Τοκαμάτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοκαμάτσι

Σημαία

Σφραγίδα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοκαμάτσι
37°7′39″N 138°45′21″E
ΧώραΙαπωνία
Διοικητική υπαγωγήΝιιγκάτα
Ίδρυση31  Μαρτίου 1954
Έκταση589,92 km²
Πληθυσμός49.472 (1  Μαρτίου 2021)[1]
Ζώνη ώραςUTC+09:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τοκαμάτσι (十日町市, Tōkamachi-shi) είναι πόλη στον Νομό Νιιγκάτα της Ιαπωνίας. Το 2019 η πόλη είχε πληθυσμό 50.754 κατοίκους και 19.823 νοικοκυριά.[2]. Το όνομά της προέρχεται από το γεγονός ότι ένα παζάρι γινόταν στην πόλη κάθε δέκατη μέρα του μήνα.[3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Τοκαμάτσι βρίσκεται μέσα σε κοιλάδα, στα μεσόγεια του νοτιοδυτικού μέρους του Νομού Νιιγκάτα. Γειτονεύει με το Εθνικό Πάρκο Τζοσινέτσου-κογκέν. Κοντινότερες μεγάλες πόλεις είναι η Ναγκαόκα στα βόρεια και η Τζοέτσου στα δυτικά. Σύμφωνα με τα δεδομένα των απογραφών, ο πληθυσμός της Τοκαμάτσι μειώνεται συνεχώς από το 1970 (οπότε ήταν 85.365 κάτοικοι) και μετά.

Το κλίμα της Τοκαμάτσι είναι υγρό, με ζεστά και υγρά καλοκαίρια, αλλά και ψυχρούς χειμώνες με βαριές χιονοπτώσεις. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην πόλη είναι 12,5 °C. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 2.077 χιλιοστόμετρα, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο πιο βροχερός μήνας. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες κατά μέσο όρο τον Αύγουστο (περίπου 25,6 °C) και χαμηλότερες τον Ιανουάριο (0,4 °C).

Οικονομία και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σηροτροφία και η παραγωγή μεταξιού αποτελούν παραδοσιακό στυλοβάτη της τοπικής οικονομίας. Οι φυτικές καλλιέργειες, ιδίως της τοπικής ποικιλίας ρυζιού κοσιχικάρι είναι επίσης σημαντικές.

Υπάρχουν 18 δημόσια δημοτικά σχολεία και εννέα δημόσια γυμνάσια στην πόλη, καθώς και από ένα ιδιωτικό δημοτικό και γυμνάσιο. Επίσης τέσσερα δημόσια λύκεια και τρία σχολεία ειδικής εκπαιδεύσεως.

Πολιτισμός και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη γίνεται κάθε Φεβρουάριο η «Γιορτή Χιονιού του Τοκαμάτσι» (η παλαιότερη στη Ιαπωνία και δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή του Σαππόρο) και μία φορά κάθε τρία χρόνια (από το έτος 2000 και μετά) το διεθνές Φεστιβάλ Μοντέρνας Τέχνης Ετσίγκο-Τσουμάρι. Αξιοθέατα στα περίχωρα αποτελούν το Φαράγγι Κιγιότσου και οι βαθμιδωτοί ορυζώνες στο Χοσιτόγκε, στο Γκίμιο και στο Γκάμο. Τα ιαματικά λουτρά Ματσουνογιάμα προσελύουν επίσης επισκέπτες.

«Αδελφές» πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τοκαμάτσι είναι «αδελφοποιημένο» από το 1975 με την πόλη Κόμο της Ιταλίας. Επίσης, από τον Αύγουστο του 2004, με άλλες 4 πόλεις της Ιαπωνίας, τις Σαππόρο, Γιοκοχάμα, Σιμπούσι και Γουακό.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «新潟県人口移動調査(推計人口および人口移動) - 新潟県ホームページ». (Ιαπωνικά) Ανακτήθηκε στις 31  Μαρτίου 2021.
  2. http://www.city.tokamachi.lg.jp Tōkamachi city official statistics]
  3. 市長への便り(平成25年7月) [Mayor answers questions related to name of city] (στα Ιαπωνικά). City of Tokamachi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]