Τούλα Λημναίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τούλα Λημναίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Τούλα Λημναίου (Ελληνικά)
Γέννηση1963
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχορογράφος
ΕργοδότηςErnst Busch Academy of Dramatic Arts
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τούλα Λημναίου (γεννημένη το 1963 στην Αθήνα) είναι Ελληνίδα χορογράφος, ερμηνεύτρια και μαζί με τον συνθέτη Ralf R. Ollertz, καλλιτεχνική διευθύντρια του cie. toula limnaios, μία εταιρία χορού με έδρα το Halle Tanzbuehne στο Βερολίνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλασικό και μοντέρνο χορό, την τεχνική M. Alexander και Laban, τη μουσική και την εκπαίδευση χορού, εργάστηκε ως χορεύτρια με τους Claudio Bernardo και Régine Chopinot και ως βοηθός με τον Pierre Droulers. Η Λημναίου έλαβε περαιτέρω εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang (εκείνη την εποχή: Πανεπιστήμιο Folkwagen), όπου σπούδασε μαζί με τις Susanne Linke, Malou Airaudo, Jean Cébron, Lutz Förster και Dominique Mercy. Σύντομα έγινε μέλος του Folkwang Dance Studio υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Pina Bausch. Η Λημναίου έγινε γνωστή εκτελώντας ζωντανά αυτοσχεδιασμούς των Duo Landscapes, που ίδρυσε μαζί με τους μουσικούς Conny Bauer και Peter Kowald. Το 1996 ίδρυσε το cie. toula limaios, μία σύγχρονη εταιρία χορού που έφερε τη χορογραφική της τέχνη σε σκηνές σε όλον τον κόσμο, όπως την Αφρική, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Δανία, τον Ισημερινός, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Βενεζουέλα κ.λπ.

Εκτός από τη διαχείριση του συνόλου της, η Λημναίου εργάζεται ως επισκέπτρια χορογράφος στο Θέατρο Όσναμπρουκ και στο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης. Μεταξύ 2007 και 2008 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών Ernst Busch στο Βερολίνο.

Η Τούλα Λιμναίου είναι μία από τις πιο επιφανείς μορφές της γερμανικής χορευτικής σκηνής.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]