόι Ντόιτς, Ντύλαν Ο' Μπράιεν και Τζόνι Φλυν να πρωταγωνιστούν.[6] Ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ και η Νίκι Αμούκα-Μπερντ προστέθηκαν στο καστ τον Απρίλιο του 2021.[7] Η κύρια φωτογραφία ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2021 στο Λονδίνο, με τον διευθυντή φωτογραφίας Ντικ Πόουπ. [6] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις αρχές Απριλίου 2021.[8][7] Κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής, το μοντάζ ολοκληρώθηκε από τον Γουίλιαμ Γκόλντμπεργκ και τη μουσική σύνθεση συνέθεσε ο Αλεξάντερ Ντεσπλά.[6][9]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η ταινία προβλεπόταν να αποφέρει έσοδα 750.000–2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από 1.324 κινηματογραφικές αίθουσες το πρώτο Σαββατοκύριακο.[10] Η ταινία κέρδισε 1,5 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο της, τερματίζοντας στην όγδοη θέση.[11] Οι άνδρες αποτελούσαν το 56% του κοινού κατά τη διάρκεια της έναρξης του, με τα άτομα άνω των 35 ετών να αποτελούν το 60% των πωλήσεων εισιτηρίων και τα άτομα άνω των 45 ετών να αποτελούν το 40%. Η ταινία βγήκε από την πρώτη δεκάδα του box office το δεύτερο Σαββατοκύριακο της, τερματίζοντας δωδέκατη με 568.180 δολάρια.[12]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαρκ Ράιλανς στο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου Ντοβίλ (2019) στη Ντοβίλ της Γαλλίας.
Ο Μαρκ Ράιλανς έλαβε επαίνους για την απόδοσή του.

Στον ιστότοπο συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, το 85% από τις 151 κριτικές των κριτικών είναι θετικές, με μέση βαθμολογία 7,4/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: "Το κοστούμι δεν είναι φανταχτερό, αλλά μια στιβαρή ιστορία και η αυστηρά προσαρμοσμένη απόδοση του Μαρκ Ράιλανς το καθιστούν ιδανικό για τους λάτρεις των θρίλερ της παλιάς σχολής".[13] Το Metacritic, με έναν σταθμισμένο μέσο όρο, έδωσε στην ταινία βαθμολογία 69 στα 100 με βάση 39 κριτικές, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές".[14] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της PostTrak έδωσε στην ταινία 74% θετική βαθμολογία, με το 55% να λέει ότι σίγουρα θα τη συνιστούσε.

Οι ερμηνείες του καστ, ειδικά του Ράιλανς, έτυχαν καλής υποδοχής. Οι κριτικοί έδωσαν θετικές ψήφους στη σχεδίαση κοστουμιών και παραγωγής, την κινηματογράφηση, την μουσική και το σενάριο του Μουρ.[15][16] Ο Πιτ Χάμοντ του ιστότοπου Deadline του Χόλυγουντ ανέφερε ότι ο Μουρ είχε "δημιουργήσει μια εγγράμματη και συναρπαστική γκανγκστερική ταινία που φέρνει μια νέα πινελιά σε ένα πολυφορεμένο είδος".[15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 Ανακτήθηκε στις 3  Νοεμβρίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2022.
  3. Ramachandran, Naman (19 Ιανουαρίου 2022). «Berlin Selection Unveiled: Claire Denis, Hong Sangsoo, Rithy Panh, Dario Argento Head to Festival». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2022. 
  4. «"Το κοστούμι: Από 19 Μαΐου στους κινηματογράφους η νέα ταινία του Γκράχαμ Μουρ"». ethnos.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2022. 
  5. Marc, Christopher (19 Ιανουαρίου 2021). «Exclusive: Oscar-Winning Screenwriter of The Imitation Game Graham Moore To Make Directorial Debut With The Outfit For FilmNation». The Ronin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Wiseman, Andreas (23 Φεβρουαρίου 2021). «Mark Rylance, Dylan O'Brien, Zoey Deutch & Johnny Flynn To Star In Imitation Game Scribe Graham Moore's The Outfit; Focus Pre-Buys World Rights From FilmNation». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. 7,0 7,1 Wiseman, Andreas (9 Απριλίου 2021). «Simon Russell Beale & Nikki Amuka-Bird Join Mark Rylance Crime-Drama The Outfit». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. 
  8. «Film and TV Projects Going Into Production – The Outfit». Variety Insight. 12 Μαρτίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021. 
  9. «Alexandre Desplat Scoring Graham Moore's The Outfit». Film Music Reporter. 3 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2022. 
  10. Robbins, Shawn (16 Μαρτίου 2022). «Weekend Box Office Forecast: The Batman Eyes Third #1 Frame as Jujutsu Kaisen 0: The Movie, The Outfit, Umma, and X Debut». Boxoffice Pro. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2022. 
  11. «Domestic 2022 Weekend 11». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2022. 
  12. «Domestic 2022 Weekend 12». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022. 
  13. «The Outfit (2022)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2022. 
  14. «The Outfit». Metacritic. Red Ventures. 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2022. 
  15. 15,0 15,1 Hammond, Pete (14 Μαΐου 2022). «The Outfit Berlin Review: Mark Rylance Tailors A Brilliant Performance In Mobster Thriller From Focus Features». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022. 
  16. Felperin, Leslie (14 Μαΐου 2022). «Mark Rylance in The Outfit: Film Review | Berlin 2022». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]