Το Καταφύγιο του Τρόμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Καταφύγιο του Τρόμου
Cabin Fever
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΙλάι Ροθ
ΠαραγωγήΛόρεν Μόους
Σαμ Φρόιλιχ
Έβαν Αστρόφσκι
Ιλάι Ροθ
ΣενάριοΙλάι Ροθ
Ράντι Περλστάιν
ΙστορίαΙλάι Ροθ
ΠρωταγωνιστέςΡάιντερ Στρονγκ
Τζόρνταν Λαντ
Τζέιμς Νταμπέλο
Σερίνα Βίνσεντ
Τζόι Κερν
Άρι Βέρβιν
Τζουζέπε Άντριους
ΜουσικήΝέιθαν Μπαρ
ΦωτογραφίαΣκοτ Κέβαν
ΜοντάζΡάιαν Φόλσι
Εταιρεία παραγωγήςDeer Path Films
Down Home Entertainment
Tonic Films
ΔιανομήLionsgate Films
Black Sky Entertainment
Κυκλοφορία2002
Διάρκεια94 λεπτά
Προέλευση ΗΠΑ
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός$1.5 εκατομμύρια[1]
Ακαθάριστα έσοδα$30.5 εκατομμύρια[1]


Το Καταφύγιο του Τρόμου (αγγλικά: Cabin Fever) είναι αμερικανική κωμωδία τρόμου του 2003, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ιλάι Ροθ (σκηνοθετικό ντεμπούτο). Πρωταγωνιστούν οι Ράιντερ Στρονγκ, Τζόρνταν Λαντ, Τζέιμς Νταμπέλο, Σερίνα Βίνσεντ, Τζόι Κερν, και Τζουζέπε Άντριους. Η ιστορία ακολουθεί μια παρέα απόφοιτων πανεπιστημίου, οι οποία νοικιάζει μια καμπίνα στο δάσος και σιγά-σιγά πέφτουν θύμα ενός σαρκοβόρου ιού. Η έμπνευση της ιστορίας προήλθε από μια πραγματική εμπειρία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Ροθ στην Ισλανδία, όταν υπέστη μόλυνση του δέρματος.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ερημίτης που περπατά στο δάσος, μολύνεται, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τον σκύλο του, που πέθανε από μια αιματηρή μόλυνση. Εν τω μεταξύ, οι φοιτητές Τζεφ, Μάρσι, Πολ, Κάρεν, και Μπερτ πηγαίνουν για διακοπές σε μια απομακρυσμένη καλύβα ούτως ώστε να γιορτάσουν τις διακοπές τους. Ο Μπερτ, φεύγει για να πυροβολήσει σκίουρους, αλλά εν τέλει πυροβολεί τον τώρα παραμορφωμένο και αιματοβαμμένο ερημίτη. Παρά τις εκκλήσεις του ερημίτη, ο Μπερτ φεύγει και δεν αναφέρει πουθενά το περιστατικό.

Εκείνη τη νύχτα, η παρέα μαζεύεται γύρω από μια φωτιά, όπου τους προσεγγίζει ένας φιλικός περιπλανώμενος, ονόματι Γκριμ με τον σκύλο του, Δόκτωρ Μάμπο. Όταν βρέχει, ο Γκριμ μαζεύει τα υπάρχοντά του και φεύγει. Ενώ οι φίλοι περιμένουν τον Γκριμ μέσα, ο ερημίτης επιστρέφει, ικετεύοντας για βοήθεια. Όταν ο Μπερτ κλείνει την πόρτα στον άρρωστο ερημίτη, προσπαθεί να κλέψει το αυτοκίνητο της παρέας κάνοντας αιματέμεση. Όταν ο ερημίτης πλησιάζει την Μάρσι και την Κάρεν, ο Πολ βάζει ακούσια φωτιά στον ερημίτη. Την επόμενη ημέρα και ενώ ψάχνουν να βρουν βοήθεια, ο Τζεφ και ο Μπερτ έρχονται αντιμέτωποι με μια χασάπισσα, αλλά φεύγουν όταν μαθαίνουν ότι είναι η ξαδέλφη του νεκρού ερημίτη. Ο Πολ λαμβάνει βοήθεια από τον αστυνομικό Ουίνστον, ο οποίος του υπόσχεται να στείλει έναν γερανό. Ο Πολ προσπαθεί να συμπαρασταθεί στην Κάρεν, η οποία έχει αναστατωθεί από το σκοτωμό του ερημίτη. Αφού την ηρεμεί, ο Πολ επιχειρεί να κάνει σεξ μαζί της, αλλά όταν φτάνει ανάμεσα στα πόδια της, ανακαλύπτει μια μόλυνση, η οποία έχει εξαπλωθεί στη βουβωνική της χώρα. Η παρέα την απομονώνει σε μια αποθήκη.

Αφότου φτιάχνουν το φορτηγό, ο Μπερτ πτύει αίμα, αλλά δεν το λέει στους υπολοίπους. Ο Μπερτ οδηγεί μακριά από τον Πολ και ο Τζεφ ανακαλύπτει ότι έχει κολλήσει την ασθένεια. Ο Τζεφ παίρνει την υπόλοιπη μπύρα και φεύγει, τρομοκρατημένος από το γεγονός ότι μπορεί να μολυνθεί. Ο Μπερτ ζητά βοήθεια σε ένα παντοπωλείο, αλλά εκνευρίζει τον ιδιοκτήτη, επειδή ο γιος του, Ντένις, τον δαγκώνει. Ο Μπερτ φεύγει, ενώ τον κυνηγούν ο πατέρας του Ντένις και δύο φίλοι του. Στην καμπίνα, η Μάρσι φοβάται μήπως όλοι κολλήσουν τον ιό. Όταν ο Πολ την παρηγορεί, έπειτα κάνουν ενστικτωδώς σεξ. Μετανιωμένος για αυτήν την πράξη, ο Πολ φεύγει, ενώ η Μάρσι κάνει μπάνιο, κλαίγοντας, ενώ ξυρίζει τα πόδια της και ξεφλουδίζει το δέρμα της. Πανικόβλητη, ενώ τρέχει έξω, την τρώει ζωντανή ο σκύλος του Γκριμ, ο Δρ Μάμπο.

Ο Πολ ανακαλύπτει το πτώμα του ερημίτη να επιπλέει σε μια δεξαμενή και συνειδητοποιεί ότι η μόλυνση εξαπλώνεται μέσω της ύδρευσης. Σπεύδοντας πίσω στην καμπίνα, ο Πολ βρίσκει τα απομεινάρια της Μάρσι και τον Δρ Μάμπο να τρώει την Κάρεν. Αφότου σκοτώνει τον Δρ Μάμπο με το όπλο του Μπερτ, σκοτώνει την Κάρεν με ένα φτυάρι, για να μην υποφέρει. Ο ετοιμοθάνατος Μπερτ, επιστρέφει στην καμπίνα, με τον πατέρα του Ντένις και τους δύο φίλους του να τον ακολουθούν. Οι τρεις του πυροβολούν και σκοτώνουν τον Μπερτ, και ο Πολ με τη σειρά του, τους σκοτώνει. Ο Πολ ενώ ψάχνει τον Τζεφ, βρίσκει το πτώμα του Γκριμ. Ο Πολ παίρνει το φορτηγό του παντοπώλη, και ενώ οδηγεί, ανακαλύπτει ότι έχει μολυνθεί ενώ χτυπάει ένα ελάφι. Συναντά ξανά τον αστυνομικό Ουίνστον, ο οποίος διασκεδάζει με ανήλικους πότες. Ο Πολ ζητά να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά προτού φύγει η παρέα, ο Ουίνστον διατάσσεται να σκοτώσει όσους μολυσμένους δει. Με την παρέα να στρέφεται εναντίον του, ο Πολ επιτίθεται και μολύνει αρκετούς από τους φίλους του Ουίνστον, προτού κατατροπώσει τον Ουίνστον. Ένα περαστικό φορτηγό, αφήνει τον Πολ σε ένα νοσοκομείο, όπου μετά βίας αναφέρει για το που κόλλησε την ασθένεια. Οι γιατροί ενημερώνουν τον σερίφη ότι ο Πολ πρέπει να μεταφερθεί. Ξαπλωμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Ουίνστον, ο Πολ ανεπιτυχώς τον προειδοποιεί για το μολυσμένο νερό. Τότε ο Ουίνστον τον παρατάει στην άκρη του ποταμού.

Ο Τζεφ, που κρυβόταν και έπινε στο δάσος, επιστρέφει στην καμπίνα την επόμενη ημέρα. Αρχικά κλαίει που βλέπει τη σορό των φίλων του, αλλά έπειτα εκστασιάζεται όταν συνειδητοποιεί ότι είναι ο μοναδικός επιζών. Ενώ σηκώνει τα χέρια του, νιώθοντας νίκη, ο Ουίνστον τον πυροβολεί και καίει το πτώμα του, μαζί με τα υπόλοιπα. Στο παντοπωλείο, αρκετά παιδιά πουλάνε πορτοκαλάδα στους αστυνομικούς, την οποία έφτιαξαν από το νερό του ποταμού, στον οποίον ήταν μέσα ο Πολ. Ένα μεγάλο φορτηγό γεμάτο από μπουκάλια νερού από τον ποταμό φαίνεται να φεύγει από το κατάστημα.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ράιντερ Στρονγκ ως Πολ
  • Τζόρνταν Λαντ ως Κάρεν
  • Τζέιμς Νταμπέλο ως Μπερτ
  • Σερίνα Βίνσεντ ως Μάρσι
  • Τζόι Κερν ως Τζεφ
  • Άρι Βέρβιν ως Χένρι, ο ερημίτης
  • Τζουζέπε Άντριους ως αστυνομικός Ουίνστον
  • Ιλάι Ροθ ως Τζάστιν/Γκριμ[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα mojo.
  2. «Cabin Fever (2002)». AllMovie. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]