Το αγκάθι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το αγκάθι
(Το άνθος του κάκτου)
Cactus Flower
ΣκηνοθεσίαΤζιν Σακς[1][2][3]
ΠαραγωγήM. J. Frankovich
ΣενάριοI. A. L. Diamond
Βασισμένο σεCactus Flower
ΠρωταγωνιστέςΓουόλτερ Ματάου[2][3][4], Ίνγκριντ Μπέργκμαν[2][3][4], Γκόλντι Χον[2][3][4], Τζακ Γουέστον[3][4][5], Βίτο Σκότι[3][5] και Αϊρίν Χέρβεϊ
ΜουσικήΚουίνσι Τζόουνς
ΤραγούδιΚουίνσι Τζόουνς
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
ΜοντάζΜόρι Γουάιντροουμπ
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1969, 16  Δεκεμβρίου 1969 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[6], 19  Δεκεμβρίου 1969 (Γερμανία, Γαλλία και Δανία)[6] και 24  Δεκεμβρίου 1969 (Καναδάς)[6]
Διάρκεια102 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το αγκάθι (αγγλικά: Cactus Flower‎‎: κυριολεκτικά, Το άνθος, ή λουλούδι, του κάκτου) είναι αμερικανική κωμωδία του 1969 σε σκηνοθεσία Τζιν Σακς και με πρωταγωνιστές τους Γουόλτερ Ματάου, Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Γκόλντι Χον, [7] η οποία κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της. [8]

Το σενάριο διασκευάστηκε από τον I. Α. Λ. Ντάιμοντ από το ομώνυμο (Cactus Flower) θεατρικό έργο του 1965 του Μπρόντγουεϊ που έγραψε ο Έιμπ Μπάροουζ, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο γαλλικό έργο Το άνθος του κάκτου (Fleur de cactus) των Πιερ Μπαριγιέ και Ζαν-Πιερ Γκρεντύ. Το Cactus Flower ήταν η ένατη ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις το 1969.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 21χρονη Τόνι Σίμονς επιχειρεί να αυτοκτονήσει εισπνέοντας αέριο από τη σόμπα της. Ο γείτονας της Τόνι, Άιγκορ Σάλιβαν, μυρίζει το αέριο και τη σώζει με τεχνητή αναπνοή, η οποία εξελίσσεται σε φιλί αφού η Τόνι ανακτά τις αισθήσεις της.

Η απόπειρα αυτοκτονίας της Τόνι έγινε αφού την έστησε ο εραστής της, ο οδοντίατρος Τζούλιαν Ουίνστον από το Μανχάταν. Ο Τζούλιαν είχε πει στην Τόνι από την αρχή της σχέσης τους ότι είχε γυναίκα και τρία παιδιά. Χωρίς να το γνωρίζει η Τόνι, ο Τζούλιαν δεν ήταν παντρεμένος. Η Τόνι μισεί το ψέμα πάνω από όλα τα άλλα παραπτώματα. Εντυπωσιασμένος που η Τόνι ήταν πρόθυμη να πεθάνει εξαιτίας του, ο Τζούλιαν αποφασίζει να παντρευτεί την Τόνι. Ωστόσο, εκείνη ανησυχεί για την ευημερία της συζύγου του και επιμένει να τη γνωρίσει για να βεβαιωθεί ότι έχει συμφωνήσει να χωρίσει και ότι θα τη φροντίσουν. Ο Τζούλιαν ζητά από τη Στέφανι Ντίκινσον, τη νοσοκόμα του εδώ και χρόνια, να παρουσιαστεί ως γυναίκα του. Στην αρχή απρόθυμη, εκείνη τελικά υποχωρεί, αφού είναι εδώ και καιρό ερωτευμένη με τον εργοδότη της.

Όταν η Τόνι και η Ντίκινσον συναντιούνται για πρώτη φορά στο δισκοπωλείο όπου εργάζεται η Τόνι, η Τόνι διαισθάνεται τα συναισθήματα της Ντίκινσον για τον Τζούλιαν και ζητά από τον ωνα βοηθήσει την Ντίκινσον να βρει άλλον. Ο Τζούλιαν λέει ξανά ψέματα, λέγοντάς της ότι η γυναίκα του έχει ήδη εραστή. Η Τόνι επιμένει αμέσως να τον γνωρίσει και επιστρατεύεται ο φίλος του Τζούλιαν Χάρβεϊ στον ρόλο του εραστή της Ντίκινσον. Μετά από μια «τυχαία» συνάντηση με την Ντίκινσον και τον Χάρβεϊ σε ένα κλαμπ, ο Χάρβεϊ καταδιώκεται γρήγορα από τον Τζούλιαν αφού έρχεται η πραγματική του κοπέλα και ταπεινώνει την υποτιθέμενη κοπέλα του.

Με νέα αυτοπεποίθηση, η Ντίκινσον αποδέχεται τελικά τις ερωτικές προτάσεις του ασθενούς του Τζούλιαν, σενιόρ Αρτούρο Σάντσες, Λατίνου διπλωμάτη. Αφού πηγαίνει σε έναν χορό μαζί του, τον προσκαλεί στο κλαμπ από το προηγούμενο βράδυ, όπου ξαναπηγαίνουν επίσης η Τόνι, ο Τζούλιαν και ο Άιγκορ. Η Ντίκινσον και ο Άιγκορ ταιριάζουν γρήγορα, προς απογοήτευση και ζήλια τόσο του Τζούλιαν όσο και της Τόνι.

Μετά από έναν καβγά με τον Τζούλιαν το επόμενο πρωί, η Ντίκινσον παραιτείται. Στη συνέχεια επισκέπτεται το διαμέρισμα της Τόνι για να της πει την αλήθεια, λέγοντάς της ότι είναι στην πραγματικότητα η νοσοκόμα του Τζούλιαν και ότι δεν έχει παντρευτεί ποτέ. Αφού φεύγει, έρχεται ο Τζούλιαν για να πει στον Τόνι ότι η γυναίκα του αρνείται να τον χωρίσει, αλλά ότι αυτός και η Τόνι μπορούν να συνεχίσουν τη σχέση τους. Η Τόνι εξοργίζεται με την ανεντιμότητά του και αποφασίζει να πει και η ίδια ψέματα. Τον αφήνει για τον Άιγκορ, αλλά κάνει τον Τζούλιαν να πιστεύει ότι αυτή και ο Άιγκορ είχαν σχέση όλο αυτό το διάστημα.

Ο Τζούλιαν φεύγει και συναντά την Ντίκινσον στο γραφείο το επόμενο πρωί. Έχει επιστρέψει για να πάρει τον κάκτο που έχει στο γραφείο της, που έχει ανθίσει, όπως εκείνη. Ο Τζούλιαν της λέει ότι αυτός και η Τόνι έχουν χωρίσει και παρόλο που στην αρχή ήταν συντετριμμένος, συνειδητοποίησε ότι ανακουφίστηκε που δεν θα αναγκαζόταν να παντρευτεί την Τόνι. Η Ντίκινσον είναι πανευτυχής και τον αγκαλιάζει, καθώς αυτός ομολογεί ότι την έχει ερωτευτεί. Φιλιούνται.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γουόλτερ Ματάου ως Τζούλιαν Γουίνστον, οδοντίατρος
  • Ίνγκριντ Μπέργκμαν ως Στέφανι Ντίκινσον, βοηθός του Γουίνστον
  • Γκόλντι Χον ως Τόνι Σίμονς, κοπέλα του Γουίνστον
  • Τζαν Γουέστον ως Χάρβεϊ Γκρίνφιλντ, ασθενής και φίλος του Γουίνστον
  • Ρικ Λεντς ως Άιγκορ Σάλιβαν, γείτονας της Τόνι, συγγραφέας
  • Βίτο Σκότι ως σενιόρ Αρτούρο Σάντσες, διπλωμάτης και ασθενής του Γουίνστον

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα σε δύο αίθουσες στη Νέα Υόρκη, το Paris Theatre και το Astor Theatre, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 1969.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γνώρισε εισπρακτική επιτυχία και έγινε η ένατη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις το 1969 .

Στον ιστότοπο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 85% με βάση 20 κριτικές, με μέσο όρο βαθμολογίας 6,9/10. [9] Στο Metacritic, η ταινία έλαβε βαθμολογία 67 με βάση 5 κριτικές, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές". [10]

Επιρροή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει ξαναγυριστεί αρκετές φορές. Μια ανεπίσημη Χίντι με τίτλο Maine Pyaar Kyun Kiya? με πρωταγωνιστές τους Σάλμαν Καν, Σουσμίτα Σεν και Κατρίνα Κεφ, κυκλοφόρησε το 2005. Ένα ριμέικ στα αγγλικά με τίτλο Just Go With It με πρωταγωνιστές τους Άνταμ Σάντλερ και Τζένιφερ Άνιστον κυκλοφόρησε το 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0064117/. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 (Πολωνικά) Stopklatka. stopklatka.pl/film/kwiat-kaktusa. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 (Αγγλικά, Ισπανικά) FilmAffinity. www.filmaffinity.com/en/film262341.html. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=50590.html. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0064117/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0064117/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2023.
  7. «Το λουλούδι του κάκτου - Cactus Flower». www.pgcosmos.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  8. «Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χόουν απέκτησαν το δικό τους αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας». www.athensvoice.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  9. «Cactus Flower». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2022. 
  10. «Cactus Flower». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]