Τουκάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουκάν

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Οικογένεια: Ramphastidae

Το τουκάν είναι νεοτροπικό πτηνό της οικογένειας Ramphastidae, με κοινό χαρακτηριστικό το μεγάλο ράμφος. Η οικογένεια αυτή αποτελείται από 5 γένη και 40 διαφορετικά είδη.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τουκάν πήρε το όνομά του είτε από τη λέξη tukana της γλώσσας Τούπι είτε από τη λέξη tukã της γλώσσας Γκουαρανί [1] μέσω των πορτογαλικών.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τουκάν είναι δενδρόβια πτηνά και τυπικά γεννούν 2-21 λευκά αυγά στις φωλιές τους. Κάνουν τις φωλιές τους σε κοίλους κορμούς δένδρων και τρύπες που έχουν ανασκαφεί από άλλα ζώα όπως οι δρυοκολάπτες. Το ράμφος του τουκάν έχει πολύ περιορισμένη χρήση ως εργαλείο εκσκαφής. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι νεοσσοί βγαίνουν εντελώς γυμνοί, χωρίς να πέφτουν κάτω. Συνήθως βρίσκονται σε ζεύγη ή μικρά σμήνη. Μερικές φορές συγκεντρώνονται και παλεύουν με τα ράμφη τους, με τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι κάνουν για να καθιερώσουν ιεραρχίες κυριαρχίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jobling, J. A. (2010). Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  2. «Vocabulário Tupi-Português do Curso Elementar de Tupi Antigo» [Elementary Course for Tupi-Portuguese Vocabulary of the Old Tupi] (στα Πορτογαλικά). Universidade de São Paulo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2015 – μέσω fflch.usp.br.