Τουρισμός στην Αμπχαζία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τουρισμός στην Αμπχαζία είναι δυνατός σύμφωνα με τη γεωργιανή νομοθεσία για τους ξένους που εισέρχονται στο κατεχόμενο έδαφος από τη Γεωργία, αν και η Γεωργία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια εντός του αμφισβητούμενου εδάφους. Ωστόσο, οι παραλίες της Αμπχαζίας στη Μαύρη Θάλασσα εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες για τους τουρίστες που έρχονται από τη ρωσική πλευρά των συνόρων Αμπχαζίας-Ρωσίας, η οποία δεν τελεί υπό γεωργιανό έλεγχο. Οι χαμηλές τιμές και η απουσία οποιωνδήποτε απαιτήσεων θεώρησης προσελκύουν Ρώσους τουρίστες, ιδίως εκείνους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και άλλες δημοφιλείς ρωσικές τουριστικές κατευθύνσεις. [1] [2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, οι παραλίες της Μαύρης Θάλασσας της Αμπχαζίας προσέλκυσαν τουρίστες από διάφορες γύρω χώρες, αποτελώντας μερίδιο 40% της τουριστικής αγοράς της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γεωργίας . Πριν από τον πόλεμο του 1992-93 στην Αμπχαζία, περισσότεροι από 202.000 τουρίστες επισκέπτονταν την περιοχή κάθε χρόνο. [3] Η Αμπχαζία είναι πλέον μια αμφισβητούμενη περιοχή, με τη Ρωσία, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Ναουρού ως τα μόνα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζουν την περιοχή ως ανεξάρτητο έθνος. [4]

Παρά τους κινδύνους, περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται την Αμπχαζία κάθε χρόνο, κυρίως από τη Ρωσία. [5] Ένα από τα αξιοθέατα της επίσκεψης στην Αμπχαζία σε αντίθεση με άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Μαύρης Θάλασσας, όπως το Σότσι, είναι το χαμηλότερο κόστος επίσκεψης στο αποσχισμένο κράτος. [6] Η διαμονή μιας διανυκτέρευσης στη Γκάγκρα, για παράδειγμα, κόστιζε 25 δολάρια ΗΠΑ το 2003, με το φθηνότερο ξενοδοχείο της περιοχής να ορίζει τιμή 12 USD για ένα δωμάτιο και τα γεύματα εκείνο το έτος. Ένα ταξίδι με τρένο από μια ρωσική συνοριακή πόλη Σότσι προς την πρωτεύουσα της Αμπχαζίας Σουχούμι κόστισε μόνο 1 δολάριο ΗΠΑ το 2003. Ωστόσο, οι τουριστικές εγκαταστάσεις της Αμπχαζίας είναι κάτω από τα δυτικά πρότυπα, με μεγάλο μέρος της υποδομής της να χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή. [3]

Τουριστικά αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμπχαζία βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της τουριστικής της απήχησης προέρχεται από τις παραθαλάσσιες θέρετρα της. Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις θερέτρου σε εύκολη και φθηνή πρόσβαση από Ρώσους τουρίστες, με το Σουχούμι και τη Γκάγκρα δύο από τις πιο δημοφιλείς πόλεις. Ο τουρισμός είναι πιο διαδεδομένος στα βόρεια της περιοχής. [6] Μερικά από τα τουριστικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν:

  • Βοτανικός Κήπος Σουκούμι
  • Γέφυρα Μπεσλέτι
  • Φάρος Σουκούμι
  • Τοίχος του Κελασούρι
  • Λίμνη Ρίτσα
  • Μονή Νέας Άθως
  • Ιβηρικό όρος
  • Νέο Σπήλαιο Άθω
  • Σπήλαιο Κρουμπέρα, το δεύτερο βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στη Γη
  • Το Κάστρο του Μπαγκράτ

Νομική υπόσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέρος οργανωμένων τουριστικών ομάδων από ταξιδιωτικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Αμπχαζία ή στη Ρωσία, τουρίστες από όλες τις χώρες (εκτός από τη Γεωργία) μπορούν να επισκεφθούν την Αμπχαζία χωρίς βίζα για την Αμπχαζία μέσω ξηράς μόνο μέσω Ρωσίας, για περίοδο όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες. Η διέλευση των συνόρων με την Αμπχαζία από τη Ρωσία είναι δωρεάν, αλλά σύμφωνα με τη γεωργιανή νομοθεσία οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στην Αμπχαζία μόνο από τη Γεωργία. (Στην πράξη, είναι αδύνατο να φτάσετε από το έδαφος της Γεωργίας στο έδαφος της Αμπχαζίας, καθώς δεν υπάρχουν σημεία ελέγχου μεταξύ τους. ) Παρόλα αυτά, το γεγονός της διέλευσης των συνόρων είναι εύκολο να κρυφτεί γιατί οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Αμπχαζίας δεν βάζουν σφραγίδες στα διαβατήρια των επισκεπτών από το 2014.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «В 2009 году туристический поток в». abkhasia.kavkaz-uzel.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  2. «Abkhazia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 Chanadiri, Goga (22 Αυγούστου 2003). «Abkhazia's beauty out of sight». Civil.ge. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. 
  4. «U.S. critical about Nauru recognition of Abkhazia, S. Ossetia». RIA Novosti. 17 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. 
  5. «Ростуризм увеличил туристические показатели сразу в несколько раз». tourbus.ru. 
  6. 6,0 6,1 Weir, Fred (July 2, 2008). «Abkhazia's tourism fights to regain fabled legacy». Christian Science Monitor. http://www.csmonitor.com/World/Asia-South-Central/2008/0702/p06s01-wosc.html. Ανακτήθηκε στις January 27, 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]