Του‘αρ Σεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Του‘αρ Σεν (Tu'er Shen, Κινέζικα: 兔兒神, πνεύμα κουνελιού) ή Του Σεν (Κινέζικα: 兔神, θεός-κουνέλι), είναι κινεζική θεότητα που διαχειρίζεται την αγάπη και τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ομόφυλων ανθρώπων. Το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει "θεότητα-κουνέλι". Οι πιστοί του τον αποκαλούν Ντα Γιε (Κινέζικα: 大爺, κύριος).[1]

Σε μια λαϊκή ιστορία από την Φουτσιάν του 17ου αιώνα, ένας στρατιώτης ερωτεύεται έναν επαρχιακό αξιωματούχο και τον κατασκοπεύει για να τον δει γυμνό. Ο αξιωματούχος διατάζει να βασανιστεί και να σκοτωθεί ο στρατιώτης, αλλά εκείνος επιστρέφει από τους νεκρούς με τη μορφή ενός κουνελιού ενός έτους μέσω ενός ονείρου ενός γέροντα του χωριού. Το κουνέλι απαιτεί από τους ντόπιους να χτίσουν έναν ναό σε αυτόν, όπου μπορούν να κάψουν θυμίαμα προς τις «δουλειές μεταξύ ανδρών». Η ιστορία τελειώνει:

Σύμφωνα με τα έθιμα της επαρχίας Φουτζιάν, είναι αποδεκτό ένας άντρας και ένα αγόρι να σχηματίσουν δεσμό [qi] και να μιλούν ο ένας στον άλλο σαν αδέρφια. Ακούγοντας τον χωρικό να μιλάει για το όνειρο, οι άλλοι χωρικοί προσπάθησαν να δωρίσουν χρήματα για να χτίσουν το ναό. Κράτησαν κρυφό αυτόν τον μυστικό όρκο, τον οποίο εκπλήρωσαν γρήγορα. Οι άλλοι παρακαλούσαν να μάθουν τον λόγο για την κατασκευή του ναού, αλλά δεν το έμαθαν. Όλοι πήγαν εκεί να προσευχηθούν.

Μύθοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το «αυτό που δεν συζητούσε ο αφέντης» (Κινέζικα: 子不語), που γράφτηκε από τον Γιουέν Μέι (Κινέζικα:袁枚) κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ, ο Του'αρ Σεν ήταν ένας άνθρωπος με το όνομα Χου Τιενμπάο (胡天保) που ερωτεύτηκε έναν πολύ όμορφο αυτοκρατορικό επιθεωρητή της επαρχίας Φουτζιάν. Μια μέρα τον έπιασαν να κρυφοκοιτάζει τον επιθεωρητή μέσω ενός τοίχου στο μπάνιο, οπότε ομολόγησε την ακούσια αγάπη του για τον άλλο άνδρα. Ο αυτοκρατορικός επιθεωρητής καταδίκασε τον Χου Τιενμπάο σε θάνατο με ξυλοδαρμό. Ένα μήνα μετά το θάνατο του Χου Τιενμπάο, εμφανίστηκε σε έναν άντρα του χωριού μέσω ενός ονείρου, ισχυριζόμενος ότι επειδή το έγκλημά του ήταν από αγάπη, οι αξιωματούχοι του κάτω κόσμου αποφάσισαν να διορθώσουν την αδικία διορίζοντάς τον θεό και προστάτη της ομόφυλης αγάπης. [2]

Μετά από το όνειρό του, ο άντρας έστησε ένα ιερό στον Χου Τιενμπάο, το οποίο έγινε πολύ δημοφιλές στη Φουτζιάν, τόσο πολύ που στα τέλη της δυναστείας Τσινγκ, η λατρεία του Χου Τιενμπάο έγινε στόχος για εξόντωση από την κυβέρνηση Τσινγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Taoist homosexuals turn to the Rabbit God - Taipei Times». www.taipeitimes.com. 21 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020. 
  2. Szonyi 1998, σελίδες 1–25