Το Χωνί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
To λογότυπο της εφημερίδας Το Χωνί

Το Χωνί είναι εβδομαδιαία κυριακάτικη πολιτική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας και εκδίδεται από την εταιρεία ΣΑΡΙΣΑ ΕΠΕ. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου 2012 με πωλήσεις περίπου 17.000 φύλλα.[1] Την ευθύνη της εφημερίδας έχουν ο Μάνος Κακλαμάνος και ο Γιώργος Χριστοφορίδης.[2][3]Στις 30/12/2018 κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας[4] με τιμή 0,80 ευρώ.

Πολιτικός προσανατολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΧΩΝΙ αυτοχαρακτηρίζεται ως «αντιμνημονιακή εφημερίδα χωρίς σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό (δεξιά ή αριστερά)» αλλά από το ξεκίνημά της στήριζε ανοιχτά το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο.[5] Ωστόσο, από την 4η Ιανουαρίου 2015, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Χριστοφορίδη με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (AΝ.ΕΛ.) για τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015,[6] έγινε εμφανής η ρήξη με το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, με κορύφωση τη μη δημοσίευση από το Χωνί άρθρου του Δημήτρη Κάζάκη.[7]

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας το Χωνί που κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου 2012[8]

Δημοσιογράφοι - Αρθρογράφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε εβδομαδιαία βάση, η εφημερίδα προβάλλει τις θέσεις των κινημάτων, όπως του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.Πα.Μ.) και του Κινήματος Δεν Πληρώνω,[9] μέσα από σταθερές στήλες.

Συχνά η εφημερίδα φιλοξενεί κείμενα με την υπογραφή ελληνικών ιστολογίων όπως, «Μικρός Φωκίων»,[10] kourdistoportocali, prezatv,[5] seleo.gr[11] κ.α.

Στην αρχισυνταξία βρίσκεται ο Παναγιώτης Ντάσης και στη σχεδίαση η Κατερίνα Πρεβόλη[3] ενώ στην εφημερίδα έχουν αρθρογραφήσει στο πρώτο τεύχος (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Καζάκης, Τζίμης Πανούσης.[8]

Θεματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα δημοσιεύει θέματα κυρίως πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου, ελληνικού ή διεθνούς ενδιαφέροντος. Αρκετές σελίδες ασχολούνται και με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αυτοκίνηση, τα media κ.ά. Επίσης, περιλαμβάνει σατιρικές στήλες και χώρο για τα άρθρα αναγνωστών της εφημερίδας.

Προσφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΧΩΝΙ πραγματοποιεί κατά καιρούς προσφορές μέσω διάφορων συνεργασιών, όπως -για παράδειγμα- το καλοκαίρι του 2012 με την προσφορά ειδών διατροφής από το νεοσύστατο συνεταιρισμό «Θαλείν».[12]

Δικαστική διαμάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2012, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο –με πρόεδρο τον αδελφό του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Σαμαρά- κατέθεσε αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ και πέντε δημοσιογράφων της.[13] Αφορμή υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας για την εμπλοκή του Ινστιτούτου σε εισαγγελική έρευνα σχετικά με τον τρόπο που επελέγη για την αντιμετώπιση του παρασίτου που αποκαλείται «Κόκκινο Σκαθάρι».

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]