Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τονγκατάπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τονγκατάπου
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΠολυνησία
Συντεταγμένες21°12΄41΄΄ Ν,
175°09΄11΄΄ Δ
ΑρχιπέλαγοςΤόνγκα
Έκταση257,03 km²
Υψηλότερη κορυφή28 μέτρα
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός74.611 (απογραφής 2016)
Πυκνότητα290,28 κάτ. /χλμ2
ΕθνικότητεςΤονγκανοί, Ευρωπαίοι, Κινέζοι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τονγκατάπου (Tongatapu) είναι το κυριότερο νησί του νησιωτικού κράτους Τόνγκα. Σε αυτό βρίσκεται η πρωτεύουσα του κράτους, η Νουκουαλόφα. Βρίσκεται στο νότιο σύμπλεγμα νησιών της Τόνγκα, στο οποίο έδωσε το όνομά του. Το 70,5% του πληθυσμού του βασιλείου, 74.611 κάτοικοι το 2016, ζουν στο Τονγκατάπου.

Το Τονγκατάπου γνώρισε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τα άλλα νησιά της Τόνγκα και έτσι προσέλκυσε πολλούς εσωτερικούς μετανάστες από αυτά.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νήσος έχει έκταση 257,03 τετραγωνικά χιλιόμετρα (ή 260,48 μαζί με τις παρακείμενες νησίδες), όντας το μεγαλύτερο νησί της Τόνγκα, και είναι γενικώς επίπεδη, καθώς είναι κοραλλιογενής. Η επιφάνειά της ωστόσο είναι καλυμμένη με παχύ εύφορο έδαφος από την ηφαιστειακή τέφρα γειτονικών ηφαιστείων. Το μέγιστο υψόμετρό της είναι 28 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή του λοφίσκου Μάτα κι Έουα, στην απότομη νότια ακτή του νησιού.

Στα βόρεια του Τονγκατάπου υπάρχουν πολλές μεμονωμένες νησίδες και κοραλλιογενείς ύφαλοι, που εκτείνονται μέχρι 7 χιλιόμετρα από τις ακτές του. Οι σχεδόν τελείως αποκλεισμένες από τον ωκεανό λιμνοθάλασσες Φανγκαούτα και Φανγκακακάου αποτελούν σημαντικούς βιότοπους αναπαραγωγής πουλιών και ψαριών, καθώς συνορεύουν με μαγκρόβιες ακτές, και αυτό παρά την εγγύτητα της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα. Αμφότερες οι λιμνοθάλασσες ανακηρύχθηκαν «Φυσικό Καταφύγιο» από το κράτος το 1974.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τονγκατάπου έχει ένα μάλλον δροσερότερο κλίμα από το μέσο κλίμα της Τόνγκα, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σύμπλεγμα νησιών της χώρας. Εξαιτίας αυτού, η καλλιέργεια τροπικών οπωροφόρων είναι λιγότερο αποδοτική στο νησί από όσο είναι στα θερμότερα νησιά του βορρά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]