Το Λειβάδι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Λειβάδι
ΣυγγραφέαςΤζέιμς Φένιμορ Κούπερ
ΤίτλοςThe Prairie
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1827
Ημερομηνία δημοσίευσης1827
ΜορφήΜυθιστόρημα περιπέτειας, Ιστορικό μυθιστόρημα
ΣειράLeatherstocking Tales
ΤόποςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
LC ClassOL27560380M και OL77970W[1]
ΠροηγούμενοΟ τελευταίος των Μοϊκανών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λειβάδι είναι μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ που εκδόθηκε το 1827. Είναι το τρίτο έργο του συγγραφέα στο οποίο πρωταγωνιστεί ως χαρακτήρας ο Ναθαναήλ Μπάμπο (Νάττυ Μπάμπο), γνωστός και ως Αετομάτης. Ο φανταστικός ήρωας δεν αποκαλείται ποτέ με το όνομά του αλλά, αντιθέτως, αναφέρεται ως "ο κυνηγός" ή "ο γέρος". Χρονολογικά, το "Λειβάδι" είναι το πέμπτο και τελευταίο μέρος των "Κατορθωμάτων του Αετομάτη", αν και δημοσιεύτηκε πριν τον "Ανιχνευτή" (1840) και τον "Ελαφοκυνηγό" (1841). Στο έργο αυτό ο Μπάμπο απεικονίζεται κατά το τελευταίο έτος της ζωής του αλλά εξακολουθεί να αποδεικνύεται χρήσιμος για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα αμερικανικά σύνορα. Το ότι αποτελεί συνέχεια του "Τελευταίου των Μοϊκανών" υποδεικνύεται από την εμφάνιση του εγγονού του Ντάνκαν και της Άλις Χέιγουορντ και του ευγενικού Ινδιάνου αρχηγού Σκληρόκαρδου.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο γερο-κυνηγός - Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ποτέ δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά από τις αναφορές σε άλλα βιβλία συμπεραίνεται ότι πρόκειται για τον Ναθαναήλ Μπάμπο στην ηλικία των 87 (ή 83). Είναι ο σοφός νους που κρατά ζωντανούς τους λευκούς άποικους από τους επαναλαμβανόμενους κινδύνους.
  • Ισμαήλ Μπους - Μετανάστης. Συχνά περιγράφεται ως βρώμικος και τεμπέλης. Επίσης αναφέρεται ως “καταληψίας” επειδή διεκδικεί γη χωρίς να την έχει αγοράσει από την κυβέρνηση ή τους Ινδιάνους. Διαφεύγει το νόμο επειδή βοήθησε στην απαγωγή της Ινές, νεαρής συζύγου του λοχαγού Ντάνκαν Μίντλετον.
  • Έστερ Μπους - Η σκληρή σύζυγος του Ισμαήλ και μητέρα των 14 παιδιών του (επτά γιοι και επτά κόρες).
  • Ελένη Γουέιντ - Η ανιψιά του αποβιώσαντος πρώτου συζύγου της Έστερ (κόρη της αδερφής του πρώτου συζύγου), η οποία ζει με τους υπόλοιπους από τότε που έμεινε ορφανή. Ο Ισμαήλ σκοπεύει να την παντρέψει με τον μεγαλύτερό του γιο, Έζα, αλλά αυτή είναι ερωτευμένη με τον Πωλ Χόβερ.
  • Αμπιράμ Γουάιτ - Αδελφός της Έστερ Μπους. Απήγαγε την Ινές Μίντλετον πριν ξεκινήσει η ιστορία. Στη συνέχεια δολοφονεί τον ανιψιό του, τον Έζα Μπους, αλλά δεν αποκαλύπτεται παρά λίγο πριν το τέλος του βιβλίου.
  • Ινές Μίντλεντον - Η όμορφη, λεπτοκαμωμένη νύφη του λοχαγού Ντάνκαν Μίντλετον, κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα στη Λουιζιάνα. Αφοσιωμένη Καθολική, αποφασισμένη να προσηλυτίσει το σύζυγό της στην πίστη της.
  • Λοχαγός Ντάνκαν Μίντλετον - Εγγονός του ταγματάρχη Ντάνκαν Χέιγουορντ και της Άλις Μονρό-Χέιγουορντ από το έργο "Ο τελευταίος των Μοϊκανών". Ο Μίντλετον σώζει τη γυναίκα του από τον Αμπιράμ Γουάιτ και μεριμνά για την ταφή του Ναθαναήλ Μπάμπο στο τέλος της αφήγησης.
  • Πωλ Χόβερ - Ο ορμητικός μελισσοκυνηγός, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με την Ελένη Γουέιντ. Σχεδόν κάθε σχόλιο που κάνει, έχει αναφορά κατά κάποιο τρόπο στις μέλισσες.
  • Δρ. Μπάτιους - Ιατρός-φυσιοδίφης. Εντάχθηκε στο καραβάνι του Μπους ως οικογενειακός γιατρός, αλλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συλλέξει από την περιοχή δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας. Όπως ο χαρακτήρας του ψάλτη Δαβίδ στον "Τελευταίο των Μοϊκανών", έτσι και ο Δρ. Μπάτιους δίνει μία κωμική χροιά αλλά και την ευκαιρία στον Κούπερ να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα της πρακτικότητας του Ναθαναήλ Μπάμπ σε σχέση με τις θεωρητικές γνώσεις. Ο χαρακτήρας του Δρ. Μπάτιους και του Δαβίδ είναι παρόμοιος με αυτόν της Χάττυ Χάττερ στον "Ελαφοκυνηγό", ως άνθρωποι που μένουν ανενόχλητοι από τους Ινδιάνους λόγω των μυστικιστικών ιδιοτήτων που τους αποδίδουν. Όταν ο Δρ. Μπάτιους μαθαίνει για την περίπτωση της Ινές, εντάσσεται στην ομάδα του συζύγου της για να τη σώσει.
  • Έκτωρ - Το σοφό, γέρικο σκυλί του Μπάμπο, που πεθαίνει πριν τον κύριό του αλλά διατηρείται ταριχευμένο ως παρηγοριά στον ετοιμοθάνατο Μπάμπο. Το θρηνώδες κλαψούρισμά του είναι ο πρόδρομος του κινδύνου στην αφήγηση. Τα σκυλιά του Μίντλετον είναι απόγονοι του Έκτορα.
  • Μάχτορη - Γενναίος και πανούργιος Ινδιάνος Σιού, ο οποίος θέλει την Ελένη και την Ινές για την τέταρτη και πέμπτη του σύζυγο. Σκοτώνεται από τον Σκληρόκαρδο.
  • Σκληρόκαρδος - Ένας γενναίος, όμορφος και έμπιστος πολεμιστής Ινδιάνος της φυλής Πώνη, ο οποίος βοηθά τον Μπάμπο και τον Μίντλετον να δραπετεύσουν από τους εχθρούς τους, σώζοντάς τους από βέβαιο θάνατο. Ηγείται της τελικής μάχης εναντίον των Σιού, σκοτώνοντας τον Μάχτορη.
  • Βέουκα - Ένας ύπουλος και γενναίος Ινδιάνος Σιού, τον οποίο σκοτώνει δραματικά ο Σκληρόκαρδος με το δικό του τόμαχοκ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. «The Prairie (Oxford World's Classics) by James Fenimore Cooper | Open Library». Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2023.