Τουβαΐκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια άποψη του κρημνού Τουβαΐκ από τα δυτικά. Η Σαουδική πρωτεύουσα Ριάντ βρίσκεται ακριβώς πέρα από τον ορίζοντα.

Ο κρημνός Τουβαΐκ (αραβικά: جَبَل طُوَيْق‎‎) είναι ένας στενός κρημνός που διασχίζει το οροπέδιο του Νατζντ στην κεντρική Αραβία,[1] όπου καλύπτει περίπου 800 χιλιόμετρα[2] από τα νότια σύνορα της Επαρχίας Κασίμ στα βόρεια, μέχρι το βόρειο άκρο της ερήμου Ρουμπ αλ Κάλι κοντά στο Ουαντί αντ-Νταουασίρ στο νότο. Έχει ύψος 600 μέτρων και έχει επίσης ένα στρωματογραφικό τμήμα Μέσης Ιουρασικής. Η ανατολική πλευρά κλίνει προς τα κάτω σταδιακά, ενώ η δυτική πλευρά καταλήγει απότομα. Ο κρημνός μπορεί να θεωρηθεί ως ένα στενό οροπέδιο, αν και οι ντόπιοι το αποκαλούν ως jebel («βουνό»). Η Marshall Cavendish χρησιμοποίησε το όνομα «Όρη Τουουαΐρ» για να περιγράψει τα βουνά της κεντρικής Αραβίας, που διακρίνονται από τα Όρη Σαμάρ στα βόρεια, τα Όρη Ντοφάρ στο νότο και τα Όρη Αλ Χατζάρ στα ανατολικά.[3]

Πολλοί στενές κοιλάδες (ουάντι) βρίσκονται κατά μήκος των πλευρών του, όπως η Ουάντι Χανίφα, και μια ομάδα πόλεων βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής πρωτεύουσας, Ριάντ. Πολλοί οικισμοί υπήρχαν ιστορικά και στις δύο πλευρές του, όπως εκείνοι του Σουνταΐρ και της Αλ-Ουάσμ. Ο κρημνός Τουβαΐκ αναφέρεται στη γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του 13ου αιώνα του Γιακούτ αλ-Χαμαουί με το όνομα «Αλ-Αρίντ», αν και για τους τελευταίους αιώνες αυτό το όνομα έχει εφαρμοστεί μόνο στο κεντρικό τμήμα του, γύρω από το Ριάντ.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης τάσης της Σαουδικής Αραβίας για προώθηση της ψυχαγωγίας, μια ομάδα 100 νεαρών πεζοπόρων συμμετείχε στο Tuwaiq Mountains Challenge τον Φεβρουάριο του 2019. Οι πεζοπόροι ανέβηκαν περίπου 25 χιλιόμετρα.[4]

Γεωλογία πετρελαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μονάδα Arab-D (Ύστερη Ιουρασική) του Ομίλου Riyadh αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες πετρελαίου στον κόσμο. Οι ερευνητές της Bureau και της Saudi Aramco πραγματοποίησαν μια έρευνα υψηλής ανάλυσης LIDAR σχετικά με τα ασβεστολιθικά τμήματα της Μέσης Ιουρασικής του όρους Τουβαΐκ κατά μήκος του κοντά στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η μελέτη ήταν ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ενός ποσοτικού 3-D γεωλογικού μοντέλου για χρήση ως αναλογική γραμμή με την κάτω δεξαμενή Arab-D. Αναλογικά επανθήματα όπως αυτό είναι κρίσιμα για την κατανόηση της απόδοσης των ταμιευτήρων σε κλίμακα μονάδας ροής (1 έως 30 μέτρων). Αν και τα σεισμικά δεδομένα επιτρέπουν στους γεωλόγους να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη διαμερισματοποίηση ταμιευτήρων μεγάλης κλίμακας (>30 μέτρα), οι παράμετροι ταμιευτήρων κλίμακας μονάδας ροής είναι πολύ κάτω από την ικανότητα σεισμικής απεικόνισης και την απόσταση μεταξύ των φρεατίων.

Οι σαρώσεις λέιζερ υψηλής ακρίβειας χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο πάνω στο οποίο έγινε στρωματογραφική ερμηνεία επιτρέποντας στους ερευνητές να χαρακτηρίσουν τις υποσεισμικές ιδιότητες ταμιευτήρα μονάδας ροής των ιουρασικών βιοθερμιών σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τις βέλτιστες τεχνικές παραγωγής αυτού του τεράστιου ταμιευτήρα.

Γκάλερι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σκόβιλ, Σέιλα A. (2006). Gazetteer of Arabia: a geographical and tribal history of the Arabian Peninsula. 2. Akademische Druck- u. Verlagsanstalt. σελίδες 117–122. ISBN 0-7614-7571-0. 
  2. Γκαζανφάρ, Σαχίνα A.· Φίσερ, Μάρτιν (17 Απριλίου 2013). «11–13». Vegetation of the Arabian Peninsula. Πανεπιστήμιο Σουλτάνου Καμπούς, Μουσκάτ, Ομάν: Springer Science & Business Media. σελίδες 270–345. ISBN 978-9-4017-3637-4. 
  3. «Geography and climate». World and Its Peoples. 1. Marshall Cavendish. 2007. σελίδες 8–19. ISBN 978-0-7614-7571-2. 
  4. «More than 100 hikers take part in Tuwaiq Mountains Challenge». Arab News (στα Αγγλικά). 25 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2019.