Το Σιδηρούν Προσωπείον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Σιδηρούν Προσωπείον
Vicomte de Bragelonne Gravure1.jpg
Συγγραφείς Αλέξανδρος Δουμάς
Αρχικός τίτλος Le Vicomte de Bragelonne
Γλώσσα Γαλλικά
Σειρά D'Artagnan Romances
Είδη μυθιστόρημα, μυθιστόρημα περιπέτειας και cloak and dagger novel
Δημοσιεύθηκε 1847
Έπεται του Μετά Είκοσι Έτη
δεδομένα

Το Σιδηρούν Προσωπείον, γνωστό και ως "Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα", αποτελεί το τελευταίο μέρος του ιστορικού μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά "Ο Υποκόμης της Βραζελόνης", που εκδόθηκε σε σειρές το διάστημα 1847-1850. Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία αποτελούν μονάχα τη βάση του έργου, ενώ η πλοκή είναι προϊόν της φαντασίας του συγγραφέα.

Η πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1638, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΓ' και η βασίλισσα Άννα η Αυστριακή απέκτησαν διάδοχο. Όμως ο ενθουσιασμός και η χαρά των γονέων υποχώρησε μπροστά σε ένα άλλο γεγονός. Η βασίλισσα δεν γέννησε έναν διάδοχο αλλά δύο, αφού έκανε δίδυμα.

Ο Καρδινάλιος Ρισελιέ, ως βασιλικός σύμβουλος, έκρινε ότι "ένας πρίγκιπας είναι για το κράτος ειρήνη και ασφάλεια. Δύο, είναι εμφύλιος πόλεμος!". Ο βασιλιάς δέχτηκε το επιχείρημα κι έτσι το ένα από τα δίδυμα, ο Φίλιππος, έμεινε άγνωστος στο γαλλικό λαό και εξορίστηκε σε ένα μακρινό κτήμα.

Έτσι πέρασαν 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η βασίλισσα επισκεπτόταν το Φίλιππο, ο οποίος δεν γνώριζε ούτε την καταγωγή του ούτε υποπτευόταν ότι η γυναίκα που ερχόταν να τον δει ήταν η βασίλισσα της Γαλλίας. Όμως ένα γράμμα που έπεσε στα χέρια του Φιλίππου, τον έκανε να υποπτευθεί ότι κάποιο μυστήριο περιβάλλει την ύπαρξή του.

Μπροστά στον κίνδυνο να διαρρεύσει το μυστικό, ο Φίλιππος κλείστηκε στη φυλακή της Βαστίλης. Όταν ένας μυστηριώδης κληρικός, ο κ. Ντ' Ερμπλέ, ζητάει από τον διοικητή της Βαστίλης να του επιτρέψει να επισκεφθεί και να εξομολογήσει τον φυλακισμένο, ο Φίλιππος μαθαίνει την πραγματική του ταυτότητα. Συγχρόνως ο κληρικός τού υποβάλλει την ιδέα ότι πρέπει να αποκατασταθεί στο θρόνο της Γαλλίας, και τον πείθει να δεχθεί τις υπηρεσίες του.

Πράγματι, ο Ντ' Ερμπλέ κατορθώνει να βγάλει το Φίλιππο από τη Βαστίλη και να τον οδηγήσει στον πύργο ενός υπουργού που το βράδυ εκείνο θα φιλοξενούσε τον ίδιο το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ', δηλαδή τον δίδυμο αδελφό του Φιλίππου. Εκεί ο Ντ' Ερμπλέ και οι συνεργάτες του, εν αγνοία του υπουργού, καταφέρνουν να απαγάγουν τον βασιλιά και να τον οδηγήσουν στη Βαστίλη, στη θέση του Φιλίππου.

Όμως ο μυστηριώδης κληρικός Ντ' Ερμπλέ αποκαλύπτει το μυστικό στον υπουργό που είχε φιλοξενήσει τον βασιλιά, βέβαιος ότι θα τον έχει βοηθό του. Ο υπουργός όμως όχι μόνο αρνείται να συμμετάσχει στη δουλειά αυτή, αλλά και αναλαμβάνει να αποκαλύψει τα γεγονότα και να αποφυλακίσει τον Λουδοβίκο ΙΔ'.

Ο Φίλιππος εξορίζεται για πάντα στο νησί της Αγίας Μαργαρίτας. Όμως για να μη βλέπουν το πρόσωπό του οι κάτοικοι του νησιού και οι περαστικοί, που μπορούσαν να υποπτευθούν το μυστικό εξαιτίας της ομοιότητας με το βασιλιά, τού εφάρμοσαν στο πρόσωπο μια μάσκα σιδερένια, το "Σιδηρούν Προσωπείον". Η εφαρμογή της σιδερένιας μάσκας στο κεφάλι του Φιλίππου έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να τη βγάλει χωρίς τον κίνδυνο της ζωής του. Αυτή τη σκληρή απόφαση την είχε πάρει η ίδια η μητέρα του και ο ίδιος ο αδελφός του, για χάρη της ειρήνης του γαλλικού λαού.