Το Λειβάδι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Λειβάδι
Συγγραφείς Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ
Χώρα Η.Π.Α.
Γλώσσα αγγλικά
Σειρά Leatherstocking Tales
Είδη Μυθιστόρημα περιπέτειας, Ιστορικό μυθιστόρημα
Δημοσιεύθηκε 1827
Εκδότης Carey, Lea & Carey
Ημερομηνία έκδοσης 1827
Έπεται του Ο τελευταίος των Μοϊκανών (1826)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Λειβάδι είναι μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ που εκδόθηκε το 1827. Είναι το τρίτο έργο του συγγραφέα στο οποίο πρωταγωνιστεί ως χαρακτήρας ο Ναθαναήλ Μπάμπο (Νάττυ Μπάμπο), γνωστός και ως Αετομάτης. Ο φανταστικός ήρωας δεν αποκαλείται ποτέ με το όνομά του αλλά, αντιθέτως, αναφέρεται ως "ο κυνηγός" ή "ο γέρος". Χρονολογικά, το "Λειβάδι" είναι το πέμπτο και τελευταίο μέρος των "Κατορθωμάτων του Αετομάτη", αν και δημοσιεύτηκε πριν τον "Ανιχνευτή" (1840) και τον "Ελαφοκυνηγό" (1841). Στο έργο αυτό ο Μπάμπο απεικονίζεται κατά το τελευταίο έτος της ζωής του αλλά εξακολουθεί να αποδεικνύεται χρήσιμος για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα αμερικανικά σύνορα. Το ότι αποτελεί συνέχεια του "Τελευταίου των Μοϊκανών" υποδεικνύεται από την εμφάνιση του εγγονού του Ντάνκαν και της Άλις Χέιγουορντ και του ευγενικού Ινδιάνου αρχηγού Σκληρόκαρδου.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ο γερο-κυνηγός - Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ποτέ δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά από τις αναφορές σε άλλα βιβλία συμπεραίνεται ότι πρόκειται για τον Ναθαναήλ Μπάμπο στην ηλικία των 87 (ή 83). Είναι ο σοφός νους που κρατά ζωντανούς τους λευκούς άποικους από τους επαναλαμβανόμενους κινδύνους.
 • Ισμαήλ Μπους - Μετανάστης. Συχνά περιγράφεται ως βρώμικος και τεμπέλης. Επίσης αναφέρεται ως “καταληψίας” επειδή διεκδικεί γη χωρίς να την έχει αγοράσει από την κυβέρνηση ή τους Ινδιάνους. Διαφεύγει το νόμο επειδή βοήθησε στην απαγωγή της Ινές, νεαρής συζύγου του λοχαγού Ντάνκαν Μίντλετον.
 • Έστερ Μπους - Η σκληρή σύζυγος του Ισμαήλ και μητέρα των 14 παιδιών του (επτά γιοι και επτά κόρες).
 • Ελένη Γουέιντ - Η ανιψιά του αποβιώσαντος πρώτου συζύγου της Έστερ (κόρη της αδερφής του πρώτου συζύγου), η οποία ζει με τους υπόλοιπους από τότε που έμεινε ορφανή. Ο Ισμαήλ σκοπεύει να την παντρέψει με τον μεγαλύτερό του γιο, Έζα, αλλά αυτή είναι ερωτευμένη με τον Πωλ Χόβερ.
 • Αμπιράμ Γουάιτ - Αδελφός της Έστερ Μπους. Απήγαγε την Ινές Μίντλετον πριν ξεκινήσει η ιστορία. Στη συνέχεια δολοφονεί τον ανιψιό του, τον Έζα Μπους, αλλά δεν αποκαλύπτεται παρά λίγο πριν το τέλος του βιβλίου.
 • Ινές Μίντλεντον - Η όμορφη, λεπτοκαμωμένη νύφη του λοχαγού Ντάνκαν Μίντλετον, κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα στη Λουιζιάνα. Αφοσιωμένη Καθολική, αποφασισμένη να προσηλυτίσει το σύζυγό της στην πίστη της.
 • Λοχαγός Ντάνκαν Μίντλετον - Εγγονός του ταγματάρχη Ντάνκαν Χέιγουορντ και της Άλις Μονρό-Χέιγουορντ από το έργο "Ο τελευταίος των Μοϊκανών". Ο Μίντλετον σώζει τη γυναίκα του από τον Αμπιράμ Γουάιτ και μεριμνά για την ταφή του Ναθαναήλ Μπάμπο στο τέλος της αφήγησης.
 • Πωλ Χόβερ - Ο ορμητικός μελισσοκυνηγός, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με την Ελένη Γουέιντ. Σχεδόν κάθε σχόλιο που κάνει, έχει αναφορά κατά κάποιο τρόπο στις μέλισσες.
 • Δρ. Μπάτιους - Ιατρός-φυσιοδίφης. Εντάχθηκε στο καραβάνι του Μπους ως οικογενειακός γιατρός, αλλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συλλέξει από την περιοχή δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας. Όπως ο χαρακτήρας του ψάλτη Δαβίδ στον "Τελευταίο των Μοϊκανών", έτσι και ο Δρ. Μπάτιους δίνει μία κωμική χροιά αλλά και την ευκαιρία στον Κούπερ να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα της πρακτικότητας του Ναθαναήλ Μπάμπ σε σχέση με τις θεωρητικές γνώσεις. Ο χαρακτήρας του Δρ. Μπάτιους και του Δαβίδ είναι παρόμοιος με αυτόν της Χάττυ Χάττερ στον "Ελαφοκυνηγό", ως άνθρωποι που μένουν ανενόχλητοι από τους Ινδιάνους λόγω των μυστικιστικών ιδιοτήτων που τους αποδίδουν. Όταν ο Δρ. Μπάτιους μαθαίνει για την περίπτωση της Ινές, εντάσσεται στην ομάδα του συζύγου της για να τη σώσει.
 • Έκτωρ - Το σοφό, γέρικο σκυλί του Μπάμπο, που πεθαίνει πριν τον κύριό του αλλά διατηρείται ταριχευμένο ως παρηγοριά στον ετοιμοθάνατο Μπάμπο. Το θρηνώδες κλαψούρισμά του είναι ο πρόδρομος του κινδύνου στην αφήγηση. Τα σκυλιά του Μίντλετον είναι απόγονοι του Έκτορα.
 • Μάχτορη - Γενναίος και πανούργιος Ινδιάνος Σιού, ο οποίος θέλει την Ελένη και την Ινές για την τέταρτη και πέμπτη του σύζυγο. Σκοτώνεται από τον Σκληρόκαρδο.
 • Σκληρόκαρδος - Ένας γενναίος, όμορφος και έμπιστος πολεμιστής Ινδιάνος της φυλής Πώνη, ο οποίος βοηθά τον Μπάμπο και τον Μίντλετον να δραπετεύσουν από τους εχθρούς τους, σώζοντάς τους από βέβαιο θάνατο. Ηγείται της τελικής μάχης εναντίον των Σιού, σκοτώνοντας τον Μάχτορη.
 • Βέουκα - Ένας ύπουλος και γενναίος Ινδιάνος Σιού, τον οποίο σκοτώνει δραματικά ο Σκληρόκαρδος με το δικό του τόμαχοκ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 19ου αιώνα σημειώθηκε μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από τις ανατολικές πολιτείες των Η.Π.Α. προς τις δυτικές, γιατί αυτές παρείχαν περισσότερες ευκαιρίες πλουτισμού. Αυτές οι ομάδες των τυχοδιωκτών συχνά αποδεκατίζονταν από διάφορες φυλές Ινδιάνων, που τους έβλεπαν εχθρικά.

Οι οικογένειες του Ισμαήλ Μπους και του κουνιάδου του, Αμπιράμ, αναζητούσαν κατάλληλο μέρος για να περάσουν τη νύχτα τους και να πάρουν δυνάμεις για τη συνέχιση της περιπλάνησής τους, όταν είδαν να πλησιάζει κάποιος άλλος οδοιπόρος. Στην αρχή τον υποπτεύθηκαν για εχθρό, αλλά γρήγορα είδαν ότι επρόκειτο για έναν αγαθό γερο-κυνηγό, που είχε περάσει όλη του τη ζωή στο μεγάλο εκείνο λειβάδι και ήξερε καλά τις συνήθειες και τη γλώσσα των ινδιάνικων φυλών.

Ο γερο-κυνηγός τούς υπέδειξε το κατάλληλο μέρος για να κατασκηνώσουν. Όση ώρα όμως έμεινε μαζί τους, πρόσεξε πως σε μία από τις σκηνές τους οι τολμηροί τυχοδιώκτες έκρυβαν κάτι.

Όταν ο γερο-κυνηγός απομακρύνθηκε λίγο από το μέρος εκείνο, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με μια γυναίκα, την Ελένη. Ενώ η κοπέλα μιλούσε με τον γερο-κυνηγό, έριχνε κλεφτές ματιές τριγύρω της, σα να περίμενε κάποιον. Πράγματι, σε λίγο ξεπετάχτηκε από τους θάμνους ένας γεροδεμένος άντρας, ο Πωλ Χόβερ, που φάνηκε πως ήταν αρκετά γνωστός της Ελένης. Τους συνέδεε μάλιστα κάποιο μυστικό.

Ενώ συζητούσαν οι τρεις τους μέσα στη νύχτα, ένας ασυνήθιστος θόρυβος γινόταν ολοένα και πιο καθαρός, σα να τους πλησίαζε ένα κοπάδι βουβάλια. Γρήγορα αντελήφθηκαν πως ήταν μία αιμοβόρα συμμορία από τη φυλή των Σιού. Κρύφτηκαν, αλλά μάταια. Οι Ινδιάνοι τους είδαν. Έτσι παραδόθηκαν στους πολυάριθμους Ινδιάνους και αιχμαλωτίστηκαν.

Ο κυνηγός που μιλούσε τη γλώσσα τους, προσποιήθηκε πως δεν ήξερε τίποτα για την ομάδα του Ισμαήλ Μπους. Κι όταν οι άγριοι σκορπίστηκαν για την επιδρομή τους στον καταυλισμό του Ισμαήλ, οι τρεις αιχμάλωτοι βρήκαν τον τρόπο να δραπετεύσουν. Όταν απομακρύνθηκαν κάμποσο, ο Πωλ Χόβερ αποχωρίστηκε τους άλλους δύο, η Ελένη κρύφτηκε κάπου κοντά, ενώ ο γερο-κυνηγός τράβηξε να βρει τον Ισμαήλ Μπους για να τον ενημερώσει για τον κίνδυνο που διέτρεχε η ομάδα του από τους Σιού.

Μετά την υπόδειξη του γερο-κυνηγού, ο Ισμαήλ αποφάσισε να μετακινήσει τον καταυλισμό του σε πιο σίγουρο μέρος. Κατά τη μετακίνηση, πάλι έκαναν εντύπωση στο γερο-κυνηγό οι προσπάθειες που καταβάλλονταν για να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο μίας σκηνής. Ήταν φανερό πως κάποιο μυστήριο κρυβόταν στη σκηνή αυτή. Στη νέα της θέση η ομάδα των τυχοδιωκτών οχυρώθηκε καλά περιμένοντας την επίθεση των Σιού.

Στη συνέχεια της ιστορίας και μετά από πολλές περιπέτειες αποκαλύπτεται ποιο ήταν το μυστικό της ομάδας των τυχοδιωκτών του Ισμαήλ Μπους.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, "Το Λειβάδι", Κλασσικά Εικονογραφημένα Νο 1028, Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & Σία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]