Το Τσακάλι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Τσακάλι
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Κέιτον-Τζόουνς[1][2][3]
ΠαραγωγήΜάικλ Κέιτον-Τζόουνς, Κέβιν Ζαρ, Τζέιμς Τζακς και Σον Ντάνιελ
ΣενάριοΤσακ Πφάρερ και Κένεθ Ρος[4]
Βασισμένο σεΗ Μέρα του Τσακαλιού
ΠρωταγωνιστέςΜπρους Γουίλις[2][5][6], Ρίτσαρντ Γκιρ[5][6][7], Σίντνεϊ Πουατιέ[5][8][9], Νταϊάν Βενόρα[5][8][9], Ματίλντα Μέι[9], Τζ. Κ. Σίμονς[9], Τζακ Μπλακ[9], Στίβεν Σπινέλα[9], Ντάνιελ Ντάε Κιμ[9], Ντέιβιντ Χέιμαν[9], Λάρι Κινγκ[9], Λέσλι Φίλιπς[9], Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς[9], Ρίτσαρντ Λάινμπακ[9], Ρόμπιν Τάννεϊ, Σερτζ Χαντ[9], Τες Χάρπερ[9], Γουίλιαμ Φόρσαϊθ, Τζον Κάνινγκχαμ[9], Σόφι Οκονέντο[10], Γιάρμο Μάκινεν[10], Τζιμ Κλαρκ[10], Πίτερ Σάλιβαν[10], Μέρφι Γκάιερ[10], Τζον Κάνινγκχαμ, Ravil Isyanov και Τζόναθαν Έιρις
ΜουσικήΚάρτερ Μπέργουελ
ΦωτογραφίαKarl Walter Lindenlaub
ΜοντάζΤζιμ Κλαρκ
Εταιρεία παραγωγήςMutual Film
ΔιανομήUIP-Dunafilm και Netflix
Πρώτη προβολή14  Νοεμβρίου 1997[4] και 12  Μαρτίου 1998 (Γερμανία)[11]
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία
ΓλώσσαΑγγλικά και Ρωσικά[4]

Το Τσακάλι (αγγλικά:The Jackal) είναι ένα αμερικανικό πολιτικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς και σενάριο του Τσακ Πφέιρερ και αποτελεί ριμέικ της ταινίας Η Μέρα του Τσακαλιού του 1973 που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φρέντερικ Φόρσαιθ. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Ρίτσαρντ Γκιρ, Σίντνεϊ Πουατιέ και η Νταϊάν Βενόρα.

Η ταινία αναφέρεται στο κυνήγι ενός αμειβόμενου δολοφόνου και είχε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές, παρόλα αυτά ήταν μια μεγάλη επιτυχία στο box office και κέρδισε 159,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε σχέση με έναν προϋπολογισμό παραγωγής 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Μόσχας, πραγματοποιείται μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του FBI και της MVD για τη σύλληψη του Γκάτζι Μουράντ για τη δολοφονία του ταγματάρχη Νικολάι Σεμάνκο. Όταν ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Κάρτερ Πρέστον μπαίνει για να προσπαθήσει να τον συλλάβει, ο Γκάτζι βγάζει ένα μαχαίρι για να τον σκοτώσει. Ωστόσο, τον σταμάτα εγκαίρως η Ταγματάρχης της MVD Bαλεντίνα Κόσλοβα που παλεύει μαζί του πριν αναγκαστεί να τον σκοτώσει ευρισκόμενη σε αυτοάμυνα.

Σε αντίποινα, ο αδελφός του Γκάζι, ο Τέρεκ Μουράντ καλεί μια συνάντηση με έναν επαγγελματία δολοφόνο, που χρησιμοποιεί το κωδικό όνομα "Τσακάλι". Στη συνέχεια δείχνει στο Τσακάλι μια φωτογραφία και τον ρωτάει αν θα δεχόταν να σκοτώσει αυτόν τον άγνωστο αμερικανικό στόχο. Το Τσακάλι του εξηγεί ότι λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους, συμφωνεί να κάνει την δουλειά με αντάλλαγμα μια αμοιβή 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Προσθέτει επίσης ότι εάν υπάρξει διαρροή πληροφοριών, το Τσακάλι θα αποφασίσει μόνος του εάν η επιχείρηση θα συνεχιστεί ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα κρατήσει την μισή αμοιβή. Ο Τέρεκ αποδέχεται τη συμφωνία.

Δύο εβδομάδες μετά το θάνατο του Γκάτζι, επτά πράκτορες της MVD έχουν δολοφονηθεί σε όλη τη Ρωσία. Οι μυστικές πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι ο Τέρεκ κρύβεται σε ένα ξενοδοχείο στο Porvoo της Φινλανδίας και η MVD κινείται άμεσα και τον συλλαμβάνει που όμως κατά την ανάκριση του, αυτός πεθαίνει, έχοντας προηγουμένος αποκαλύψει το όνομα "Τσακάλι". Ο Πρέστον αναφέρει ότι έχει ακούσει αυτό το όνομα στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν ήταν σε θέση να αποδείξει εάν υπήρχε πραγματικά ή όχι. Η Κόσλοβα επιβεβαιώνει την ύπαρξή του καθώς το Τσακάλι είχε προσληφθεί από την KGB κατά το παρελθόν. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ή ακόμα και πώς μοιάζει. Το όνομα σε συνδυασμό με έγγραφα που ανακτήθηκαν από το χαρτοφύλακα των ανδρών του Τέρεκ, οδηγεί το FBI και την MVD να υποθέσουν ότι ο στόχος για τα αντίποινα θα είναι ο διευθυντής του FBI Ντόναλντ Μπράουν.

Εν τω μεταξύ, το Τσακάλι ξεκινά τις προετοιμασίες του για τη δολοφονία, κλέβει ταυτότητες και στη συνέχεια πηγαίνει σε μια τράπεζα όπου ανοίγει νέους λογαριασμούς. Εκεί, χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της τράπεζας για να αγοράσει ένα βαρύ πυροβόλο μεγάλης εμβέλειας. Στη συνέχεια, ταξιδεύει στον Καναδά όπου αγοράζει ένα μπλε μίνι βαν για να το χρησιμοποιήσει για την δολοφονία. Το FBI μαθαίνει ότι υπάρχει κάποιο άτομο που θα μπορούσε ενδεχομένως να ταυτοποιήσει το Τσακάλι: Ένα πρώην μέλος της ΈΤΑ που ονομάζεται Iσαβέλα Ζανκόνα. Ωστόσο, παρόλο που κανείς δεν ξέρει πού ζει, βρίσκουν τον πρώην φίλο της: τον Ντέκλαν Μαλκουήν, έναν ιρλανδό τρομοκράτη του ΙΡΑ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή στις ΗΠΑ.

Επισκέπτονται τον Μαλκουήν, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει το μέρος που ζει η Ζανκόνα. Προσφέρουν να παραχωρήσουν στην Iσαβέλα πλήρη υπηκοότητα και προστασία από την ισπανική κυβέρνηση, αλλά ο Μαλκουήν αρνείται κατηγορηματικά να τους βοηθήσει. Ωστόσο αλλάζει γνώμη όταν του αναφέρουν για το Τσακάλι. Συμφωνεί να τους βοηθήσει αν του υποσχεθούν ότι θα τον αποφυλακίσουν. Ο Πρέστον αρνείται και πάει να φύγει όταν ο Μαλκουήν του αποκαλύπτει ότι μπορεί επίσης ο ίδιος να αναγνωρίσει τον Τσακάλι. Ο Μαλκουήν και ο Πρέστον τελικά συμφωνούν με την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Ζανκόνα θα παραμένει απολύτως μυστική και θα του επιτρέπει να βγει από τη φυλακή για να τους βοηθήσει στην έρευνα.

Ο Μαλκουήν τους πηγαίνει στο σπίτι της Ζανκόνα που είναι τώρα παντρεμένη αλλά η οικογένειά της δεν ξέρει τίποτα για το παρελθόν της ως μέλος της ΕΤΑ. Η Iσαβέλα τους παρέχει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Τσακαλιού, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι Αμερικανός με στρατιωτική εκπαίδευση και εμπειρία στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, το Τσακάλι βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, τραβώντας φωτογραφίες ενός παιδικού νοσοκομείου που θα ανοίξει σε δύο εβδομάδες. Έχει προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια, στα οποία θα παρευβρεθούν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του FBI Μπράουν και η Πρώτη Κυρία. Στη συνέχεια πηγαίνει σε μια τοπική ομοφυλοφιλική λέσχη, όπου φλερτάρει με έναν τοπικό επιχειρηματία δίνοντας του την επαγγελματική του κάρτα και την υπόσχεση να επιστρέψει στην πόλη. Στη συνέχεια ταξιδεύει στο Μόντρεαλ για να πάρει το όπλο που αγόρασε. Το FBI σημειώνει πρόοδο στη έρευνα όταν καταφέρνουν να εντοπίσουν μια από τις πλαστές ταυτότητες του Τσακαλιού στο Μόντρεαλ.

Το Τσακάλι μετακινείται στη συνέχεια σε μια περιοχή δίπλα στη λίμνη όπου αγοράζει ένα ιστιοφόρο. Τη νύχτα, κρύβει το όπλο του πάνω στο σκάφος και την επόμενη μέρα, καθώς ταξιδεύει μεταξύ Καναδά και Σικάγο, κάνει ένα τηλεφώνημα σε έναν άνδρα που τον ενημερώνει για το τι γνωρίζει το FBI μέχρι στιγμής και μαθαίνει για τη συμμετοχή του Μαλκουήν. Το Τσακάλι ενημερώνει τον άντρα ότι η επιχείρηση συνεχίζεται. Στη συνέχεια εντάσσεται σε μια δημοφιλής ρεγκάτα για να προσπαθήσει να περάσει απαρατήρητος στο Σικάγο, ωστόσο, ο Μαλκουήν κατάφερε να μαντέψει την επόμενη κίνηση του και το FBI είναι εκεί για να τον υποδεχτεί. Το Τσακάλι έρχεται αντιμέτωπος με τον Μαλκουήν που είναι άοπλος και προσπαθεί να τον σκοτώσει, αλλά ο Μαλκουήν σώζεται από την Κόσλοβα που αποσπά την προσοχή του.

O Μαλκουήν και ο Πρέστον ανακαλύπτουν ότι ο Μπολιτόνοφ είχε δώσει στο Τσακάλι έναν κωδικό άμεσης πρόσβασης στα αρχεία του FBI. Εν τω μεταξύ, το Τσακάλι έχει μπει στο σπίτι της Ισαμπέλα και, χωρίς να βρει την Ισαμπέλα, σκοτώνει τον Γουίντερσπουν και τον ΜακΜέρφι πριν τραυματίσει θανάσιμα την Κόσλοβα. Στη συνέχεια αφήνει ένα μήνυμα για τον Μαλκουήν ότι «δεν μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες του», το οποίο η Κόσλοβα επαναλαμβάνει στον Μαλκουήν πριν πεθάνει. Στη συνέχεια, ο Μαλκουήν υπόσχεται στην Iσαβέλα ότι θα σκοτώσει το Τσακάλι και της ζητά ένα όπλο, αφού ο Πρέστον αρνήθηκε να το κάνει. Καθώς το Τσακάλι κάνει τις τελικές προετοιμασίες του, ο Μαλκουήν συνειδητοποιεί ότι είχαν τον λάθος στόχο καθ 'όλη τη διάρκεια. Το Τσακάλι σκοπεύει να δολοφονήσει την Πρώτη Κυρία που επρόκειτο να δώσει μια δημόσια ομιλία στην τελετή εγκαινίων του παιδικού νοσοκομείου.

Ο Πρέστον και ο Μαλκουήν, πηγαίνουν γρήγορα στο νοσοκομείο όπου ο Πρέστον προσφέρει στον Μαλκουήν ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή και τον εξουσιοδοτεί να πυροβολήσει το Τσακάλι σε περίπτωση που τον εντοπίσει. Καθώς ο Πρέστον τρέχει στο βάθρο για να φυγαδεύσει την Πρώτη Κυρία, ο Μαλκουήν παίρνει θέση στον τελευταίο όροφο και παρατηρεί το πιθανό σημείο του Τσακαλιού, έναν σταθμό του μετρό ακριβώς δίπλα και το μίνι βαν. Με μια βολή ακριβείας, ο Μαλκουήν χτυπά την διόπτρα του όπλου, υποχρεώνοντας το Τσακάλι να πυροβολήσει στα τυφλά. Το Τσακάλι πυροβολεί προς στη σκηνή, αλλά η έλλειψη της διόπτρας τον αναγκάζει να αστοχήσει εντελώς, ενώ ο Πρέστον σώζει την Πρώτη Κυρία την τελευταία στιγμή. Στη συνέχεια, ο Μαλκουήν φεύγει από τη θέση του για να φτάσει στο σταθμό του μετρό, αφήνοντας τον συνεργάτη του να εξουδετερώσει το όχημα πυροβολώντας το ντεπόζιτο του μίνι βαν, ανατινάζοντας το.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσακάλι έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 14 Νοεμβρίου 1997, με το πρώτο Σαββατοκύριακο να έχει έσοδα συνολικού ύψους 15.164.595 δολαρίων. [12] Έφτασε συνολικά τα 159.330.280 δολάρια παγκοσμίως, έναντι προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων δολαρίων.[12]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ χαρακτήρισε την ταινία στους Chicago Sun-Times της 14ης Νοεμβρίου 1997 ως «ζοφερή» και «περίεργα επίπεδη». Το έγκλημα που εμφανίζεται μπορεί να εκτελεστεί από οποιονδήποτε θεατή γρηγορότερα και «πιο αποτελεσματικά». Ο Ίμπερτ έγραψε επίσης ότι η ταινία του Τσίνεμαν του 1973, στην οποία βασίζεται το Τσακάλι, τον εντυπωσίασε με την «τεχνογνωσία» της, ενώ το ριμέικ το κατάφερε μόνο με το «παραλογισμό» του.[13]

Ο ιστότοπος Rotten Tomatoes συλλογής κριτικών, δίνει βαθμολογία (Ιανουάριος 2021) θετικής έγκρισης 23% με βάση 30 κριτικές, με μέση βαθμολογία 4,4 / 10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: «Το Τσακάλι είναι ένα σχετικά απλό θρίλερ κυνηγητού που δεν μπορεί να προσθέσει συγκινήσεις ή ενθουσιασμό καθώς η πλοκή εξελίσεται».[14] Στο Metacritic στην ταινία αποδίδεται μέσος όρος βαθμολογίας 36 στα 100 με βάση 20 κριτικές. [15] Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία μια μέση βαθμολογία "B-" σε κλίμακα A + έως F. [16]

Ψηφιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τσακάλι κυκλοφόρησε σε DVD & VHS (περιλαμβάνει τα πλάνα του παρασκηνίου) το 1998. Η Συλλεκτική Έκδοση κυκλοφόρησε στις 28 Απριλίου 1998 και επίσης σε Blu-ray στις 27 Απριλίου 2010 με Combo Disc (συμπεριλαμβανομένου του DVD και του Digital Copy στις 28 Ιουνίου 2011) και κυκλοφόρησε ξανά στις 10 Οκτωβρίου 2017. Ένα Double-Feature με την ταινία και το Mercury Rising κυκλοφόρησε με το Multi-Format σε Blu-ray στις 22 Μαρτίου 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0119395/. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film788502.html. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  3. www.film-o-holic.com/arvostelut/the-jackal. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 Freebase Data Dumps. Google.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 www.adorocinema.com/filmes/filme-3568/. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  6. 6,0 6,1 stopklatka.pl/film/szakal. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  7. www.metacritic.com/movie/the-jackal. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  8. 8,0 8,1 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=3568.html. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 www.imdb.com/title/tt0119395/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  11. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0119395/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  12. 12,0 12,1 «The Jackal». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2009. 
  13. Ebert, Roger (November 14, 1997). «The Jackal». Chicago Sun-Times (Chicago, Illinois: Sun-Times Media). https://www.rogerebert.com/reviews/the-jackal-1997. Ανακτήθηκε στις September 5, 2018. 
  14. «The Jackal (1997)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. 
  15. «The Jackal Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. 
  16. «TURBO A POWER RANGERS MOVIE (1997) B». CinemaScore. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]