Το Σύνταγμα της Ελευθερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Σύνταγμα της Ελευθερίας
Συγγραφέας Φρίντριχ Χάγιεκ
Τίτλος The Constitution of Liberty
Γλώσσα αγγλικά
Είδος Πολιτική, οικονομία
Θέμα οικονομία

«Το Σύνταγμα της Ελευθερίας» είναι βιβλίο που γράφτηκε από τον Αυστριακό οικονομολόγο και φιλόσοφο Φρίντριχ Χάγιεκ (1899 - 1992). Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1959 και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1960 από τον εκδοτικό οργανισμό του Πανεπιστημίου του Σικάγο (University of Chicago Press). Ο Χάγιεκ περιγράφει ότι ο πολιτισμός έγινε εφικτός χάρη στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας, την οποία ο συγγραφέας παρουσιάζει ως προαπαιτούμενο για τον πλούτο και την ανάπτυξη, και όχι ως αποτέλεσμά τους. Ασχολείται επίσης ιδιαίτερα «με εκείνη την κατάσταση κατά την οποία ο εξαναγκασμός κάποιων από άλλους είναι μειωμένος όσο είναι δυνατόν να μειωθεί στα πλαίσια της κοινωνίας»[1]. Ο Χάγιεκ απογοητεύτηκε από το ότι το βιβλίο αυτό δεν έτυχε της ίδιας ενθουσιώδους υποδοχής όπως ο «δρόμος προς τη δουλεία» δεκαέξι χρόνια νωρίτερα[2].

«Το Σύνταγμα της Ελευθερίας» λέγεται ότι ήταν αυτό που χτύπησε πάνω στο τραπέζι η Βρετανή πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του βρετανικό Συντηρητικού Κόμματος, διακόπτοντας μια παρουσίαση και λέγοντας: «Σε αυτό πιστεύουμε!»[3].

Το βιβλίο τοποθετήθηκε 9ο στη λίστα των 100 καλύτερων μη μυθιστορηματικών βιβλίων του εικοστού αιώνα, που καταρτίζονται από το δεκαπενθήμερο συντηρητικό περιοδικό National Review[4].

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1960. The Constitution of Liberty, University of Chicago Press. ISBN 0-226-32084-7
  • 2008. Το Σύνταγμα της ελευθερίας (The Constitution of Liberty), Εκδόσεις Καστανιώτη / Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ISBN 978-960-03-4840-8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. F. A. Hayek (1960). The Constitution of Liberty. Routledge & Kegan Paul, σελ. 11. 
  2. Ebenstein, Alan (2001). Friedrich Hayek: a biography (1st έκδοση). Palgrave, New York: University Of Chicago Press, σελ. 203. ISBN 9780312233440. 
  3. http://www.hayekcenter.org/friedrichhayek/qs-20th.htm
  4. http://www.nationalreview.com/articles/215718/non-fiction-100
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Constitution of Liberty της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).